Τοπικές Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Περίοδος αυξημένης νοσηρότητας στη Ρόδο!

Αυξημένη εμφανίζεται η νοσηρότητα λόγω του κορωνοϊού στην Ρόδο, με αποτέλεσμα οι γιατροί να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Ηλίας Τσέρκης, αυτή η περίοδος εμφανίζει πολλά κρούσματα, επαναλοιμώξεις και μεγάλη ζήτηση στα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα (το γνωστό Paxlovid).

«Διανύουμε μια περίοδο αυξημένης νοσηρότητας στην Ρόδο. Το βλέπουμε άλλωστε, καθώς είναι πάρα πολλά τα περιστατικά με λοιμώξεις του αναπνευστικού τα οποία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Υπάρχουν πολλά κρούσματα, τα οποία είναι ήδη σε αυξητική τάση. Τις τελευταίες πέντε ημέρες, παρατηρείται μια αύξηση σε τριπλάσιες περιπτώσεις σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις από γιατρούς για ασθενείς που πρέπει να λάβουν την θεραπεία με το αντι-ιικό φάρμακο σε χάπι Paxlovid: ενώ είχαμε γύρω στις 500-600 αιτήσεις στην διάρκεια του καλοκαιριού, στο διάστημα Σεπτεμβρίου έως και τα μέσα Νοεμβρίου παρουσιάστηκε μείωση (από 250-300 αιτήσεις). Αυτή την περίοδο, οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 600 που μεταφράζεται σε αύξηση της τάξης του 20% -μία ένδειξη ότι νοσούν άτομα άνω των 65 ετών με διάφορα σοβαρά προβλήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση κ.λπ. Συνεπώς, τα δεδομένα καθημερινά, δείχνουν ξεκάθαρα ότι υπάρχει αύξηση σε κρούσματα αλλά και σε ενεργά κρούσματα στην Δ.Ε. Ρόδου».
Αυτά τα νούμερα όμως, είναι κατ’ εκτίμηση. Κι αυτό γιατί ο αριθμός των Rapid Tests έχει μειωθεί καθώς δεν είναι πια υποχρεωτικά όπως και μέχρι τον περασμένο Ιούνιο. Στην έκρηξη των κρουσμάτων συνέβαλε και το άνοιγμα των σχολείων, με τα μικρά παιδιά να γίνονται μεταφορείς και επιταχυντές των ιώσεων.
«Δεν είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος εάν είναι κορωνοϊός ή όχι καθώς τα συμπτώματα είναι τα ίδια με τη γρίπη όπως η καταρροή, ο πονόλαιμος, ο βήχας (παραγωγικός ή ξηρός). Γι’ αυτό και οι περισσότεροι γιατροί έχουν εφοδιαστεί με τα λεγόμενα ‘διπλά τεστ’ ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε τι συμβαίνει. Εδώ και τρεις εβδομάδες, σημειώθηκε έκρηξη στην γρίπη και στις ιώσεις, λόγω των σχολείων. Το καλοκαίρι σημειώθηκαν κρούσματα γρίπης που ήρθαν από το νότιο ημισφαίριο κι έδειξε ότι θα έχει συνέχεια. Γι’ αυτό απαιτείται αφενός εμβολιασμός, αφετέρου επανγρύπνηση», ανέφερε.

Οι γιατροί επιμένουν ότι πρέπει να εφαρμόζουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας με χρήση μάσκας, πλύσιμο χεριών και αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους.
Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο παραμένουν οι επαναλοιμώξεις που ανέρχονται στο 28% ενώ οι εμβολιασμοί κρίνονται και φέτος, αναγκαίοι.
«Οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι όσοι έχουν κάνει τέσσερα εμβόλια (μερίδα πληθυσμού υψηλού κινδύνου) ενώ κάποιοι νόσησαν και στο ενδιάμεσο. Σχεδόν ένας στους τρεις που έχει διαγνωστεί με κορωνοϊό, το έχει κολλήσει πάνω από μία φορά. Τα εμβόλια που έγιναν μέχρι και τις αρχές του 2022 κάλυπταν τις αρχικές μεταλλάξεις. Οπότε η προστασία δεν ήταν η ύψιστη, οπότε χάθηκε και το ενδιαφέρον του κόσμου για τα εμβόλια. Το νέο όμως εμβόλιο που καλύπτει και την μετάλλαξη της Όμικρον-5, παρέχει υψηλότερη προστασία για να μην νοσήσει κάποιος», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΡ.
Πιο ασφαλείς εκτιμήσεις θα έχουμε για την περιοχή μας στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες, αν και ο αριθμός των κρουσμάτων, εμφανίζεται ανοδικός.
«Το μόνο θετικό στοιχείο είναι ότι οι ασθενείς δεν έχουν βαριά κλινική εικόνα. Παρατηρείται μια μικρή πίεση με αύξηση των εισαγωγών, όχι όμως σε σημείο που να εμφανίζεται πίεση στο σύστημα. Το πρόβλημα που εμφανίζεται τώρα είναι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού με διάφορες μορφές –οι οποίες εμφανίσθηκαν πολύ νωρίτερα σε σχέση με άλλες εποχές. Συνεπώς, οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν για την γρίπη και όλοι ανεξαιρέτως να εφαρμόζουν τα μέτρα ατομικής προστασίας με σημείο αιχμής την χρήση μάσκας» υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο κ. Στέλιος Καραταπάνης, διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας.
Τέλος, να σημειωθεί ότι ο ΙΣΡ ζητεί να ενταχθεί και ο Δήμος Ρόδου στο Παρατηρητήριο Λυμάτων, καθώς θα μπορούν να καταγράφονται τα χαρακτηριστικά του κορωνοϊού, να παρακολουθούνται ώστε να μπορεί να εντοπιστεί ποιο στέλεχος προκαλεί τις περισσότερες λοιμώξεις στο νησί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου