Αθλητικά

Ποδόσφαιρο: Τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου οι εξελίξεις με την αναδιάρθρωση

Για ακόμη μια φορά το πρωτάθλημα της Super League 1 φτάνει στο τέλος του και δεν υπάρχουν νεώτερα ούτε για τον αριθμό των ομάδων, ούτε τον τρόπο διεξαγωγής του επόμενου πρωταθλήματος.
Όπως όλα δείχνουν οι εξελίξεις αναμένονται μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ίσως και αρχές Αυγούστου. Έως τότε, αξίζει να γίνει μια απόπειρα καταγραφής και ανάλυσης των τωρινών δεδομένων για τις τρεις πρώτες επαγγελματικές κατηγορίες που μοιάζουν αλληλένδετες αυτή την φορά…
Τα ευτράπελα… γενικώς στην Ελλάδα και ειδικώς στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν γίνει συνήθεια πια. Δεν συνιστούν έκπληξη. Κι ένα επιπλέον είναι προ των θυρών. Διότι πιθανότατα (η αλήθεια δεν έχει γίνει ρεπορτάζ για σε όλες τις Ομοσπονδίες της UEFA) η Ελλάδα θα είναι (και πάλι) η μοναδική χώρα όπου οι ομάδες και οι φίλαθλοι θα μάθουν τον τρόπο διεξαγωγής του επόμενου πρωταθλήματος αφού ολοκληρωθεί το τρέχον!
«Στον ΚΑΠ προβλέπεται ότι η εκάστοτε αναδιάρθρωση μπορεί να αποφασίζεται μόνο για το μεθεπόμενο πρωτάθλημα» θα αντιτάξει κάποιος. Κάποιος… τυπολάτρης ή νομιμόφρων. Δεν υπάρχει όμως θέμα, καθώς θα γίνει μια τροποποίηση τον Ιούλιο κι’ ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Βάσει του νέου «Νόμου Αυγενάκη» απαιτείται η ψήφος από τα 3/4 των μελών της Λίγκας για να λάβει απόφαση πρότασης στην ΕΠΟ περί αναδιάρθρωσης.
Ως είθισται, το θέμα δεν είναι μόνο αθλητικό. Είναι και πολιτικό (λόγω ΕΡΤ) και τηλεοπτικό (λόγω Nova και Cosmote). Τα μόνα δεδομένα προς το παρόν είναι τα εξής:
α) Από την τέταρτη κατηγορία (η οποία στην Ελλάδα ονομάζεται Γ’ Εθνική Κατηγορία) έχουν προβιβαστεί (εν μέσω κορωνοϊού) στην τρίτη κατηγορία (που ονομάζεται Football League) οκτώ ομάδες.
β) Από την Super League 2 δεν γνωρίζουμε αν θα προβιβαστούν μία, δύο ή τέσσερις ομάδες.
γ) H Νοva έχει επανειλημμένως ταχθεί κατά της αύξησης των ομάδων της Super League 1.
δ) Η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να δώσει το… πράσινο φως στην ΕΡΤ για συμβόλαια ομάδων Super League 1, αλλά θα το συζητούσε για την Super League 2 (στην γενική συνέλευση της Ένωσης S.L.2 και F.L. που έγινε την Τρίτη, ακούστηκε ότι «Η ΕΡΤ ξεκίνησε την συζήτηση από τα 3,5 εκατ. ευρώ για κεντρική διαχείριση»).
Για να μπουν τα δεδομένα σε μία σειρά ως έχουν τώρα τα πράγματα που είναι όλα στον αέρα.
Οι όποιες αποφάσεις για την αναδιάρθρωση θα ληφθούν μετά την λήξη του πρωταθλήματος της Super League 1 και την απόφαση του CAS για την υπόθεση της πολυ-ιδιοκτησίας.
Την τελική απόφαση για αναδιάρθρωση την παίρνει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, αφού ακούσει τις προτάσεις των Λιγκών. Όπως και επί Βασιλειάδη, έτσι και φέτος, πολλά θα κριθούν από τις διαθέσεις της κυβέρνησης (δηλαδή της ΕΡΤ) για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και ομάδων της Super League 1 και της Super League 2.
Δύο είναι τα πιθανά μοντέλα και το καθένα έχει και ένα… παρακλάδι. Σε κανένα εξ’ αυτών δεν φαίνεται πλέον πιθανό να συνεχιστεί η Super League 1 με 14 ομάδες, play offs και play out, όπως διεξήχθη εφέτος.
Πρώτο πιθανό μοντέλο: Super League 1 με 18 ομάδες (δεν υποβιβάζεται κανείς, προβιβάζονται τέσσερις), Super League 2 με 16 ομάδες και Football League με 14 ομάδες. Αυτό το μοντέλο έχει και το εξής… παρακλάδι: Super League 1 με 18 ομάδες και «ενιαία» δεύτερη κατηγορία με 30 ομάδες σε δύο ομίλους (Νότος και Βορράς), από 15 ομάδες έκαστος.
Δεύτερο πιθανό μοντέλο: Super League 1 με 16 ομάδες (δεν υποβιβάζεται κανείς/προβιβάζονται δύο ή υποβιβάζεται ένας/προβιβάζονται τρεις), Super League 2 με 16 ομάδες και Football League με 14 ομάδες. Αυτό το μοντέλο έχει και το εξής… παρακλάδι: Super League 1 με 16 ομάδες και «ενιαία» δεύτερη κατηγορία με 32 ομάδες σε δύο ομίλους (Νότος και Βορράς), από 16 ομάδες έκαστος.
Στις επόμενες εβδομάδες οι διεργασίες που ήδη έχουν πολλαπλασιαστεί μετά το οριστικό τέλος στο πρωτάθλημα της Super League 2 λόγω κορωνοϊού και τις εκλογές με νέα διοίκηση στην Super League 1, θα πυκνώσουν ακόμα περισσότερο. Έξι οι «παίκτες»: Nova, EΡΤ (κυβέρνηση), Cosmote, Super League 1, Super League 2, EΠΟ.
Χαμούλης! Άντε να δούμε τι θα δούμε και εφέτος. Play offs και play out, πάντως, δύσκολα θα έχουμε του χρόνου…

Πηγή: gazzetta.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου