Ειδήσεις

Κορονοϊός: Ορόσημο για νέα μέτρα ο Δεκαπενταύγουστος – Προς αναβολή ΔΕΘ, άνοιγμα σχολείων

Η αύξηση των περιστατικών έχει σηµάνει συναγερµό στην κυβέρνηση, η οποία εξετάζει τη διεύρυνση του µέτρου της τηλεργασίας, την καθυστέρηση του ανοίγµατος των σχολείων, ακόµα και την αναβολή της ∆ΕΘ, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέοι περιορισµοί όπως στο νησί του Σαρωνικού

Ολοταχώς για νέα αυστηρότερα µέτρα, προκειµένου να περιοριστεί ο κορονοϊός, οδεύει όπως φαίνεται η κυβέρνηση, καθώς τα τελευταία επιδηµιολογικά δεδοµένα έδειξαν ότι ο ιός στη χώρα µας δεν έχει ελεγχθεί. Στον απόηχο του τοπικού lockdown στον Πόρο, όπου επιβλήθηκαν αυστηροί περιορισµοί, σε συνδυασµό µε την αλµατώδη έκρηξη κρουσµάτων των τελευταίων ηµερών και τη ραστώνη του Δεκαπενταύγουστου που θα φέρει χαλάρωση των πολιτών, σύµφωνα µε πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», τα κυβερνητικά στελέχη επεξεργάζονται δραστικά σενάρια µε νέα αυστηρότερα µέτρα.

Ηδη έχει ανακοινωθεί ότι καθίσταται υποχρεωτικό το τεστ για τους επισκέπτες από τη Μάλτααναστέλλονται οι λιτανείες και τα πανηγύρια και παρατείνεται η απαγόρευση των ορθίων στα µπαρ. Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη εστάλη «µήνυµα» για lockdown στην περίπτωση που συνεχιστεί η έξαρση στα κρούσµατα, καθώς η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει.

Προβληµατισµός επικρατεί και για την Κέρκυρα που εµφανίζει υψηλό αριθµό κρουσµάτων. Αξιωµατούχοι το αποδίδουν στη γειτνίαση µε την Αλβανία, αλλά και τις βόρειες πύλες εισόδου, όπου έχει καταγραφεί σηµαντικός αριθµός θετικών περιστατικών. Ο προγραµµατισµός έχει αλλάξει άρδην και πλέον όλοι βρίσκονται σε νέο κόκκινο συναγερµό για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού.

Υψηλόβαθµες κυβερνητικές πηγές µεταφέρουν ότι πλέον υπάρχουν σκέψεις για νέες αυστηρές ρυθµίσεις που θα θυµίζουν σε µεγάλο βαθµό τα µέτρα του περασµένου Μαρτίου, αφού πια υπάρχουν έντονα σηµάδια ότι ο ιός έχει ξεφύγει στην κοινότητα. Ειδικότερα, θεωρείται πολύ πιθανό προς το τέλος Αυγούστου και µετά τα δείγµατα των συµπεριφορών που θα ληφθούν από τον ∆εκαπενταύγουστο, η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρυθµίσεις για την υιοθέτηση του µέτρου της τηλεργασίας στις µεγάλες επιχειρήσεις και στους φορείς, στο άνοιγµα των σχολείων µε µεγάλη καθυστέρηση, αλλά ακόµη και στην αναβολή της ∆ΕΘ.

Αυτό που δεν θεωρείται πιθανό είναι ένα νέο ολικό lockdown, καθώς θα οδηγούσε σε οδυνηρά οικονοµικά αποτελέσµατα. Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέοι περιορισµοί στην κίνηση των πολιτών, εάν η κατάσταση συνεχιστεί µε τους ίδιους ρυθµούς. H εβδοµάδα που ξεκινά θεωρείται από τις πλέον κρίσιµες, καθώς βρισκόµαστε µπροστά στο ενδεχόµενο να αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσµατα λόγω του ότι οι περισσότεροι πολίτες είναι σε διακοπές, άρα και σε χαλάρωση, ενώ και ο ∆εκαπενταύγουστος δεν φαίνεται να συµβάλλει στη «χαλιναγώγηση» του κορονοϊού. Η αυξητική τάση, άλλωστε, της επιδηµιολογικής καµπύλης (ο δείκτης R0 από 0,4 ανέβηκε στο 1 µε ταχύτατους ρυθµούς) έχει θορυβήσει δεόντως τόσο τους επιστήµονες όσο και τις υγειονοµικές Αρχές.

Η εντολή που έχει δοθεί τόσο από το Μέγαρο Μαξίµου όσο και από το υπουργείο Υγείας είναι να ριχτούν όλοι στη µάχη «για να προλάβουµε το κακό», καθώς αν ο ιός ξεφύγει περαιτέρω, ειδικά τον ∆εκαπενταύγουστο, τότε µπορεί να χαθεί το παιχνίδι για τα καλά. Εξάλλου τα αυξηµένα κρούσµατα εδώ και µέρες -που δείχνουν διασπορά στην κοινότητα- αποκαλύπτουν ξεκάθαρα ότι η καλοκαιρινή χαλάρωση των Ελλήνων µπορεί να µας κοστίσει ακριβά.

∆εν είναι τυχαίο ότι οι διοικητές των νοσοκοµείων όλης της χώρας έχουν λάβει εντολή να αυστηροποιήσουν τα µέτρα εισόδου των πολιτών στα νοσηλευτικά ιδρύµατα, ενώ ο ΕΟ∆Υ αυξάνει καθηµερινά τους εργαστηριακούς ελέγχους, µε την ελπίδα να εντοπίσει όσο το δυνατόν περισσότερα πιθανά κρυµµένα κρούσµατα σε ασυµπτωµατικούς ασθενείς, που αποτελούν και τη µεγάλη υγειονοµική βόµβα. Ενδεικτικό είναι ότι ο πρόεδρος του ΕΟ∆Υ, Παναγιώτης Αρκουµανέας, δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής»: «Σήµερα περισσότερο από ποτέ είναι επιτακτική η ανάγκη για επαγρύπνηση και προάσπιση της δηµόσιας υγείας. Καθηµερινά ο ΕΟ∆Υ, µε έµπειρο και άρτια επιστηµονικό και διοικητικό προσωπικό, επιτελεί µε αίσθηµα ευθύνης την άκρως σηµαντική αποστολή του, τη διασφάλιση της δηµόσιας υγείας. Η επιδηµιολογική επιτήρηση, η ανάλυση των επιστηµονικών δεδοµένων αλλά και η άµεση απόκρισή του µε την επιχειρησιακή δυνατότητα που παρέχουν στον Οργανισµό οι Κινητές Οµάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), οι οποίες δραστηριοποιούνται σε όλη την επικράτεια, επιβεβαιώνουν ότι ο ΕΟ∆Υ παραµένει συνεχώς δίπλα στον Ελληνα πολίτη. Σε αυτήν τη δύσκολη µάχη απέναντι στη νόσο από τον νέο κορονοϊό (Covid-19) η συνεργασία όλων µας είναι το βασικό όπλο µας για να βγούµε για ακόµη µία φορά νικητές».

Πυρετώδης προετοιμασία στο ΕΣΥ

Στο µεταξύ, όµως, έχει ξεκινήσει και η προετοιµασία του ΕΣΥ για τον Σεπτέµβριο, οπότε και είναι πιθανό, µε βάση και την πορεία της πανδηµίας σε ολόκληρο τον πλανήτη, να βρεθούµε µπροστά σε νέα ακόµη πιο ανησυχητικά δεδοµένα. Εξάλλου µέχρι στιγµής µάλλον διανύουµε απλώς µια περίοδο µε αυξηµένα κρούσµατα, αλλά όχι ουσιαστικά το δεύτερο βασικό κύµα που µπορεί να φέρει αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ αλλά και περισσότερους θανάτους. Οι επιστήµονες σε παγκόσµιο επίπεδο προειδοποιούν για νέο ραγδαίο κύµα εξάπλωσης του κορονοϊού, χωρίς όµως να µπορούν να πουν µε βεβαιότητα µε τι τρόπο θα εξελιχθεί η πορεία του ιού. Γι’ αυτό και όλοι ελπίζουν να σταµατήσουν την ανεξέλεγκτη πορεία του είτε µε την ανεύρεση της κατάλληλης φαρµακευτικής αγωγής είτε µε την ανακάλυψη και τη διάθεση του εµβολίου. Μέχρι τότε, όµως, αλλάζει και ο τρόπος αντιµετώπισης και διαχείρισης των περιστατικών του Covid-19, αφού πλέον στη µάχη µπαίνουν πια όλα τα νοσοκοµεία της χώρας και όχι µόνο τα 13 που αρχικά είχαν οριστεί

«Τρέχουν» για το δεύτερο κύμα – SOS από τα νοσοκοµεία για ελλείψεις σε µάσκες – γάντια

Αγώνας δρόµου γίνεται, όµως, και για τις προµήθειες και τα απαραίτητα υλικά στα νοσοκοµεία, όπως γάντιαµάσκες και ειδικές στολές. Και αυτό προκειµένου να µην περάσει η χώρα µας και στο πιθανό δεύτερο κύµα της επιδηµίας ό,τι είχε περάσει τον Μάρτιο, όπου γιατροί και νοσηλευτές ήταν «γυµνοί» µπροστά στον ιό, χωρίς τα βασικά µέτρα προστασίας. Ηδη πάντως µπορεί µέχρι σήµερα να είχε δηµιουργηθεί ένα απόθεµα στις ειδικές αποθήκες, όµως τα νοσοκοµεία εξακολουθούν να παραλαµβάνουν τα απαραίτητα είδη µε το σταγονόµετρο. Οι διαµαρτυρίες εξάλλου των συνδικαλιστικών οργανώσεων του ΕΣΥ είναι συνεχείς για τις νέες ελλείψεις στα µέσα ατοµικής προστασίας.

Γι’ αυτό και για τον Σεπτέµβριο οι αρµόδιοι του υπουργείου Υγείας σχεδιάζουν να προετοιµάσουν διαφορετικά την κατάσταση. Ειδικότερα, σύµφωνα µε πληροφορίες, το σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει τη δηµιουργία ενός ειδικού ηλεκτρονικού συστήµατος παρακολούθησης τόσο των αποθεµάτων όσο και εκείνων των υλικών που θα χρησιµοποιούνται, ώστε να είναι γνωστό στο υπουργείο Υγείας ανά πάσα ώρα και στιγµή πόσα αποθέµατα υπάρχουν στις αποθήκες. Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε η δυνατότητα για ακριβή καταγραφή των υλικών που υπάρχουν, ενώ κάθε νοσοκοµείο διέθετε διαφορετικά είδη προς ιατρική χρήση λόγω και του ακατάστατου συστήµατος προµηθειών που υπάρχει στο ΕΣΥ. ως νοσοκοµεία αναφοράς.

Με βάση τις οδηγίες που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας στους διοικητές των νοσοκοµείων όλης της επικράτειας, θα πρέπει να έχουν έτοιµες έστω λίγες κλίνες αποµονωµένες αποκλειστικά για ασθενείς µε Covid-19, ώστε αν χρειαστεί να τους νοσηλεύσουν. Σύµφωνα µε έγκυρες πληροφορίες του «Εθνους», η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε εντολή σε όλους τους διοικητές νοσοκοµείων της χώρας να ετοιµάσουν µε ρυθµούς-εξπρές, ακόµη και στα µικρά νοσοκοµεία των νησιών, κρεβάτια για την πανδηµία. Η νοσηλεία αυτή βέβαια θα είναι ολιγοήµερη, αφού στη συνέχεια οι ασθενείς θα µεταφέρονται στα µεγάλα νοσοκοµεία της χώρας, όπως γινόταν µέχρι σήµερα από τα µεγάλα νησιά όταν κρινόταν σκόπιµο. Στόχος είναι να µη σηκώσουν όλο το βάρος κάποια νοσοκοµεία, όπως το «Σωτηρία» που αντιµετώπισε περίπου το 70% των περιστατικών, στην περίπτωση που τα περιστατικά ξεφύγουν από κάθε έλεγχο.

Στην πρώτη φάση της πανδηµίας, πάντως, είχαν οριστεί συγκεκριµένα νοσηλευτικά ιδρύµατα και στα νησιά που θα νοσήλευαν ασθενείς µε κορονοϊό. Στο πλαίσιο αυτό θα ενεργοποιηθούν πλήρως και οι Μονάδες της Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας, όπως τα Κέντρα Υγείας, ώστε να αντιµετωπίζουν και να ελέγχουν εργαστηριακά τα πιθανά κρούσµατα που θα εµφανίζονται, προκειµένου να αποφεύγονται όσο είναι δυνατόν οι επισκέψεις στα νοσοκοµεία. Και αυτό διότι κρίθηκε ότι δεν αντέχει για άλλη µία φορά το ΕΣΥ να παγώσει πλήρως λόγω του Covid-19 και να µετατίθενται όλα τα υπόλοιπα περιστατικά.

www.ethnos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου