ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αριστοτέλης Παυλίδης: Ιστορική Αναφορά- Εν Αθήναις τη 9η Ιανουαρίου 1948

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τέλης Παυλίδης
Μέγεθος γραμμάτων

Ξε­φυλ­λί­ζο­ντας το Ημε­ρο­λό­γιο που έγρα­ψε η Ιστο­ρία, για μια ακόμη χρο­νιά έρ­χε­ται, σή­με­ρα 9 Ια­νουα­ρί­ου, η ίδια σκέψη.

Η υπο­μο­νή,η επι­μο­νή, οι προσ­δο­κί­ες και οι 640 ετώ­ναι­μα­τη­ροί αγώ­νες τε­λι­κώς δι­καιώ­θη­καν.

Η δι­καί­ω­ση εξε­φρά­σθη εντός του Ελ­λη­νι­κού Κοι­νο­βου­λί­ου δι’ ενός με­γα­λειώ­δους απλό­τη­το­ςκει­μέ­νου:του Νο­μο­σχε­δί­ου, δη­λα­δή, περί «Προ­σαρ­τή­σε­ως της Δω­δε­κα­νή­σου εις την Ελ­λά­δα».

Το Νο­μο­σχέ­διο κα­τε­τέ­θη στην Βουλή 2 Δε­κεμ­βρί­ου 1947, εψη­φί­σθη, 9 Δε­κεμ­βρί­ου 1947 και εδη­μο­σιεύ­θη στην Εφη­με­ρί­δα της Κυ­βερ­νή­σε­ως, στο Τεύ­χος Πρώ­τον, Φύλ­λον 7, στις 9 Ια­νουα­ρί­ου 1948.

Σε τεσ­σε­ρι­σή­μι­ση γραμ­μές ολο­κλη­ρώ­θη­κε δια τουάρ­θρου 1 του Νόμου 518/1948 η πε­ρι­πό­θη­τη «Προ­σάρ­τη­ση», «Ενωση» της Δω­δε­κα­νή­σου μετά της Μη­τρός Ελ­λά­δος.

Το άρθρο τούτο με σα­φή­νεια αναμ­φι­σβή­τη­τη, κα­θο­ρί­ζει όπως και η Συν­θή­κη Ει­ρή­νης των Πα­ρι­σί­ων της 10/2/1947, ότι:

«Αι νήσοι της Δω­δε­κα­νή­σου Αστυ­πά­λαια, Ρόδος , Χάλκη, Κάρ­πα­θος, Κάσος, Τήλος, Νί­συ­ρος, Κά­λυ­μνος, Λέρος, Πά­τμος, Λει­ψοί, Σύμη, Κως και Κα­στε­λό­ρι­ζον, ως και αι πα­ρα­κεί­με­ναι Νη­σί­δες,είναι προ­σηρ­τη­μέ­ναι εις το Ελ­λη­νι­κόν Κρά­τος από της 28 Οκτω­βρί­ου 1947».

Η «Προ­σάρ­τη­ση» επε­συ­νέ­βη προ 70 ετών: την 28η Οκτω­βρί­ου 1947! Ο σχε­τι­κός Νόμος υπε­γρά­φε­το από τον Βα­σι­λέα Παύλο και τα Μέλη της τότε Κυ­βερ­νή­σε­ως, με Πρω­θυ­πουρ­γόν τον Δη­μή­τριον­Μά­ξι­μον, δω­ρη­τήν του πα­σί­γνω­στου, σή­με­ρον, «Με­γά­ρου Μα­ξί­μου».

Στο Μέ­γα­ρο αυτό εις θέ­σι­νε­ξαι­ρε­τι­κώς πε­ρί­ο­πτον πρέ­πει να είναι ανηρ­τη­μέ­νος ο Ν. 518/1948 για να εν­θυ­μί­ζη τους αγώ­νες των Δωδ/σιων και των όπου Γης Ελ­λή­νων και να δια­τη­ρή­ζω­η­ράν την μνήμη περί του ση­μα­ντι­κό­τε­ρου, για την Πα­τρί­δα μας, γε­γο­νό­τος μετά τον Β ! Πα­γκό­σμιον­Πό­λε­μον, την «Προ­σάρ­τη­ση της Δω­δε­κα­νή­σου εις την Ελ­λά­δα». !!

Πι­στεύω η Βουλή σύ­ντο­μα να προ­χω­ρή­ση στην προ­τα­θεί­σα ανα­κή­ρυ­ξη του έτους 2017 εις «έτος Δω­δε­κα­νή­σου», όπως έπρα­ξε κατά την 50ετη­ρί­δα και όπως το Υπουρ­γείο Αι­γαί­ου και Νη­σιω­τι­κής Πο­λι­τι­κής έδρα­σε κατά την επέ­τειο της 60ετη­ρι­δας του συ­ναρ­πα­στι­κού γε­γο­νό­τος που σή­με­ρα τι­μού­μεν.

ΑΡΙ­ΣΤΟ­ΤΕ­ΛΗΣ Α. ΠΑΥ­ΛΙ­ΔΗΣ

PROS

 

ΦΕΚ 7 1948 2 001

ΦΕΚ 7 1948 1 001

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.