Ειδήσεις

Ακίνητα αξίας 11,5 δισ. στο σφυρί μέχρι το τέλος του 2019

Η μνημονιακή υποχρέωση και η αναγκαιότητα για λόγους ισορροπίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δραστικής μείωσης των κόκκινων δανείων φέρνει… Αρμαγεδώνα πλειστηριασμών έως το τέλος του 2019.

Οι τράπεζες υποχρεούνται να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κατά 11.5 δισ. ευρώ μέσω ρευστοποιήσεων δηλαδή πλειστηριασμών – όπως γράφει η  Καθημερινή της Κυριακής – καθώς δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχει θέσει ο SSM.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει κάθε χρόνο έως το 2019 να εκπλειστηριάζονται ακίνητα ύψους 5,5 δισ. ευρώ.

Το 2017 το πρόγραμμα πλειστηριασμών αφορούσε ακίνητα 5.600 συνολικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ και αποκαλύπτει τον όγκο των μελλοντικών πλειστηριασμών για να πιαστεί ο στόχος των 11,5 δισ. έως το τέλος του 2019.

Το πάγωμα των πλειστηριασμών λόγω και των προστατευτικών διατάξεων του νόμου Κατσέλη αλλά και ο ακτιβισμός κατά των πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία τα προηγούμενα χρόνια ,το μόνο που κατάφεραν είναι το πρόβλημα να μεταχρονολογηθεί και να προκύψει οξύτερο τώρα.

Τα πράγματα δεν είναι εύκολα καθώς υπάρχει ο φόβος οι μαζικοί πλειστηριασμοί να οδηγήσουν σε νέα μεγάλη υποχώρηση τις τιμές των ακινήτων και να νεκρώσει εντελώς η ημιθανής κτηματαγορά. Η δημιουργία ενός μεγάλου στοκ ακινήτων εκτιμάται ότι θα προκαλέσει σημαντικούς τριγμούς στην οικονομία.

Οι τράπεζες σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή έχουν ένα plan B που προβλέπει αγορά από τις ίδιες ακινήτων – φιλέτων στην περίπτωση που δεν υπάρξει αγοραστής που θα διαθέσει ικανοποιητικό αντίτιμο.

Η ασπίδα στους κακοπληρωτές

Οι συμβολαιογράφοι εν τω μεταξύ καταγγέλλουν με την δράση τους συλλογικότητες εμποδίζουν ακόμη και τον πλειστηριασμό μεγάλων ακινήτων για δάνεια πολλών εκατομμυρίων, κάτι που δεν σχετίζεται με την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών – Πειραιά, κατήγγειλε με ανακοίνωσή του, ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που το κάνουν αυτό επανειλημμένα όπως πρόσφατα, που ματαιώθηκαν άλλοι 2 πλειστηριασμοί: στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου για κατοικία στο Δήμο Παλαιού Ψυχικού, ιδιοκτησίας γόνου οικογενείας βιομηχάνων, για οφειλές άνω του 1,2 εκατ. ευρώ και για ακίνητα στο Ρουφ ιδιοκτησίας επιχειρηματία, για οφειλές άνω των 2 εκατ. ευρώ. Στην τελευταία περίπτωση ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος σημειώνει ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας είχε εκδώσει ομολογιακό δάνειο.

Οι συμβολαιογράφοι καταδικάζουν τις επανειλημμένες επιθέσεις των αυτοαποκαλούμενων «συλλογικοτήτων» σε συμβολαιογράφους, κατά τη διενέργεια πλειστηριασμών, που ακόμα και σήμερα, ουδεμία σχέση έχουν με πρώτη κατοικία, ενώ σημειώνουν ότι η διενέργεια πλειστηριασμών εντάσσεται στη θεσμική τους λειτουργία.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου