• Κλειστή σύσκεψη παρόντος του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ Su Xudong, του δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, του δημάρχου Ρόδου κ. Αλέξανδρου Κολιάδη και του προέδρου του Λ.Τ. κ. Βασίλη Βαγιανάκη • Γιάννης Μώραλης: «Λιμάνι και πόλη είναι αλληλένδετα και μπορεί το ένα να λειτουργεί προς όφελος του άλλου» • Αλέξανδρος Κολιάδης: «Ρόδος και Πειραιάς έχουν κοινά σημεία»
Συνάντηση –κυρίως εθιμοτυπικού χαρακτήρα- πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στο Λιμενικό Ταμείο, μεταξύ στελεχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ – PPA S.A.), του Δήμου Ρόδου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου (ΔΛΤΝΔ).
Η συνάντηση έγινε παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ Su Xudong, του δημάρχου Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, του δημάρχου Ρόδου κ. Αλέξανδρου Κολιάδη, του προέδρου του ΔΛΤΝΔ Βασίλη Βαγιανάκη ως οικοδεσπότη, της αντιδημάρχου Τουρισμού του Πειραιά κας Ανδριάνας Ζαρακέλη και υπηρεσιακών παραγόντων.
Όπως έγραψε η “δ”, ο Su Xudong είναι ο CEO και εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΠ, υπεύθυνος για τη συνολική λειτουργία και στρατηγική του λιμανιού του Πειραιά. Προέρχεται από την COSCO Shipping Ports, τον κινεζικό κρατικό όμιλο που ελέγχει το 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ Α.Ε. Υπό τη διοίκησή του, ο ΟΛΠ έχει επεκτείνει σημαντικά τη δραστηριότητά του στην κρουαζιέρα και στις λιμενικές υποδομές.
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης είναι ανεξάρτητο μέλος του Δ.Σ. του ΟΛΠ. Διατηρεί σταθερή συνεργασία με την COSCO και έχει στηρίξει ενεργά τις επενδύσεις στο λιμάνι, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση πόλης και λιμανιού. Έχει δημόσια τοποθετηθεί υπέρ της ανάπτυξης της homeporting κρουαζιέρας στον Πειραιά και της ενίσχυσης των δεσμών με τα νησιά.
Ο δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης
Μιλώντας στους δημοσιογράφους αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, ο δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης, επεσήμανε τα εξής:
«Με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΛΠ που πραγματοποιείται στη Ρόδο, επισκεφθήκαμε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου. Ανταλλάξαμε απόψεις τόσο με τον δήμαρχο κ. Κολιάδη, όσο και με τον πρόεδρο κ. Βαγιανάκη σχετικά με τη λειτουργία των λιμένων (γενικότερα), την κρουαζιέρα, την ακτοπλοΐα και άλλα δεδομένα. Κάναμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Όπως είναι γνωστό, ο Πειραιάς είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και η Ρόδος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς, που δέχεται μεγάλο αριθμό κρουαζιεροπλοίων κάθε χρόνο, ενώ έχει συνδέσεις τόσο με τον Πειραιά όσο και με άλλα διεθνή λιμάνια. Θα υπάρξει επικοινωνία μεταξύ των δύο λιμενικών αρχών αλλά δεν μιλήσαμε για προοπτική συνεργασίας.
Το προσωπικό μου “μότο” είναι πως κάθε λιμάνι είτε του μεγέθους του Πειραιά, είτε αντίστοιχα της Ρόδου έχει πολλές θετικές λειτουργίες για τους πολίτες και τους κατοίκους αλλά και λειτουργίες που είτε είναι δύσκολες, είτε γίνονται δυσάρεστες.
Σημασία έχει, οι τοπικές αρχές και οι τοπικές κοινωνίες να μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα θετικά των λιμανιών μας, να αποκομίσουμε για τους κατοίκους μας τα μεγαλύτερα οφέλη και να αμυνθούμε απέναντι σε διάφορα φαινόμενα –όπως π.χ. στον Πειραιά έχουμε θέματα περιβαλλοντικά, κυκλοφοριακό, υποδομές κ.ο.κ. Με βάση αυτό μπορούμε να προχωρούμε για το καλό των κατοίκων, των πολιτών και των εργαζομένων μας. Λιμάνι και πόλη είναι αλληλένδετα και μπορεί το ένα να λειτουργεί προς όφελος του άλλου».
Ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης δήλωσε:
«Ήταν μια πολύ ωραία συνάντηση όπου έγινε συζήτηση για μια σειρά από ενδιαφέροντα θέματα. Είμαστε πάντα υπέρ του να γίνονται διαβουλεύσεις με ανθρώπους που είναι έμπειροι στην αυτοδιοίκηση, όπως είναι ο κ. Μώραλης –ένας εξαιρετικός συνάδελφος αλλά και μια εταιρία – κολοσσός (η Cosco) που δραστηριοποιείται στον Πειραιά και σε ελληνικά λιμάνια. Εμείς τους ενημερώσαμε για τον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ενώ οι ίδιοι δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τη λειτουργία του λιμανιού και τις ομορφιές της Ρόδου.
Στο τραπέζι ήταν και ο τουρισμός με τις όποιες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει (θετικές και αρνητικές). Ταυτιστήκαμε σε αρκετά σημεία, καθώς ο Πειραιάς και η Ρόδος μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικά λιμάνια –κυρίως ως προς τη διοίκηση και διαχείρισή τους, αλλά έχουμε το κοινό σημείο ότι βρισκόμαστε μέσα στον κοινωνικό ιστό, μέσα στην πόλη. Άρα, αυτό το “πάντρεμα” νομίζω ότι εμείς οι Ροδίτες το έχουμε καταφέρει –είτε με τη Μεσαιωνική Πόλη, είτε με τη Νέα Αγορά και την πόλη. Είναι γεγονός πως το κυκλοφοριακό πρόβλημα ταλαιπωρεί όλα τα λιμάνια της χώρας, που βρίσκονται μέσα στις πόλεις (το ίδιο και σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βαρκελώνη, η Μαγιόρκα κ.ο.κ.) και πρέπει να το διαχειριστούμε όσο καλύτερα γίνεται. Μην ξεχνάμε ότι το λιμάνι της Ρόδου, αποτελεί πύλη εισόδου προς την Ευρώπη και ένα σημείο αναφοράς μεταξύ ανατολής και δύσης.
Γι’ αυτό και είναι η ώρα, τα προβλήματα που έχει το λιμάνι μας, εδώ και δεκαετίες να τα αντιμετωπίσουμε και να βρούμε λύσεις. Εκτιμώ ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για να αποκτήσει το λιμάνι, μια εικόνα που να αντιπροσωπεύει επάξια την Ρόδο. Σχετικά με την κρουαζιέρα, να αναφέρω ότι ένα κρουαζιερόπλοιο που κινείται στην ανατολική Μεσόγειο, θα περάσει από τα δύο λιμάνια μας (Πειραιά και Ρόδο)», ενώ εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επαφή και συνεργασία με τους εκπροσώπους της Cosco.
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του ΟΛΠ και αντιπρόεδρος της Cosco βρίσκεται στη Ρόδο από την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Λι Τσιανγκ.
Όπως έγραψε η “δ” στη Ρόδο βρίσκεται ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΠ Lin Ji, ο οποίος από τον Μάρτιο του 2025 έχει αναλάβει την υψηλότερη εποπτική θέση στον οργανισμό. Είναι ανώτατο στέλεχος του ομίλου COSCO και έχει μακρά εμπειρία σε θέματα διακυβέρνησης και διεθνών logistics.
Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Su Xudong ανέφερε στη συζήτηση ότι υπάρχει ενδιαφέρον –κυρίως στον τομέα της κρουαζιέρας- καθώς η Ρόδος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς στη Μεσόγειο.
Οι εκπρόσωποι του ΟΛΠ (και του Δήμου Πειραιά) είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και άλλα σημεία της Ρόδου, όπως τη Λίνδο. ενώ δοκίμασαν την τοπική γαστρονομία.