«Αρκετές ελπίδες υπάρχουν ακόμα για την επιβίωση και ενδυνάμωση του επιμελητηριακού θεσμού μετά τις δεσμεύσεις που ανελήφθησαν από κυβερνητικούς παράγοντες στη Θεσσαλονίκη».
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου με αφορμή τις ανακοινώσεις που έγιναν στην γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος η οποία πραγματοποιήθηκε στη συμπρωτεύουσα.
«Tο θετικό στοιχείο που προέκυψε από τη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος είναι πως δόθηκε από τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο η διαβεβαίωση ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε ο επιμελητηριακός θεσμός όχι μόνο να επιβιώσει αλλά να ενδυναμωθεί, να αναπτυχθεί και να προσφέρει τα μέγιστα για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της αγοράς», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Πάππου και πρόσθεσε πως από τις ανακοινώσεις που έγιναν στη γενική συνέλευση της ΚΕΕ προκύπτει πως υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση για την βελτίωση της λειτουργίας των Επιμελητηρίων.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου αναφέρθηκε και στην εξέλιξη της τουριστικής σεζόν που ξεκίνησε με πολύ καλούς οιωνούς.
«Λίγος καιρός απομένει μέχρι την ολοκλήρωση της τουριστικής σεζόν, που χαρακτηρίζεται από δύο στοιχεία. Το ένα σχετίζεται με την αύξηση που παρουσιάζουν οι αφίξεις των τουριστών. Το δεύτερο όμως έχει να κάνει με τα έσοδα των επιχειρηματιών της Δωδεκανήσου, που δεν παρουσιάζουν αύξηση. Δυστυχώς οι επισκέπτες που ήρθαν στη Ρόδο δεν πρόσφεραν τα αναμενόμενα. Δεν ξόδεψαν χρήματα στην αγορά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ορισμένοι επιχειρηματίες να βρίσκονται σε μεγάλη δυσκολία για την αντιμετώπιση βασικών υποχρεώσεων τους. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Όλοι θα πρέπει να αναλώσουμε τις δυνάμεις μας για να είμαστε ενεργοί στον παραγωγικό ιστό της χώρας και να προσφέρουμε», δήλωσε ο κ. Γιάννης Πάππου.
Σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος που δημιουργεί η μείωση εσόδων των τουριστικών επιχειρήσεων, ο κ. Γιάννης Πάππου δήλωσε:
«Είναι γεγονός ότι το τουριστικό μας προϊόν χρειάζεται βελτίωση και εξυγίανση. Χρειάζεται και το συστατικό της πρωτοπορίας ώστε η Ρόδος να κυριαρχήσει και πάλι στα τουριστικά δρώμενα της χώρας. Ο νέος περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος προέρχεται από τον επιμελητηριακό θεσμό. Ήταν πρόεδρος του ΕΒΕΔ. Ανέπτυξε πολλές δράσεις που είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Επενδύουμε στον νέο περιφερειάρχη και στον νέο δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, που θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για τη βελτίωση όχι μόνο της εικόνας της Ρόδου αλλά και του τουριστικού προϊόντος. Θεωρώ πως η συνεργασία που θα έχουμε και με τους δύο θα είναι άριστη. Οι καιροί επιτάσσουν την συνένωση των δυνάμεων, τη συνεννόηση και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Ο στόχος είναι κοινός και δεν πρέπει ουδείς να αποκλίνει από αυτόν. Επιβάλλεται να ανεβάσουμε τη Ρόδο και τα άλλα νησιά του νομού στην κορυφή των προτιμήσεων των ξένων και Ελλήνων επισκεπτών. Να μην είμαστε μόνο στα λόγια η ατμομηχανή της τουριστικής βιομηχανίας».
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου αναφέρθηκε και στις ανακοινώσεις που έγιναν από τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στις Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.
«Παρακολουθήσαμε με μεγάλη προσοχή την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ. Θεωρώ πως είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ανακοίνωσε κάποια μέτρα που θα ελαφρύνουν κάπως τους πολίτες. Είναι ένα μικρό δείγμα των δυνατοτήτων που έχει αυτή η κυβέρνηση. Στο άμεσο μέλλον θεωρώ πως θα ανακοινωθούν και άλλα μέτρα, πιο ουσιώδη και πιο δραστικά. Αυτά θα πρέπει να οδηγήσουν στην ελάφρυνση όχι μόνο των επιχειρηματιών αλλά όλων των Ελλήνων. Είναι ανάγκη να γίνουν πιο μεγάλα βήματα για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν», δήλωσε ο κ. Γιάννης Πάππου.
Οι ανακοινώσεις που έγιναν από τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΔ που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Γιάννης Πάππου θα ενημερώσει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΔ για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.
Η ΚΕΕ ζητεί από την κυβέρνηση την απόσυρση των διατάξεων της φορολογικής νομοθεσίας που επιβαρύνουν υπέρμετρα τις επιχειρήσεις, την προώθηση νέων ρυθμίσεων για τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες καθώς και την άρση των διατάξεων οι οποίες οδηγούν σε απαξίωση τον επιμελητηριακό θεσμό.
Τα μέλη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος προέβησαν στην έκδοση τριών ψηφισμάτων τα οποία και απέστειλαν στους συναρμόδιους υπουργούς.
Με το πρώτο ψήφισμα η ΚΕΕ ζητά την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και την διαγραφή όλων των διατάξεων που έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα. Με το δεύτερο ψήφισμα επανέρχεται η πρόταση για κεφαλαιοποίηση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τη σταδιακή αποπληρωμή τους και με το τρίτο ζητείται από την κυβέρνηση να αποσύρει το μνημονιακό νόμο που σχετίζεται με την άρση της υποχρεωτικότητας εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια.

Συζήτηση θα γίνει στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΔ και για την κατάσταση στην αγορά καθώς η τουριστική σεζόν φθάνει στο τέλος της.
Θα κατατεθεί προς έγκριση και η εισήγηση του προέδρου του εμπορικού τμήματος κ. Στέργιου Γιαλλίζη που έχει στόχο να καταστεί το ΕΒΕΔ φορέας άτυπης μάθησης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ