Συνεντεύξεις

Φώτης Κωστόπουλος: «Ο Δικηγορικός Σύλλογος πρέπει να ανακτήσει το κύρος που του αξίζει»

Συνέντευξη στον
Δαμιανό Αθανασίου

Ο δικηγόρος κ. Φώτης Κωστόπουλος, με μια μακρά θητεία στα πολιτικά πράγματα του νησιού, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Η απόφασή του να διεκδικήσει την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου ήταν και είναι γνωστή στους κόλπους του δικηγορικού σώματος του νησιού, αξία όμως έχουν οι θέσεις του γύρω από τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο και τις θέτει πάντα χωρίς περιστροφές.
Η σημερινή συνέντευξη του στην «δημοκρατική» παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Aναλυτικά η συνέντευξη του δικηγόρου κ. Φώτη Κωστόπουλου:
• Ποιο κίνητρο σάς ώθησε να διεκδικήσετε την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου;
Διανύω το 36ο έτος μαχόμενης δικηγορίας και γνωρίζω πάρα πολύ καλά τα προβλήματα των δικηγόρων και του δικηγορικού κλάδου γενικότερα. Έχω θητεύσει ταυτόχρονα και πολλά χρόνια στα κοινά του τόπου μας.
Δεν είμαι από τους ανθρώπους, λόγω ιδιοσυγκρασίας, που αδιαφορώ γι’ αυτά που συμβαίνουν ή δεν συμβαίνουν γύρω μου. Έτσι, πιστεύοντας ότι έχω την γνώση, την πείρα, την θέληση αλλά και την δυνατότητα να προσφέρω στον επαγγελματικό μου χώρο, στον οποίο έχω αναλώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου, αποφάσισα να διεκδικήσω την προεδρία και να ζητήσω από τους συναδέλφους μου να με εμπιστευθούν, στην δυσκολότερη μάλιστα περίοδο που διανύει το δικηγορικό σώμα, αφού τα προβλήματα είναι πολλά και απαιτείται ο πρόεδρος να έχει τη γνώση αφενός αλλά και την εμπειρία και δυνατότητα αφετέρου να ανταποκριθεί σ’ αυτά τα αυξημένα καθήκοντα εκπροσώπησης του Δικηγορικού μας Συλλόγου.
• Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα του Δικηγορικού Συλλόγου και των δικηγόρων σήμερα;
Το Δικηγορικό σώμα διανύει την χειρότερη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών.
Εκτός από την αφαίρεση μεγάλου μέρους της δικηγορικής ύλης και σε βάρος της ασφάλειας των συναλλαγών και την πλέον άγρια και άδικη φορολόγηση των μικρομεσαίων δικηγόρων, υπάρχει και μια γενικότερη τάση απαξίωσης των δικηγόρων.
Το κυριότερο πρόβλημα των δικηγόρων όμως είναι η επαγγελματική μας επιβίωση. Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν συγκεντρώνουν ούτε τον ελάχιστο αριθμό των παραστάσεων. Οι νέοι κυρίως δικηγόροι δεν μπορούν ούτε να συντηρήσουν τα γραφεία τους ούτε να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Οι δικηγόροι με την εφαρμοζόμενη και στο χώρο της δικαιοσύνης μνημονιακή πολιτική (στοχευμένος περιορισμός της επαγγελματικής ύλης, αύξηση του κόστους πρόσβασης στη δικαιοσύνη, επιβολή τέλους επιτηδεύματος, επιβολή ΦΠΑ, υψηλές -συνεχώς αναπροσαρμοζόμενες- ασφαλιστικές εισφορές κλπ. ) εξωθούνται βίαια, εκτός επαγγέλματος.
Ασφαλώς ο Σύλλογος δεν μπορεί να εξασφαλίσει δουλειές για τα μέλη του. Μπορεί όμως να συμβάλει ώστε να δημιουργηθούν νέα πεδία απασχόλησης αλλά και να αμείβονται για την εργασία τους. Το ζήτημα «της χρονοχρέωσης» εντός και εκτός γραφείου θα πρέπει να αναδειχτεί και να εφαρμοσθεί. Ο δικηγόρος δεν είναι ούτε ψυχολόγος ούτε παιδαγωγός. Προσφέρει γνώσεις και χρόνο και πρέπει να αμείβεται.
Οι καιροί για το δικηγορικό επάγγελμα είναι δύσκολοι. Η δικηγορική ύλη όπως σας είπα έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια. Η Δικαιοσύνη, μέσα από μια σειρά μέτρων, έχει υποβαθμιστεί. Ο ρόλος του Δικηγόρου ως θεσμικού παράγοντα στο χώρο της Δικαιοσύνης έχει υποχωρήσει, με ταυτόχρονη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των πολιτών.
Η δικηγορία τόσο ως ελεύθερο επάγγελμα, όσο και ως δημόσιο λειτούργημα πλήττεται συνεχώς. Όλα αυτά σας είναι γνωστά.
Ανταποκρινόμενος στην πρόκληση αυτή και έχοντας επίγνωση της πιο πάνω δύσκολης κατάστασης, και πιστεύοντας πώς ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, χωρίς εξαρτήσεις, φανατισμούς, και ιδεοληψίες, αλλά με σαφή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και διατύπωση ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων προτάσεων, με έμφαση στην αλληλεγγύη, με αποτελεσματικότητα και πάντα με συλλογική δράση ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να βρούμε τις απαντήσεις στα προβλήματα και να αναστρέψουμε την κατάσταση.
Πρέπει και μπορούμε να καταφέρουμε να ανακτήσουμε τον σημαντικό θεσμικό μας ρόλο. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στους υπόλοιπους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, αλλά και σε όλους τους παράγοντες της Πολιτείας ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος θα είναι καθημερινά παρών, δίπλα στον μαχόμενο Δικηγόρο για να αντιμετωπίσει κάθε είδους πρόβλημα που δημιουργείται εις βάρος του. Πρέπει να διαφυλάξουμε την επαγγελματική μας υπόσταση. Πρέπει να αμυνθούμε στις εισπρακτικές καταιγίδες που μας πλήττουν και στα κάθε λογής «μέτρα» που μειώνουν ή σχεδόν εξαφανίζουν το εισόδημά μας, χωρίς όμως ποτέ να ξεχνούμε την υποχρέωσή μας να στεκόμαστε δίπλα σε όποιον έχει ανάγκη τις υπηρεσίες μας, καθώς και τον κοινωνικό ρόλο που οφείλει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου να επιδεικνύει και να αποδεικνύει καθημερινά.
Πρέπει όμως, περισσότερο από όλα, να συμβάλλουμε με τις λύσεις που θα προτείνουμε και τα όσα θα εφαρμόσουμε να καταστεί η Δικηγορία του μέλλοντος ελκυστικότερη, αποδοτικότερη, πιο ανθρώπινη, πιο αποτελεσματική, με στόχο τον μαχόμενο Δικηγόρο, τον Πολίτη, την Κοινωνία και όλα όσα έκαναν τον κάθε ένα από εμάς πριν από πολλά ή λίγα χρόνια να θελήσουμε να γίνουμε Δικηγόροι.
Αυτή την κατάσταση καλείται να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση του Συλλόγου που θα προκύψει από τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Ο νέος Πρόεδρος μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει με σοβαρότητα, σωστό προγραμματισμό και με δυναμικό τρόπο να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση έτσι ώστε ο Δικηγορικός Σύλλογος με το κύρος που του αρμόζει να γίνεται σεβαστός και οι Δικηγόροι να αισθάνονται ότι μπορούν να στηριχθούν στον Σύλλογο τους ως αρωγό στην επαγγελματική τους καθημερινότητα.
• Ποια είναι η άποψή σας για το Κτηματολόγιο και πώς σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε;
Ένα επίσης από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι δικηγόροι της Ρόδου αλλά και η κοινωνία γενικότερα είναι το Κτηματολόγιο Ρόδου το οποίο από αναπτυξιακό εργαλείο έχει μετατραπεί σε αντιαναπτυξιακό με τον τρόπο που λειτουργεί.
Δυστυχώς το Κτηματολόγιο αφέθηκε στην τύχη του και γι’ αυτό φέρουν ευθύνη και οι προηγούμενες και μέχρι τώρα διοικήσεις του Συλλόγου, αφού δεν διέγνωσαν έγκαιρα το πρόβλημα και δεν αναφέρομαι στο τελευταίο μόνο διάστημα.
Άποψη μου την οποία έχω καταθέσει στην συνέλευση που είχαμε για το θέμα αυτό πριν το καλοκαίρι, είναι ότι άμεσα πρέπει να συντάξουμε μελέτη για τον τρόπο υπαγωγής του Κτηματολογίου μας στο Εθνικό Κτηματολόγιο, που κάποια στιγμή θα συμβεί και δεν πρέπει να μας βρει απροετοίμαστους, και ενώ λήφθηκε απόφαση να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για να μελετήσει το θέμα και να προετοιμάσουμε αυτή την υπαγωγή στο Εθνικό Κτηματολόγιο, δυστυχώς το Δ.Σ αδράνησε για μια ακόμα φορά.
Επίσης πρότεινα και προτείνω η υπαγωγή να γίνει σε δύο φάσεις.
Στην πρώτη φάση να γίνει μόνο διοικητική ένταξη στο Εθνικό Κτηματολόγιο έτσι ώστε να μπορούν να διατεθούν κονδύλια και εξοπλισμός για την μεταγραφή των εκκρεμών πράξεων που ανέρχονται σε πάνω από 40.000 και μετά εφόσον δεν υπάρχουν εκκρεμότητες να προετοιμάσουμε και την κτηματολογική μετάταξη λαμβάνοντας υπ’ όψη τις ιδιαιτερότητες του Κτηματολογίου μας. Με την σημερινή δομή και τρόπο λειτουργίας του Κτηματολογίου οι αμετάγραπτες πράξεις συνεχώς θα αυξάνονται.
Αν δεν γίνουν άμεσα αυτές οι ενέργειες το Κτηματολόγιο μας όσο περνά ο χρόνος θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο και στο τέλος θα φθάσουμε σε αδιέξοδο.
Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο, το πρόβλημα δεν λύνεται με ευχολόγια, αλλά με συγκεκριμένες δράσεις, ο νέος Πρόεδρος και η νέα διοίκηση του Συλλόγου πρέπει από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους να αντιμετωπίσουν άμεσα και κατά απόλυτη προτεραιότητα το θέμα αυτό.
• Τι δεν έχει γίνει από τις προηγούμενες διοικήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και ποιες ενέργειες πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα;
Καταρχάς αναδιοργάνωση του ίδιου του Συλλόγου μας. Οι υπηρεσίες του Συλλόγου θα πρέπει να οργανωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να δρουν καθημερινά προς όφελος και εξυπηρέτηση των δικηγόρων. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε και να προσφέρουμε στους συναδέλφους, ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μας. Η άποψη μου είναι ότι ένας επιστημονικός Σύλλογος με το κύρος του Δικηγορικού Συλλόγου, θα μπορούσε να κάνει πολλά αν δρούσε συλλογικά και με σχέδιο και σε συνεργασία και με άλλους επιστημονικούς Συλλόγους.
Από την πρώτη στιγμή θα επιδιώξουμε «συμμαχίες» από κοινού με τους υπόλοιπους φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών έτσι ώστε να διαμορφώσουμε κοινές προτάσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
Οι καιροί απαιτούν συλλογική δράση και αντίδραση, απέναντι σε αποφάσεις που θίγουν το σύνολο της επαγγελματικής μας υπόστασης και ωθούν πολλούς συναδέλφους μας στην εύρεση εργασίας σε διαφορετικά αντικείμενα ή στην φυγή στο εξωτερικό, ως έσχατη λύση επιβίωσης.
Επιπλέον να γίνει πράξη η ίδρυση και λειτουργία γραφείου πληροφόρησης του Συλλόγου, έτσι ώστε να ενημερώνονται τα μέλη του συλλόγου αλλά και οι απλοί πολίτες για κρίσιμα θέματα που μας αφορούν.
Πέρα από αυτά, το πλέον σημαντικό είναι να επιδιώξουμε την διαφάνεια λειτουργίας του Συλλόγου μας. Οι ετήσιοι ισολογισμοί αφού εγκριθούν από την Γ.Σ. θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Συλλόγου.
Επίσης πρέπει επιτέλους να λειτουργήσουν τα συλλογικά όργανα και κυρίως η Γενική Συνέλευση, η οποία δεν έχει συγκληθεί ούτε μία φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, να δημοσιοποιούνται έγκαιρα οι ημερήσιες διατάξεις και να δίνεται δικαίωμα σε κάθε συνάδελφο να ζητά την εισαγωγή θεμάτων προς συζήτηση, ενώ και οι συγκλήσεις και η θεματολογία του Δ.Σ θα δημοσιοποιείται έγκαιρα μέσω της ιστοσελίδας του Συλλόγου για να γνωρίζουν όλοι οι συνάδελφοι τα θέματα που συζητούνται και αν θέλουν να παρίστανται. Ο Σύλλογος πρέπει να αποκτήσει συλλογικότητα και να ξαναγίνει το «σπίτι» μας και να ανακτήσει το κύρος που του αξίζει ως ο πρώτος επιστημονικός σύλλογος του τόπου μας.
• Ένα διαχρονικό πρόβλημα είναι η περιβόητη επέκταση του Δικαστικού Μεγάρου. Εσείς στις προηγούμενες εκλογές είχατε κάνει μια πρόταση, τι έγινε τελικά;
Ευχαριστώ γιατί μου δίνετε την δυνατότητα να απαντήσω σ’ ένα θέμα που απασχολεί τους δικηγόρους, δικαστές, δικαστικούς υπαλλήλους, αλλά και τους πολίτες τα τελευταία 15 χρόνια τουλάχιστον.
Κατ’αρχήν να επισημάνω ότι οι στεγαστικές συνθήκες του Δικαστικού Μεγάρου είναι πολύ κακές.
Σ’ένα κτήριο που κτίσθηκε πριν 90 χρόνια για να εξυπηρετήσει ανάγκες της εποχής εκείνης, συνεχίζει χωρίς καμιά αλλαγή να εξυπηρετεί τις στεγαστικές ανάγκες των Δικαστηρίων μέχρι σήμερα.
Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν έχει δεχθεί καμιά σοβαρή επισκευή με αποτέλεσμα να καθίσταται και επικίνδυνο.
Στις εκλογές του 2014 και αφού ήδη από τότε ήταν φανερό ότι είχε ναυαγήσει η επέκταση των Δικαστηρίων στο Παλαιό Νοσοκομείο και μετά από σκέψη και έρευνα, πρότεινα να επεκταθεί το Δικαστικό Μέγαρο στο κτήριο που στεγάζεται η Λέσχη Αξιωματικών, το κτήριο της οποίας είχε στο μεταξύ περιέλθει στον Δήμο.
Για τον σκοπό αυτό έκανα επαφές με τον τότε δήμαρχο κ. Κουσουρνά, ο οποίος δημόσια δήλωσε ότι βλέπει θετικά το θέμα αυτό, αφού η ταλαιπωρία εκατοντάδων πολιτών που συνωστίζονται καθημερινά στο Δικαστικό Μέγαρο αφορά όλες τις αρχές του τόπου.
Δυστυχώς η Διοίκηση που εξελέγη το 2014 δεν συνέχισε αυτή την προσπάθεια παρά το γεγονός ότι έστειλα έγγραφο, το οποίο ουδέποτε εισήχθη στο Δ.Σ και βεβαίως ουδεμία επίσημη κρούση ή αίτημα υποβλήθηκε στον Δήμο.
Σήμερα χαίρομαι γιατί ανθυποψήφιοι μου μέλη της απερχόμενης διοίκησης συμφωνούν με την πρόταση αυτή, την οποία το 2014 χαρακτήριζαν ανέφικτη, όμως θα πρέπει να εξηγήσουν στους συναδέλφους γιατί ολιγώρησαν τα τελευταία 4 χρόνια, όντας μέλη της απερχόμενης διοίκησης και μάλιστα όχι απλά αλλά κατέχοντας θέσεις ευθύνης.
Εάν συνεχιζόταν η προσπάθεια που ξεκίνησα το 2014 ίσως σήμερα η επέκταση να είχε ολοκληρωθεί.
Όμως ποτέ δεν είναι αργά, εάν οι συνάδελφοι μου με εμπιστευθούν πιστεύω ότι μπορεί να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος έτσι ώστε να βελτιωθούν θεαματικά οι συνθήκες εργασίας των δικηγόρων, δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων και των πολιτών.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου