Ειδήσεις

Εντολή στις τράπεζες να μην κατάσχεται το μέρισμα

Εντολή στις τράπεζες να μην κατάσχουν το κοινωνικό μέρισμα που πιστώθηκε σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων έδωσαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας.

Είχαν προηγηθεί καταγγελίες πολιτών πως το ποσό παρακρατήθηκε από τις τράπεζες λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε δάνεια ή πιστωτικές κάρτες.

Οι καταγγελίες προκάλεσαν την παρέμβαση των κ. Στουρνάρα και Σταϊκούρα, οι οποίοι επικοινώνησαν με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και ζήτησαν να εφαρμοστεί ο νόμος, σύμφωνα με τον οποίο, το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται εφάπαξ, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Για άμεση διόρθωση της «αυθαίρετης πράξης» των τραπεζών, εντός της ημέρας, δεσμεύθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Θα διορθωθεί άμεσα και εννοώ σήμερα», τόνισε, συμπληρώντας πως «το κοινωνικό μέρισμα δεν ακουμπιέται, δε θίγεται, είναι ένα ποσό για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και είναι ακατάσχετο».

Σήμερα η διανομή 133,2 εκατ. σε 205.912 νοικοκυριά
Σήμερα καταβλήθηκε το ποσό των 133,2 εκατ. ευρώ σε 205.912 νοικοκυριά που υπέβαλαν αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα έως τις 3 Μαΐου. Σε διαδικασία ελέγχου είναι πιπλέον 62.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι την ίδια ημέρα.

Από την ανάλυση της πρώτης πληρωμής προκύπτει ότι το μέσο ποσό κοινωνικού μερίσματος ανά δικαιούχο διαμορφώνεται στα 647 ευρώ περίπου.

Επίσης, εξάγονται τα εξής συμπεράσματα:

Το 47,9% των δικαιούχων είναι άγαμοι, σε χηρεία ή διαζευγμένοι.
Το 35,6% των δικαιούχων είναι έγγαμοι με έως δύο τέκνα.
Το 4,5% των δικαιούχων είναι πολύτεκνοι.
Το 9,7% των δικαιούχων είναι μονογονεϊκές οικογένειες.
Το 4,6% των δικαιούχων είναι οικογένειες με κάποιο μέλος με αναπηρία.

Από τις 4 έως τις 8 Μαϊου υποβλήθηκαν επιπλέον 68.000 αιτήσεις. Ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων έχει ορισθεί η 30η Ιουνίου.

Επανεξετάζονται αυτεπάγγελτα οι απορριφθείσες αιτήσεις των μακροχρόνια ανέργων

Το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποιεί ότι οι αιτήσεις των μακροχρόνια ανέργων που απορρίφθηκαν, επανεξετάζονται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια υπηρεσία, με βάση τα εισοδήματα των εμπρόθεσμα υποβληθεισών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014.

Συνεχής αξιολόγηση των κριτηρίων
Επίσης, το ΥΠΟΙΚ επαναλαμβάνει ότι εκπτώσεις στο ύψος του προς διανομή κοινωνικού μερίσματα δεν θα γίνουν, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά πως αν δεν διατεθί το συνολικό του ποσό θα διευρυνθούν τα κριτήρια διανομής του.

Όπως αναφέρει, τα κριτήρια συνεχώς αξιολογούνται, με βάση την πορεία των αιτήσεων και τα χαρακτηριστικά των δικαιούχων, ώστε να διατεθεί, στο σύνολό του το κοινωνικό μέρισμα.

«Όλο το ποσό που προβλέπεται θα δοθεί σε δικαιούχους με όποια βελτίωση των κριτηρίων χρειαστεί», συμπληρώνει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου