Τοπικές Ειδήσεις

Mε την φυσική παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και την νοερή του δωδ/κού λαού γιορτάστηκε η Επέτειος της Ενσωμάτωσης

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και τηρώντας αυστηρότατο πρωτόκολλο, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021, η διήμερη επίσκεψη στην Ρόδο, της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου η οποία μετείχε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 73ης Επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.
Το Σάββατο 6 Μαρτίου 2021, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής της, η κα Σακελλαροπούλου στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, κατέθεσε στεφάνι στον ‘Βωμό της Πατρίδας’ και είχε συναντήσεις με τον μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο, τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο και τον δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη.
Στο αεροδρόμιο, την υποδέχτηκε ο περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος, οποίος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε τα εξής:
«Η Ρόδος υποδέχεται σήμερα την πρώτη Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία έχει αγκαλιάσει τη νησιωτική Ελλάδα από την αρχή της θητείας της. Μεγάλη η τιμή που αποδέχθηκε την πρόσκληση μου, ως Επίτιμη πλέον Δημότης της Δωδεκανησιακής γης, στην πράξη, για να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής για την 73η Επέτειο Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου».


Αργότερα, τηρώντας πάντα κατά γράμμα και χωρίς αποκλίσεις το αυστηρό πρωτόκολλο, η ΠτΔ επισκέφθηκε την Ακρόπολη της Ρόδου, όπου είδε τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την προστασία και ανάδειξη της, έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια μας από ευρωπαϊκούς πόρους με 2 εκ. ευρώ.
Κατόπιν επισκέφτηκε το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, ενώ την συνόδευε ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κα Μάνια Μιχαηλίδου.
ΚΥΡΙΑΚΗ 7η ΜΑΡΤΙΟΥ
Ανήμερα της 73ης Επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Πατρίδα, οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς παρελάσεις και με ελάχιστο κόσμο να βρίσκεται πίσω από το κτήριο της Περιφέρειας, τηρώντας αποστάσεις, ενώ υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη.
Το πρόγραμμα που ακολούθησε η κα Σακελλαροπούλου ήταν επίσης πολύ αυστηρό, λόγω του σκληρού lockdown και των μέτρων που ισχύουν στο νησί.
Το πρωί, στη Δοξολογία δεν συμμετείχε κόσμος, λόγω των αυστηρών μέτρων (πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, με την συμμετοχή ιερέων σε περιορισμένο αριθμό).
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, την Βουλή ο βουλευτής Δ/σου της Ν.Δ. κ. Βασίλης Υψηλάντης, και την αξιωματική αντιπολίτευση ο βουλευτής του Σύριζα κ. Νεκτάριος Σαντορινιός.
Στο Βωμό της Πατρίδας κατέθεσε στεφάνι μόνον η κα Σακελλαροπούλου.
Ακολούθησε επίσκεψη στην Περιφέρεια, κάτω από αυστηρά μέτρα με ελάχιστα άτομα στο γραφείο του κ. Χατζημάρκου, ο οποίος απένειμε αναμνηστικά δώρα στην ΠτΔ και στον κ. Στεφανή.
Αργότερα, μετέβη στο Δημαρχείο, όπου την υποδέχτηκε ο δήμαρχος κ. Καμπουράκης με τον αντιδήμαρχο κ. Στράτο Καρίκη και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου κ. Μιχάλη Σοκορέλλο. Ο δήμαρχος, της έδωσε αναμνηστικό δώρο.
Η ΠτΔ επισκέφθηκε την Φιλέρημο και στη συνέχεια αναχώρησε για τον Κρατικό Αερολιμένα «Διαγόρας» για την επιστροφή της στην Αθήνα.
ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ
ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΟ «ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ»
Από το γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη στη Ρόδο, στον εορτασμό της 73ης Επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Αφού κατέθεσε στεφάνι στο Βωμό της Πατρίδας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Είναι μεγάλη ημέρα μνήμης και συγκίνησης η σημερινή. Η 7η Μαρτίου του 1948 αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της Δωδεκανήσου και της χώρας. Βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε όσους αγωνίστηκαν ηρωικά για την ελευθερία και την επανένωσή της με την Ελλάδα. Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία που καταθέτει ο Μιχαήλ Στασινόπουλος, σύμβουλος τότε του πρώτου Διοικητή της Δωδεκανήσου, από την τελετή παράδοσης της Στρατιωτικής Βρετανικής Διοίκησης της Δωδεκανήσου στη χώρα μας, στις 31 Μαρτίου 1947. Όταν άρχισε ν’ ανεβαίνει η ελληνική σημαία στο κοντάρι, όλοι οι Δωδεκανήσιοι γονάτισαν στο χώμα για να τη χαιρετίσουν. Όταν τελείωσε η τελετή, ο κόσμος δεν διαλύθηκε αλλά σαν ένας άνθρωπος το πλήθος βάδιζε προς το νεκροταφείο. Πήγαιναν να πουν στους νεκρούς ότι ελευθερώθηκε η Δωδεκάνησος.
Τα λόγια αυτά και το παράδειγμα των νησιωτών μας, η προσήλωση και η αγάπη τους για την πατρίδα, είναι πηγή έμπνευσης για όλους τους Έλληνες.


Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠτΔ
ΣΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ
ΣΤΟ FACEBOOK
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά την αναχώρησή της από την Ρόδο, έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook:
Όταν άρχισε να ανεβαίνει η ελληνική σημαία στο κοντάρι, διά μιας όλοι οι παρευρισκόμενοι, οι Δωδεκανήσιοι, γονάτισαν στο χώμα. Γονάτισαν να χαιρετίσουν τη σημαία… Σαν να ήταν ένας άνθρωπος, γονάτισαν όλοι. Και όταν ετελείωσε η τελετή αυτή της παραδόσεως, ξαφνικά αντελήφθην ότι ο κόσμος που παρευρίσκετο εκεί δεν διελύετο, να πάει στις δουλειές του. Αλλά συσσωματωμένος ως ένας άνθρωπος, ως μία μάζα, εβάδιζε προς μία ορισμένη κατεύθυνση. Λέω, πού πάνε αυτοί; Όλος αυτός ο κόσμος, πλήθος! Πηγαίνανε “γραμμή” σε μία κατεύθυνση. Πού πάνε, λέω, αυτοί; Αυτοί, λέει, πάνε στο νεκροταφείο. Πάνε να πούνε στους νεκρούς ότι ελευθερώθηκε η Δωδεκάνησος!
Με τα συγκλονιστικά αυτά λόγια ο Μιχαήλ Στασινόπουλος, σύμβουλος τότε του πρώτου Διοικητή της Δωδεκανήσου, περιγράφει την τελετή παράδοσης της Στρατιωτικής Βρετανικής Διοίκησης της Δωδεκανήσου στη χώρα μας, στις 31 Μαρτίου 1947. Στις 7 Μαρτίου του επόμενου έτους η Ελλάδα ενσωματώνει και επισήμως τα Δωδεκάνησα, επουλώνοντας μια τελευταία αλλά εξίσου οδυνηρή πληγή στον δρόμο για τη σύσταση του ελληνικού κράτους. Λίγα χρόνια αργότερα ανακηρύσσεται πρωτεύουσα του Νομού η Ρόδος, το νησί των Ιπποτών και των πολλών ονομάτων, της πλούσιας ιστορίας, των τεχνών και των γραμμάτων, εμπορικό σταυροδρόμι που ένωνε και ενώνει την Ανατολή με τη Δύση, αποτελώντας γέφυρα πολιτισμών και κόμβο συνάντησης τριών ηπείρων.
Από την αρχαία ελληνική περίοδο, η Ρόδος αρχίζει να δραστηριοποιείται έντονα σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, αναπτύσσοντας τη γεωργοκτηνοτροφία, τη βιοτεχνία, τη ναυτιλία, το διαμετακομιστικό εμπόριο. Εργάτες, ναυτικοί, φιλόσοφοι, τεχνίτες εισρέουν στο νησί από άλλα μέρη, ενώ ο «Ροδιακός Νόμος» θεωρείται το αρχαιότερο ναυτικό δίκαιο και εφαρμόσθηκε ευρέως στις διά θαλάσσης συναλλαγές των μεσογειακών λαών.
Η οικονομική αυτή άνθηση αναβιώνει κατά την ιπποτική περίοδο. Η δυτική επιρροή άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην ιδιοσυγκρασία του νησιού, στα κάστρα και στα υπόλοιπα ιπποτικά αρχιτεκτονικά μνημεία και κτήρια. Στην αυλή του Μεγάλου Μαγίστρου Έλληνες και Δυτικοευρωπαίοι εμπλουτίζουν και διαδίδουν μοναδικούς πνευματικούς θησαυρούς. Ο Χουάν Φερνάντεθ ντε Ερέδια μεταφράζει Θουκυδίδη και Πλούταρχο στα λατινικά, ο Αγαπητός Κασσιανός μεταλαμπαδεύει την πανάρχαια τέχνη της ιερακοτροφίας. Φορητές και μη εικόνες κοσμούν με το απαράμιλλο κάλλος τους εκκλησίες και σπίτια, ενώ για μεγάλο διάστημα η Ρόδος αποτελεί μέρος ειρηνικής συνύπαρξης Ορθοδόξων, Καθολικών, Μουσουλμάνων, καθώς και Εβραίων και Αρμενίων.
Η επέτειος της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου μάς ξυπνάει θρύλους και παραδόσεις, μύθους και ιστορίες γεμάτες χρώματα, ηρωισμούς και συγκίνηση. Στο πέρασμα των αιώνων, ο δωδεκανήσιος ελληνισμός παρέμεινε ζωντανός. Άντεξε και ήκμασε χωρίς να χάσει στιγμή το βαθύτερο είναι του παρά τις κακουχίες, τις σκληρές στιγμές, τα βάσανα και τις στερήσεις.
Οι σημερινοί Ρόδιοι, αντάξιοι συνεχιστές της δημιουργικής παράδοσης των προγόνων τους, έχουν κατορθώσει, αξιοποιώντας τις τόσες ομορφιές του νησιού, να αναδείξουν τη Ρόδο σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ξέσπασμα της πανδημίας μπορεί να ανέκοψε βίαια την οικονομική δραστηριότητα στον τομέα του τουρισμού, με την πρόοδο όμως στην πορεία των εμβολιασμών και την αρωγή της Πολιτείας η ανάκαμψη θα έρθει σύντομα και λυτρωτικά. Τη στήριξη αυτή θέλω να υπογραμμίσω με τη σημερινή μου παρουσία, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε όλους τους Δωδεκανήσιους αυτή την ξεχωριστή και βαθιά χαραγμένη στην εθνική μας συνείδηση ημέρα.

MYNHMA N. ΔENΔIA
Μήνυμα για την επέτειο Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με ανάρτησή του στο twitter.
«Χρόνια πολλά στα Δωδεκάνησα, για τον εορτασμό σήμερα της επετείου των 73 ετών από την επίσημη ενσωμάτωσή τους στον εθνικό κορμό», ανέφερε. «Η Ένωση με την Ελλάδα αποτέλεσε δικαίωση του αγώνα πολλών γενεών και είναι ένα από τα σημαντικά ορόσημα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας».

ΣTPATHΓOΣ ΦΛΩPOΣ ΓIA ENΣΩMATΩΣH:
TO ΠEPIΔEPAIO EΠEΣTPEΨE ΣTON IΔIOKTHTH TOY. EKTOTE ΠANTA AΣΦAΛEΣ

73 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Μητέρα Πατρίδα. Μπορεί λόγω των αυστηρών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας να μην έχουν πραγματοποιηθεί παρελάσεις, ωστόσο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, με μία ανάρτησή του στο Twitter τιμά την εθνική επέτειο, γράφοντας χαρακτηριστικά: 7 Μαρτίου 1948.
Η ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στον Εθνικό κορμό. Το “Περιδέραιο του Αιγαίου μας” επιστρέφει στον Ιδιοκτήτη του. Έκτοτε πάντα ασφαλές!!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου