ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Το χρυσό μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι από χρυσό

Δημήτρης Στούμπης 1 λεπτό ανάγνωση
Μετάλλια- Ολυμπιακοί Αγώνες

• Πόσο θα άξιζε αν ήταν και πόσο πραγ­μα­τι­κά κο­στί­ζει

Τα με­τάλ­λια που φο­ρούν στο στή­θος οι αθλη­τές που δια­κρί­νο­νται στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες προ­φα­νώς και έχουν για τους κα­τα­κτη­τές τους ανε­κτί­μη­τη αξία. Την ίδια ώρα, υπάρ­χει και πραγ­μα­τι­κή αξία. Χρή­μα­τα που δό­θη­καν για να φτια­χτούν.

Πόσο κο­στί­ζουν λοι­πόν, αυτά τα με­τάλ­λια;

Κατ’ αρχάς δεν είναι από χρυσό. Αν συ­νέ­βαι­νε αυτό, θα άξιζε 40.748 ευρώ με την τιμή που έχει ο χρυ­σός σή­με­ρα. Αυτός είναι και ο λόγος που τε­λευ­ταία φορά δό­θη­καν κα­θα­ρά χρυσά με­τάλ­λια το 1912. Έκτο­τε δη­μιουρ­γού­νται από διά­φο­ρα μέ­ταλ­λα.

Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, το χρυσό Ολυ­μπια­κό με­τάλ­λιο στο Πα­ρί­σι ζυ­γί­ζει 529 γραμ­μά­ρια. Το 95,4% του βά­ρους (505 γραμ­μά­ρια) είναι ασήμι. Η επί­στρω­ση των 6 γραμ­μα­ρί­ων είναι κα­θα­ρός χρυ­σός, ενώ υπάρ­χουν διά­φο­ρες ανα­φο­ρές που ενη­με­ρώ­νουν ότι στο μείγ­μα προ­στί­θε­νται και 18 γραμ­μά­ρια σι­δή­ρου.

Πάμε τώρα, στον υπο­λο­γι­σμό της τιμής.

Τα 505 γραμ­μά­ρια κα­θα­ρό ασήμι την 7η του Αυ­γού­στου του 2024 στοι­χί­ζουν 403.79 ευρώ. Τα 6 γραμ­μά­ρια χρυ­σού κά­νουν 423.54 ευρώ. Ο σί­δη­ρος γε­νι­κά δεν είναι ακρι­βώς. Δη­λα­δή, 18 γραμ­μά­ρια στοι­χί­ζουν σή­με­ρα 1,7 λεπτά, ωστό­σο στο μείγ­μα πε­ριέ­χε­ται και ένα μικρό πο­σο­στό σι­δή­ρου από τον Πύργο του Άιφελ. Άρα, το σύ­νο­λο φτά­νει στα 1.272,33 ευρώ.

Το αση­μέ­νιο με­τάλ­λιο ζυ­γί­ζει 525 γραμ­μά­ρια. Τα 507 γραμ­μά­ρια είναι από κα­θα­ρό ασήμι και υπάρ­χουν 18 γραμ­μά­ρια σί­δη­ρο -με ένα μικρό κομ­μά­τι από τον Πύργο του Άιφελ. Η πο­σό­τη­τα από ασήμι αξί­ζει σή­με­ρα 404.99 ευρώ και το σύ­νο­λο κοντά στα 480 ευρώ.

Το χάλ­κι­νο με­τάλ­λιο ζυ­γί­ζει 455 γραμ­μά­ρια. Τα 415.15 γραμ­μά­ρια είναι χαλ­κός (0,008855 ευρώ το γραμ­μά­ριο), τα 21,85 γραμ­μά­ρια είναι ψευ­δάρ­γυ­ρος (0,002614 ευρώ το γραμ­μά­ριο) και υπάρ­χουν 18 γραμ­μά­ρια σι­δή­ρου -ναι και αυτά έχουν λίγο από Πύργο του Άιφελ. Η αξία του εκτι­μά­ται στα 12 ευρώ.

Πηγή: news247.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.