Ειδήσεις

Έκτακτη σύσκεψη Δραγασάκη με τους τραπεζίτες παρουσία Μιχελή στις 12

Η σύσκεψη έχει στόχο να εξεταστούν τα δεδομένα με κεντρικό άξονα τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου

Έκτακτη σύσκεψη του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη με τους τραπεζίτες πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι στις 12:00, με στόχο να συντονιστεί το τραπεζικό σύστημα εν όψει των επομένων ημερών κατά τις οποίες αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

 Στη σύσκεψη σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετέχει και ο Γιώργος Μιχελής, γεγονός που αποτελεί επιβεβαίωση των πληροφοριών των τελευταίων ημερών ότι θα αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική Τράπεζα -με τη θέση του προέδρου να καλύπτεται από την Λούκα Κατσέλη.

Η σύσκεψη έχει στόχο να εξεταστούν τα δεδομένα με κεντρικό άξονα τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου.

Ανάλογες συζητήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν γίνει και κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών που είχε ο κ. Δραγασάκης με τραπεζίτες τις προηγούμενες ημέρες, κατά τις οποίες εξετάστηκαν εναλλακτικές δυνατότητες άντλησης ρευστότητας.

Τραπεζικοί κύκλοι πάντως εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους απέναντι στην πορεία της διαπραγμάτευσης και στις αναμενόμενες κινήσεις της ΕΚΤ εάν τα φαινόμενα εκροής καταθέσεων συνεχιστούν.

Η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος καλύπτεται από τον μηχανισμός Επείγουσας Παροχής Ρευστότητας (γνωστό ως E.L.A., Emergency Liquidity Asistance) από τις 11 Φεβρουαρίου, αλλά για να δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την κυβέρνηση αγοράζοντας καινούρια έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου χρειάζονται την έγκριση από τον Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δεν έχει δοθεί.

Η αίτηση για έγκριση έκδοσης πρόσθετων εντόκων γραμματίων αποτελεί ένα από τα αιτήματα της κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος γέφυρα το οποίο προτείνει στους εταίρους.

protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου