Ρεπορτάζ

Προκαταρκτική έρευνα με ελεγχόμενες δύο διοικήσεις του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από χθες προκαταρκτική έρευνα στην οποία καλούνται σε ανωμοτί καταθέσεις οι δύο προηγούμενες διοικήσεις του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με αφορμή την γνωστή υπόθεση υπεξαίρεσης στο γηροκομείο.
Το υπό τον κ. Γιάννη Μαρίνο διοικητικό συμβούλιο είχε παραπέμψει την υπόθεση προς έλεγχο στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, ενώ η προηγούμενη υπό τον κ. Σάββα Πεταλά διοίκηση, που ομοίως κλήθηκε για εξηγήσεις, δεν φέρεται να έχει ασχοληθεί με την όλη υπόθεση.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», η έρευνα ξεκίνησε την 26η Οκτωβρίου 2017 γύρω από την δραστηριότητα λογιστή, που ασκούσε επί 25ετία την διαχείριση της δομής, στο γηροκομείο της Ρόδου, ο οποίος αιφνιδίως ομολόγησε εγγράφως την υπεξαίρεση ποσού ύψους 7.000 ευρώ, για την κάλυψη αυξημένων προσωπικών του αναγκών.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην πρόεδρος του Κέντρου κ. Γιάννης Μαρίνος, που ενημερώθηκε εγγράφως από τον υπάλληλο για την ατασθαλία, αφού ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο, έλαβε την απόφαση ανάθεσης οικονομικού ελέγχου σε βάθος, προκειμένου να διαπιστωθεί εαν υφίστανται κι άλλες ατασθαλίες αλλά και για το ακριβές ύψος της υπεξαίρεσης, που φέρεται να έγινε από τον υπάλληλο για να καλύψει χρέη του.
Ο υπάλληλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει ήδη επιστρέψει το ποσό των 7.000 ευρώ το οποίο αφαιρέθηκε σταδιακά και καλύφθηκε με ιδιαίτερα τεχνάσματα σε εγγραφές του ταμείου.
Το διοικητικό συμβούλιο με την νέα του απόφαση ενέκρινε την παραπομπή του θέματος στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το ερώτημα του υποβιβασμού ενός βαθμού για το σύνολο των πειθαρχικών παραπτωμάτων καθότι:
Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4057/2012 «…άρθρο Δεύτερο ( Το μέρος Ε’ του Υπαλληλικού Κώδικα ν. 3528/07, Α’ 26 αντικαθίσταται ως εξής: ΜΕΡΟ Ε’ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ)…», για τα πειθαρχικά παραπτώματα των περιπτώσεων γ και δ του άρθρου 107 παρ.1, δεν μπορεί να επιβληθεί ποινή κατώτερη του υποβιβασμού (άρθρο 109 Πειθαρχικές ποινές παρ. 5.α.)
Σύμφωνα με τις διατάξεις του ίδιου νόμου – άρθρο 109 παρ. 1 περ. στ – στις πειθαρχικές ποινές αναφέρεται ο υποβιβασμός έως δυο (2) βαθμούς. Εγκρίνει την, ως άνω προαναφερθείσα, παραπομπή καθότι, σύμφωνα με το άρθρα 119 και 120 του ν. 4057/2012 (ΦΕΚ 54/τ. Α’/14.03.2012) τα Διοικητικά Συμβούλια των ΝΠΔΔ μπορεί να επιβάλλουν τις ποινές της έγγραφης επίπληξης και του προστίμου έως και τις αποδοχές τριών (3) μηνών και αντίστοιχα τα πειθαρχικά συμβούλια μπορεί να επιβάλλουν οποιαδήποτε ποινή.
Τοποθετεί τον υπάλληλο σε τμήμα που δεν έχει σχέση με την οικονομική λειτουργία της υπηρεσίας, με γνώμονα την έλλειψη προσωπικού, την ομολογία της πράξης του και την αποκατάσταση της αφαίρεσης των χρημάτων από τον ίδιο.
Στην απολογία του υπαλλήλου, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της απόφασης του Δ.Σ. γίνεται λόγος για «διαχειριστικό ατόπημα» που αυτοβούλως ανέφερε και τακτοποίησε άμεσα και δεν έχει προκληθεί καμία ζημία κατά του δημοσίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου