ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Καταιγισμός πυρών» κατά του δημοτικού φόρου από τον εμπορικό κόσμο της Ρόδου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
επιμελητηριο

Την κα­τάρ­γη­ση του Δη­μο­τι­κού Φόρου -ει­δι­κά αν το ΣτΕ κρί­νει πως είναι συ­νταγ­μα­τι­κός- θα ζη­τή­σουν οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες  της Δω­δε­κα­νή­σου από τον υφυ­πουρ­γό Ανά­πτυ­ξης κ. Γε­ρά­σι­μο Για­κου­μά­το.

Σε   έκτα­κτη συ­νε­δρί­α­ση του διοι­κη­τι­κού συμ­βου­λί­ου του ΕΒΕΔ συ­γκε­κρι­μέ­να, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε προ­χθές το βράδυ απο­φα­σί­στη­κε να εξου­σιο­δο­τη­θεί ο πρό­ε­δρος του Εμπο­ρι­κού και Βιο­μη­χα­νι­κού Επι­με­λη­τη­ρί­ου κ. Γιάν­νης Πάπ­που να ζη­τή­σει την κα­τάρ­γη­ση του ΔΗ­ΦΟ­ΔΩ με υπό­μνη­μα που θα κα­τα­θέ­σει άμεσα  στον κ. Γε­ρά­σι­μο Για­κου­μά­το.

Στην προ­χθε­σι­νή  συ­νε­δρί­α­ση  συμ­με­τεί­χαν,  εκτός από τα μέλη του διοι­κη­τι­κού συμ­βου­λί­ου,  ο   πρώην αντι­πρό­ε­δρος του ΕΒΕΔ κ. Σίμος Πα­ρα­σκευάς,  ο πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Εμπο­ρι­κών Συλ­λό­γων Δω­δε­κα­νή­σου κ. Πα­να­γιώ­της Κα­ρα­γιάν­νης, ο πρό­ε­δρος του Εμπο­ρι­κού Συλ­λό­γου κ. Νίκος Κου­κού­λης, ο έπαρ­χος Κω κ. Γιώρ­γος Χαλ­κι­διός, ο έπαρ­χος Κα­λύ­μνου Ιω­άν­νης Θε­μέ­λα­ρος  και  η πρό­ε­δρος της Ένω­σης Ξε­νο­δό­χων Πά­τμου κ. Άννα  Ρω­μαί­ου.

Στην το­πο­θέ­τη­σή του ο πρό­ε­δρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάν­νης Πάπ­που τό­νι­σε  πως ο Δη­μο­τι­κός Φόρος δεν χρη­σι­μο­ποιεί­ται για τους σκο­πούς που έχει δη­μιουρ­γη­θεί.

«Ο ΔΗ­ΦΟ­ΔΩ   χρη­σι­μο­ποιεί­ται για τα αυ­το­νό­η­τα. Ήταν ένα ερ­γα­λείο που θα εκτό­ξευε τα Δω­δε­κά­νη­σα στην κο­ρυ­φή.  Δεν  χρη­σι­μο­ποιεί­ται για τους κα­τα­στα­τι­κούς του σκο­πούς,  αλλά για δια­φο­ρε­τι­κούς λό­γους. Στη συ­νε­δρί­α­ση του δη­μο­τι­κού συμ­βου­λί­ου, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε πριν λίγες ημέ­ρες,  ει­πώ­θη­καν πράγ­μα­τα που δια­στρε­βλώ­νουν την αλή­θεια και δεν πε­ρι­γρά­φουν την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Για το λόγο αυτό ζή­τη­σα από τον κ. Σίμο Πα­ρα­σκευά που ήταν στη διοί­κη­ση, όταν θε­σμο­θε­τή­θη­κε ο δη­μο­τι­κός φόρος, να έρθει στη συ­νε­δρί­α­ση και να  μας μι­λή­σει. Ανα­φέρ­θη­κε  πως δε­χθή­κα­με το δη­μο­τι­κό φόρο με την προ­ϋ­πό­θε­ση  πως τα έσοδα θα πη­γαί­νουν σε ένα  συ­γκε­κρι­μέ­νο κω­δι­κό. Κα­νείς δεν δέ­χθη­κε το δη­μο­τι­κό  φόρο. Μετά την πρώτη τε­τρα­ε­τία  εφαρ­μο­γής του πα­ρου­σιά­στη­καν οι πρώ­τες αντι­δρά­σεις από τον επι­με­λη­τη­ρια­κό κόσμο.   Θυ­μί­ζω πως  με κά­λε­σε ο  πρώην δή­μαρ­χος κ. Κου­σουρ­νάς και συ­ζη­τή­σα­με για τα προ­βλή­μα­τα που θα προ­κα­λού­ντο στην ΤΑ με την κα­τάρ­γη­ση του Δη­μο­τι­κού Φόρου. Πέ­ρα­σαν τρει­σή­μι­σι έτη  και ου­δε­μία  αλ­λα­γή  έγινε. Τόσα χρό­νια γί­νο­νται μόνο  συ­ζη­τή­σεις.  Στεί­λα­με και εκ­πρό­σω­πο στην επι­τρο­πή που συ­στά­θη­κε για να βελ­τιω­θεί ο ΔΗ­ΦΟ­ΔΩ. Συ­νε­χί­ζουν  να μα­ζεύ­ουν τα χρή­μα­τα και να τα  ξο­δεύ­ουν  χωρίς να δί­νουν λο­γα­ρια­σμό σε κα­νέ­να. Υπο­στη­ρί­ζε­ται ότι  είναι δύ­σκο­λοι και­ροί και πως οι Δήμοι έχουν  ανά­γκη τα χρή­μα­τα. Σκέ­φθη­καν πως αρ­κε­τοί  επι­χει­ρη­μα­τί­ες  δεν έχουν καν ασφά­λι­ση;  Γιατί  να χρη­σι­μο­ποιεί­ται  ο φόρος μόνο ως μη­χα­νι­σμός επα­νε­κλο­γής στο Δήμο;», ανα­ρω­τή­θη­κε ο  πρό­ε­δρος του ΕΒΕΔ  κ. Γιάν­νης Πάπ­που.

«Όλοι οι έμπο­ροι ξέ­ρου­με  πως λει­τούρ­γη­σε ο ΔΗ­ΦΟ­ΔΩ. Δεν μπο­ρεί τώρα να εξω­ραϊ­στεί. Γνω­ρί­ζου­με  τι έγινε, γνω­ρί­ζου­με   τα κλει­σί­μα­τα των λο­γα­ρια­σμών και που πή­γαι­ναν οι επι­τα­γές που δί­να­με. Δεν ξέρω αν αυτό είναι ηθικό και νό­μι­μο.  Χωρίς κα­νό­νες λει­τουρ­γί­ας τί­πο­τε δεν είναι σωστό.  Όποιος μου πει ότι θα τα «βρού­με» και τώρα θα είναι οι αρ­μό­διοι  συ­νε­πείς δεν θα πει­σθώ. Αυτά  είναι πο­λι­τι­κές προ­σεγ­γί­σεις που δεν μας ακου­μπούν. Γιατί να γί­νου­με ρο­μα­ντι­κοί σε μια ιστο­ρία που δεν ξέ­ρου­με πως θα κα­τα­λή­ξει; Ένα καλό ερ­γα­λείο που έδωσε ο λαός έγινε ό,τι χει­ρό­τε­ρο.   Σκε­φθεί­τε πως δεν υπάρ­χει σε άλλη πε­ριο­χή της χώρας  ΔΗ­ΦΟ­ΔΩ. Αρ­κού­νται σε εκεί­να που έχουν οι άν­θρω­ποι στην υπό­λοι­πη Ελ­λά­δα και υλο­ποιούν δρά­σεις. Δεν κα­τα­νοώ τη σπου­δή για το δη­μο­τι­κό φόρο. Η καλή διά­θε­ση εκ μέ­ρους των πα­ρα­γω­γι­κών τά­ξε­ων υπήρ­ξε και να έχετε ήσυχη τη συ­νεί­δη­σή σας για το θέμα αυτό», δή­λω­σε ο κ. Σίμος Πα­ρα­σκευάς.

«Πρέ­πει  δη­λώ­σου­με προς πάσα κα­τεύ­θυν­ση πως δεν  πρό­κει­ται να συ­ναι­νέ­σου­με στην δια­τή­ρη­ση του δη­μο­τι­κού φόρου που λει­τουρ­γεί σε βάρος μας. Δεν μπορώ να μην εν­στερ­νι­στώ  τις θέ­σεις του κ. Σίμου Πα­ρα­σκευά. Μας ξε­γέ­λα­σαν και μας εκ­με­ταλ­λεύ­θη­καν. Τώρα δη­μιουρ­γού­νται  διά­φο­ρα θέ­μα­τα και υπάρ­χουν κυ­ρώ­σεις από το Δήμο στους επι­χει­ρη­μα­τί­ες που δεν μπο­ρούν να είναι συ­νε­πείς στις υπο­χρε­ώ­σεις τους», δή­λω­σε ο πρό­ε­δρος της Ομο­σπον­δί­ας Εμπο­ρι­κών Συλ­λό­γων Δω­δε­κα­νή­σου  κ. Πα­να­γιώ­της Κα­ρα­γιάν­νης,.

Σε όσα έγι­ναν  στην επι­τρο­πή για την ανα­μόρ­φω­ση του Δη­μο­τι­κού Φόρου ανα­φέρ­θη­κε ο οι­κο­νο­μι­κός επό­πτης του ΕΒΕΔ κ. Γιώρ­γος Αντώ­νο­γλου.

«Ανα­χρο­νι­στι­κό και διά­τρη­το» χα­ρα­κτή­ρι­σε το ΔΗ­ΦΟ­ΔΩ ο αντι­πρό­ε­δρος του ΕΒΕΔ κ. Αγ­γε­λος Κα­λα­θια­νά­κης και τό­νι­σε πως κρύ­βο­νται πίσω από το φόρο πο­λι­τι­κά παι­χνί­δια.

«Ο δη­μο­τι­κός φόρος ήταν ο μαύ­ρος κου­μπα­ράς. Δεν ήταν αντα­πο­δο­τι­κός ούτε και  ανα­πτυ­ξια­κός», δή­λω­σε ο κ. Κα­λα­θια­νά­κης και κα­τήγ­γει­λε  πως ο Δήμος της Κω τώρα  αθε­τεί τη συμ­φω­νία  που είχε γίνει για την ενί­σχυ­ση της εται­ρεί­ας Ryanair.

Να διεκ­δι­κή­σουν τα χρή­μα­τα που έχουν πλη­ρώ­σει  οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες στην υπη­ρε­σία του Δη­μο­τι­κού Φόρου,  πρό­τει­νε ο αντι­πρό­ε­δρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάν­νης Κα­κλιός.

Στη δική του πε­ρι­πέ­τεια με  το ΔΗ­ΦΟ­ΔΩ  και τα εξώ­δι­κα που αντάλ­λα­ξε με το Δήμο Κω,  ανα­φέρ­θη­κε  το μέλος του διοι­κη­τι­κού συμ­βου­λί­ου κ. Δ. Σα­ρά­ντης και δή­λω­σε πως θα διεκ­δι­κή­σει να του επι­στρα­φούν τα χρή­μα­τα που έχει κα­τα­βά­λει.

Την άποψη ότι το θέμα που έχει δη­μιουρ­γη­θεί με το δη­μο­τι­κό φόρο θα αντι­με­τω­πι­στεί στα δι­κα­στή­ρια, εξέ­φρα­σε ο επι­κε­φα­λής της πα­ρά­τα­ξης της μεί­ζο­νος μειο­ψη­φί­ας κ.  Μι­χά­λης Κάρ­ρας.

«Να ανα­φέ­ρω πως  στο ΣτΕ συ­ζη­τεί­ται η προ­σφυ­γή που κα­τα­τέ­θη­κε από  τε­χνι­κή εται­ρεία. Εδώ που φθά­σα­με το θέμα θα το λύ­σουν τα δι­κα­στή­ρια. Δυ­στυ­χώς για άλλη μια φορά κα­τα­δει­κνύ­ε­ται η αδυ­να­μία να συ­νεν­νοη­θούν οι φο­ρείς με­τα­ξύ τους.   Δεν υπάρ­χει διά­θε­ση συ­νερ­γα­σί­ας.  Θα μπο­ρού­σε το θέμα να λυθεί πο­λι­τι­κά. Στή­ρι­ξα τη δια­τή­ρη­ση του δη­μο­τι­κού φόρου με την προ­ϋ­πό­θε­ση να απο­κα­τα­στα­θούν οι στρε­βλώ­σεις του νόμου.   Θα πρέ­πει να το­νί­σου­με το θάρ­ρος που απαι­τεί η  όποια πρω­το­βου­λία αυ­το­φο­ρο­λό­γη­σης από τους επι­χει­ρη­μα­τί­ες. Σή­με­ρα πρέ­πει να λά­βου­με υπόψη μας και τις συν­θή­κες κάτω από τις οποί­ες λει­τουρ­γού­με. Η κρίση δεν έχει ξε­πε­ρα­στεί και οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες πιέ­ζο­νται  από το δη­μό­σιο, την εφο­ρία και τα ασφα­λι­στι­κά τα­μεία.  Δεν μπο­ρεί να χα­ρι­στεί τί­πο­τε που­θε­νά γιατί δεν πε­ρισ­σεύ­ει πλέον», δή­λω­σε ο κ.  Μι­χά­λης Κάρ­ρας.

Στο με­τα­ξύ η συ­ζή­τη­ση του θέ­μα­τος ενώ­πιον του ΣτΕ ανε­βλή­θη για την 7η Νο­εμ­βρί­ου 2014 (βλέπε επ’ αυτού σελ. 40).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.