Ειδήσεις

Πρ. Παυλόπουλος, από την Κω: «Τα σύνορα των Δωδ/νήσων είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης»

Σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Κω, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε την Δευτέρα επίτιμος δημότης του Δήμου Κω.
Ο δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης στην ομιλία του, χαρακτήρισε ειλικρινή φίλο της Κω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έκανε εκτενή αναφορά στη συμβολή του κ. Παυλόπουλου στη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο το 2008, επισημαίνοντας πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν η Ευρώπη είχε θέσει σε εφαρμογή αυτό το σύμφωνο, αν το είχε ενισχύσει με οριζόντιες πολιτικές και δράσεις και πόσο επίκαιρη είναι η εφαρμογή του, 8 χρόνια μετά.
Αν είχε συμβεί αυτό η χώρα δεν θα είχε μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών ούτε θα είχε φθαρεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ανέφερε ο δήμαρχος Κω.
Ο κ. Κυρίτσης στην ομιλία του έκανε εκτενή αναφορά στο μεταναστευτικό, επισημαίνοντας:
«Η Κως είναι και παραμένει όρθια.
Είναι μια απάντηση σε όσους δυσφημούν το νησί μας, σε όσους μας κουνάνε το δάχτυλο ευρισκόμενοι στην ασφάλεια των γραφείων τους, μίλια και χιλιόμετρα μακριά από το πρόβλημα.
Η Κως και οι απλοί πολίτες του νησιού δεν έχουν να αποδείξουν τίποτα σε κανένα.
Ζουν, εδώ και χρόνια, αρμονικά με τη μουσουλμανική κοινότητα. Στήριξαν από το υστέρημά τους, τους πρόσφυγες, αθόρυβα και ουσιαστικά. Χωρίς αντίτιμο και αντάλλαγμα.
Γιατί για κάποιους, ακόμα και η αλληλεγγύη δυστυχώς έχει τιμή και αποτελεί εμπορεύσιμο είδος.
Προσπαθούμε μόνοι μας και χωρίς καμία στήριξη να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό μας.
Δίνουμε μάχη πραγματική για να υπερασπιστούμε την ταυτότηταά μας, το γεγονός ότι είμαστε και θα παραμείνουμε τουριστικός προορισμός».
«Tα σύνορα των Δωδεκανήσων είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία και κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο φυλάσσει, επίσης κυριάρχως, η Ελλάδα» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από την Κω και πρόσθεσε ότι «την αυτονόητη αυτή διαπίστωση πρέπει να την συνειδητοποιήσουν οι πάντες, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως κατά την ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία του οξύτατου προσφυγικού ζητήματος, από την άμεση αντιμετώπιση του οποίου, υπό όρους ανθρωπισμού, εξαρτάται η συνοχή και το μέλλον του όλου ευρωπαϊκού οικοδομήματος».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την Κω, προκειμένου να συμμετάσχει στον εορτασμό της 68ης επέτειου της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, την 7η Μαρτίου 1948. Έκτοτε, ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «τα Δωδεκάνησα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του κορμού τούτου, επί του συνόλου του οποίου ασκείται πλήρως, ως την τελευταία της έκφραση, η εθνική μας κυριαρχία, κατά το Σύνταγμα και το Διεθνές Δίκαιο».
Στην αντιφώνησή του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην μακραίωνη ιστορία του νησιού επισημαίνοντας «μια πτυχή η οποία κλείνει μέσα της μοναδικής αξίας για την όλη πορεία της ανθρωπότητας, τον όρκο του Ιπποκράτη», συνδέοντας την με την σημερινή συγκυρία: «…Για το λόγο αυτόν ακριβώς ο Ιπποκράτης, ιδίως κατά την σημερινή κρίσιμη συγκυρία του προσφυγικού ζητήματος, εκπέμπει διδακτικά, διαχρονικώς, μηνύματα urbi et orbi: Σ’ εμάς τους Έλληνες, και ιδίως στους συμπατριώτες του Κώους, το μήνυμα ότι με βάση και το ελληνικό πνεύμα καθώς και τον ελληνικό πολιτισμό ως σύνολο -όταν μάλιστα έχουμε ως λαός δημιουργήσει κατά την αρχαιότητα και τον θεσμό του Ικέτη- πρέπει να συμπαρασταθούμε στους πρόσφυγες με όρους ανθρωπισμού και δικαιοσύνης. Κι εσείς εδώ στην Κω, στο Αιγαίο γενικότερα, μ’ ελάχιστες κι ασήμαντες εξαιρέσεις, το έχετε πράξει, προκαλώντας τον παγκόσμιο θαυμασμό και την συνακόλουθη παγκόσμια αναγνώριση. Αυτή η γενναία συμπεριφορά σας δίνει το δικαίωμα στην Ελλάδα, κυρίως σήμερα κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, να διεκδικήσει ανάλογη συμπεριφορά και έμπρακτη αναγνώριση».
Ο κ. Παυλόπουλος έστειλε μηνύματα τόσο προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας όσο και προς την Τουρκία. Προς τους Ευρωπαίους σημείωσε ότι «οφείλουν να αναλογισθούν και τις δικές τους ευθύνες και ολιγωρίες και να απομονώσουν, επιβάλλοντας αμέσως και τις προβλεπόμενες κάθε είδους κυρώσεις σε βάρος τους, εκείνους τους, ευτυχώς λίγους, εταίρους, που με την τακτική τους δείχνουν ότι κινούνται έξω από τις αρχές της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού».
Όσον αφορά την γείτονα Τουρκία, επισήμανε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι: Οι σχέσεις της με την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της εξαρτώνται από την άμεση εναρμόνισή της προς τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές και πολιτισμικές αρχές οι οποίες προϋποθέτουν, άνευ άλλου τινός, τουλάχιστον την απομόνωση και καταδίκη των αποκρουστικών διακινητών- εμπόρων ανθρώπινων, ιδίως δε παιδικών, ψυχών».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου