Ρεπορτάζ

Ασπίδα προστασίας από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου: Προσωρινή διαταγή «παγώνει» κατασχέσεις 609.632 ευρώ σε τουριστική επιχείρηση

• Ανακούφιση για ξενοδοχειακή εταιρεία στην Κω

Μία σημαντική προσωρινή διαταγή εξέδωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου την Τετάρτη 7 Μαΐου 2025, δίνοντας κρίσιμη ανάσα σε ξενοδοχειακή εταιρεία που βρέθηκε αντιμέτωπη με κατασχέσεις ύψους 609.632,56 ευρώ. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα αναστολής εκτέλεσης κατασχετηρίων πράξεων εις βάρος της εταιρείας και του διαχειριστή της, οι οποίοι εκπροσωπούνται νομικά από τον δικηγόρο Ρόδου κ. Μηνά Τσέρκη.
Η προσωρινή διαταγή διατάσσει την αναστολή των κατασχέσεων που δεν έχουν ακόμη εκτελεστεί και την άμεση αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της εταιρείας και του διαχειριστή της, διατηρώντας σε ισχύ την προστασία αυτή μέχρι την έκδοση της απόφασης επί της εκκρεμούς αίτησης αναστολής.

«Μπλόκο» στις κατασχέσεις χωρίς ειδοποίηση – Το νομικό υπόβαθρο
Η υπόθεση φέρνει στο προσκήνιο σοβαρά νομικά και θεσμικά ζητήματα. Οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων που επιβλήθηκαν στις 28 Απριλίου 2025, δεσμεύοντας όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς εταιρικούς και προσωπικούς, επιβλήθηκαν αιφνιδιαστικά και χωρίς προηγούμενη κοινοποίηση στους ενδιαφερόμενους.
Η υπεράσπιση, τόνισε πως η διοίκηση δεν προχώρησε σε καμία απολύτως ατομική ειδοποίηση ή κοινοποίηση πράξεων βεβαίωσης ή προστίμου. Αυτό σημαίνει πως οι αιτούντες στερήθηκαν τη δυνατότητα να προσφύγουν εγκαίρως στο δικαστήριο, κατά παραβίαση του άρθρου 20 του Συντάγματος και της αρχής της χρηστής διοίκησης.
Σε κίνδυνο επιχειρηματικότητα, θέσεις εργασίας και τουριστική ανάπτυξη
Η επιχείρηση που αφορά η υπόθεση εκμεταλλεύεται δύο τουριστικές μονάδες στην Κω και δραστηριοποιείται στην τουριστική αγορά με 51 εργαζόμενους και μηνιαίες υποχρεώσεις άνω των 150.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων ενοικίων, μισθοδοσίας, ΔΕΚΟ και ρυθμίσεων σε ΔΟΥ και ασφαλιστικά ταμεία.
Όπως αναφέρεται στην ανακοπή και στην αίτηση αναστολής, η επιχείρηση:
• Βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών του ν. 4738/2020.
• Είχε ήδη υποβάλει αιτήσεις με αριθμούς πρωτοκόλλου στις 28 και 29 Απριλίου.
• Είχε ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι προτίθεται να ρυθμίσει τις οφειλές της.
• Είχε προβεί σε πρόσφατες καταβολές έναντι των οφειλών της.
Παρά τα ανωτέρω, το Κ.Ε.Α.Ο. προχώρησε στην επιθετική ενέργεια μαζικών κατασχέσεων, χωρίς στάδιο προειδοποίησης ή προηγούμενη επικοινωνία.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα
Η προσωρινή διαταγή ισχύει μέχρι την έκδοση απόφασης επί της εκκρεμούς αίτησης αναστολής.
Αν το Δικαστήριο κρίνει και επί της αίτησης υπέρ της επιχείρησης, θα ανασταλεί η εκτέλεση των επίμαχων πράξεων μέχρι την τελική εκδίκαση της κύριας ανακοπής, στην οποία ζητείται η ακύρωση όλων των κατασχετηρίων και των πράξεων επιβολής οφειλής.
Μέχρι τότε, η επιχείρηση ανακτά τη ρευστότητά της και έχει την ευκαιρία να συνεχίσει την ομαλή λειτουργία της, να καταβάλει μισθούς, να τιμήσει τις συμβάσεις της και να συντηρήσει τις θέσεις εργασίας που προσφέρει.

Ένα προηγούμενο που μπορεί να σημάνει αλλαγές
Η υπόθεση αυτή μπορεί να αποτελέσει νομικό και διοικητικό προηγούμενο, θέτοντας όρια στις καταχρηστικές πρακτικές αναγκαστικής εκτέλεσης από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αναδεικνύει, επίσης, την ανάγκη επανασχεδιασμού του πλαισίου είσπραξης δημόσιων εσόδων ώστε να μην πλήττεται η εύρυθμη λειτουργία βιώσιμων επιχειρήσεων.
Η επόμενη απόφαση του Δικαστηρίου θα κρίνει αν αυτή η προσωρινή δικαίωση θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα – και αν η ελληνική Δικαιοσύνη θα επιμείνει στη γραμμή της προστασίας των δικαιωμάτων του διοικουμένου απέναντι στην υπερβολική αυστηρότητα της Διοίκησης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου