Τοπικές Ειδήσεις

Τρίτη συνάντηση του προγράμματος Erasmus+KA229 «My smart school» του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Ρόδου

Η τρίτη συνάντηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+KA229 «My smart school» του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Ρόδου έλαβε χώρα από τις 29-11 έως τις 3-12-21 στη Ρόδο. Από τις συμμετέχουσες χώρες (Πορτογαλία, Ρουμανία, Τουρκία, Ιταλία) η Τουρκία συμμετείχε εξ αποστάσεως για λόγους ανωτέρας βίας.

Στο πρόγραμμα πήραν μέρος από την Ποτέντσα της Ιταλίας, από το σχολείο IPSIA “G. GIORGI” 3 εκπαιδευτικοί και 6 μαθητές. Τα σχολεία Scoala Postliceala de Studii Sanitare ” Queen Elizabeth”από την Κραϊόβα της Ρουμανίας και Escola Secundária de Rocha Peixoto από το Πόβοα ντε Βαρζίμ της Πορτογαλίας εκπροσωπήθηκαν έκαστο με 2 εκπαιδευτικούς και 6 μαθητές.

Τις δραστηριότητες του προγράμματος οργάνωσαν και συντόνισαν o διευθυντής του σχολείου κ. Τσακογιάννης Εμ. και οι εκπαιδευτικοί Αθανασίου Αικ. και Χατζηχριστοδούλου Δ. Το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου εκπροσώπησαν 13 μαθητές της Β’ και Γ΄ τάξης. Στην υλοποίηση του προγράμματος συνέβαλαν επίσης οι εκπαιδευτικοί Ζιώγας Αλ., Καλαμίδα Φ., Κατζάκη Ελ., Κατζάκης Κ., Λιθηρόπουλος Κ., Μάκαρη Αν., Μακρή Κ., Μαρμάρου Π., Μουλά Ευαγ., Ορφανίδου Ηλ., Πιπίνος Ν., Πολυδώρου Γ. και Τσαμπανάκης Κ.

Την 1η μέρα του προγράμματος μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ρόδου υπό τη διεύθυνση του κ. Παραγυιού και ομάδα μαθητών του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Ρόδου υποδέχθηκαν τους εταίρους στο χώρο του σχολείου μας με παραδοσιακή μουσική και παραδοσιακούς χορούς αντίστοιχα. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Παπαδομαρκάκης Γ.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Δημαρχείο όπου μας καλωσόρισαν η κ. Καραμπίνη, υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων και ο κ. Ταρασλιάς, Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου καθώς και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, όπου μας καλωσόρισε ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης κ. Μπάρδος. Ευχαριστούμε τις αρχές του τόπου για τη φιλόξενη υποδοχή και τον χρόνο τους. Στο κλείσιμο της 1ης μέρας ξεναγηθήκαμε σε παλιά και νέα πόλη από τον πρόεδρο του σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου κ. Σαλαχούρη.

Τη 2η μέρα, μετά την ολοκλήρωση παρουσιάσεων για γνωριμία των χωρών, των πόλεων και των σχολείων, επισκεφθήκαμε τοΑρχαιολογικό Μουσείο και το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, όπου μας ξενάγησε ο κ Σαλαχούρης, καθώς και το Μουσείο αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, μαθητές και εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν την ταινία «Throne of Helios» στο 9D σινεμά της πόλης μας.

Την 3η μέρα, παρουσιάστηκαν από τις επιμέρους ομάδες παρεμβάσεις στο βασικό θέμα της συνάντησης «Περιβαλλοντική αειφορία με τη χρήση εφαρμογών για φορητές συσκευές». Το σχολείο μας με το padlet του επικεντρώθηκε στο οικολογικό αποτύπωμα της διατροφής. Στην ολομέλεια των συμμετεχόντων παρουσιάστηκαν θέματα σχετικά με την μόλυνση και την προστασία του περιβάλλοντος με τη χρήση του padlet και του storybird. Οι μαθητές κλήθηκαν να πάρουν μέρος σε ομαδικά κουίζ με τη χρήση των κινητών τους. Μετά τις εργαστηριακές παρουσιάσεις ακολούθησε ξενάγηση στην Καλλιθέα και στη Λίνδο.

Την 4η μέρα συνεχίστηκαν οι παρουσιάσεις σχετικά με το βασικό θέμα της συνάντησης και οι μαθητές κλήθηκαν ξανά να πάρουν μέρος σε ομαδικό κουίζ με τη χρήση των κινητών τους (Quizizz, QR Code Scanner). Οι εργαστηριακές συναντήσεις ολοκληρώθηκαν με συμπλήρωση φόρμας αξιολόγησης του προγράμματος και σύσκεψη των καθηγητών για την προετοιμασία της επόμενης συνάντησης. Την 4η μέρα οι εκπαιδευτικές επισκέψεις συμπεριελάμβαναν εκδρομή στα Απόλλωνα και γνωριμία με την οργάνωση μιας τοπικής κοινότητας.

Την 5η και τελευταία μέρα, η ομάδα αφού έγινε δεκτή στο χώρο του Europe Direct από την κ. Παπασάββα Φιλία, μεταφέρθηκε στο χώρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου για προβολή βίντεο σχετικά με το λόγο ύπαρξης και την αξία του Europe Direct καθώς και τη σημασία της Δωδεκανησιακής κουζίνας. Στο χώρο του Επιμελητηρίου την υποδοχή ανέλαβε η κ. Αλακιώτου-Ανθοπούλου Μαριτάνα.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επίδοση βεβαιώσεων στους συμμετέχοντες από τον διευθυντή του σχολείου κ. Τσακογιάννη Εμ. στην αίθουσα του Ροδινιού. Η μουσική και το τραγούδι επισφράγισαν το κλείσιμο αυτής της υπέροχης συνάντησης. Ευχαριστούμε θερμά τις κυρίες Παπασάββα και Αλακιώτου-Ανθοπούλου για τη σημαντική συμβολή στο πρόγραμμά μας, καθώς και τη ΔΕΡΜΑΕ, τον κ. Σπανό Αν. για την παραχώρηση της αίθουσας του Ροδινιού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου