Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο Αθήνα 9.84, αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της επόμενης ημέρας από τη μεγάλη καταστροφή στην Ανατολική Αττική. Σημείωσε τις απαιτούμενες τομές που πρέπει να γίνουν για να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές δυσκολίες που εμποδίζουν τη διαδικασία σχεδιασμού (κτηματολόγιο, ανάρτηση δασικών χαρτών κλπ), την υλοποίηση αποφάσεων όπως είναι οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, την ανάγκη ολοκλήρωσης των μέτρων για την αναβάθμιση/ανασχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, μέσα από διάλογο, αλλά και για τα άμεσα μέτρα που πρέπει να παρθούν από την Πολιτεία για την αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και στο φυσικό περιβάλλον. «…Με γενναιότητα και με σεβασμό στους ανθρώπους που χάθηκαν στη δασική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Είναι ευθύνη της Πολιτείας ο κατάλληλος – σύγχρονος – σχεδιασμός για έκτακτες καταστάσεις, είναι ευθύνη και υποχρέωση μας ο έλεγχος για τη σωστή τήρηση των διαδικασιών πυρασφάλειας, ιδιαίτερα σε «δύσκολες» περιοχές, καθώς και ο έλεγχος για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, που η κρισιμότητα της σε συνθήκες «άναρχης» δόμησης φάνηκε με τον πιο τραγικό τρόπο στην Αττική», είπε ο Δημήτρης Γάκης.

Για το θέμα της ελεύθερης πρόσβασης, ο Δημήτρης Γάκης σημείωσε την ανάγκη αποτύπωσης της κατάστασης και της δρομολόγησης λύσεων, ανάμεσα στα άλλα και με τις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων κατασκευών, όχι μόνο στις πυρόπληκτες περιοχές, αλλά και σ’ όλη την Ελλάδα. «Είναι σημαντικό να γίνεται  έλεγχος για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες παντού. Σε εμάς ιδιαίτερα, στη Δωδεκάνησο, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις τουριστικές περιοχές της Ρόδου (όπως στο Φαληράκι, που έχουμε καταγγελίες από κατοίκους ότι υπάρχουν εμπόδια που τους δυσκολεύουν την πρόσβαση στις παραλίες της περιοχής), στην Κω, την Κάλυμνο, κ.α.».

Δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια μας σε αυτό το μείζον πρόβλημα. Έχουμε ευθύνη όλοι να το αντιμετωπίσουμε θεσμικά και επί της ουσίας, είπε ο βουλευτής. «Για το λόγο αυτό τις επόμενες ημέρες, με τις τοπικές οργανώσεις στη Ρόδο σχεδιάζουμε να κάνουμε παρεμβάσεις πάνω στο θέμα της ελεύθερης πρόσβασης όλων στις παραλίες του νησιού. Είναι θέμα Δημοκρατίας, είναι ζήτημα ποιότητας ζωής».

Ο Δημήτρης Γάκης, ήδη επικοινώνησε με τον εισαγγελέα Κω για τον εισαγγελέα Ρόδου και ζήτησε να ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους ώστε να αποκατασταθούν οι βασικές δυνατότητες πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες των νησιών της Δωδεκανήσου. Για να μη ζήσουμε φαινόμενα εγκλωβισμού πολιτών σε έκτακτες καταστάσεις, όπως συνέβη στο Μάτι της Αττικής.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ