Ειδήσεις

«Μάστιγα της εποχής» ο σακχαρώδης διαβήτης

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει προσλάβει το πρόβλημα με τον σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα αφού συνεχώς αυξάνονται οι άνθρωποι που προσβάλλονται από την ύπουλη νόσο.

Τα στοιχεία δείχνουν έως και 40.000 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο, εκ των οποίων περισσότερες από 500 αφορούν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι ένα ποσοστό 46% εξ αυτών δεν γνωρίζουν ότι έχουν σακχαρώδη διαβήτη.
Συνολικά στη χώρα μας, όπως προκύπτει από τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, από διαβήτη. πάσχουν περίπου 700.000 – 900.000 Έλληνες, από τους οποίους οι 30.000 είναι παιδιά και νέοι ηλικίας κάτω των 30 ετών.

Η ενημέρωση του ευρέως κοινού για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στη μείωση των ποσοστών εμφάνισης νέων περιστατικών ενώ η γνώση για τους τρόπους αντιμετώπισης της νόσου και τη ζωή των ασθενών μετά τη διάγνωση αφορά τόσο τους ίδιους τους ασθενείς όσο και τους οικείους τους, ιδιαιτέρως δε τους γονείς των παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη.
Αυτά δείχνουν τα στοιχεία των επιστημόνων που λαμβάνουν μέρος στην ενημερωτική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών γύρω από τη σύγχρονη «μάστιγα» του σακχαρώδη διαβήτη, που πραγματοποίησε η Αστική Εταιρεία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (ΜΚΟ) «ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ (ΚΑΡΤΑ ΔΙΑΒΗΤΗ).
Πρόκειται για το Πανελλήνιο Πρόγραμμα με τίτλο «The Missing Piece», το οποίο περιόδευσε σε 18 μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας για 36 ημέρες. Η Ρόδος είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας.
Το “ενημερωτικό ταξίδι”, διεξήχθη με τη βοήθεια τριών ειδικά διαμορφωμένων κινητών μονάδων, που έφτασαν χθες και στη Ρόδο.

Οι δράσεις του προγράμματος, όπως δήλωσε το στέλεχος της ΜΚΟ «Με οδηγό το Διαβήτη» κ. Ελίνα Δρακοπούλου, περιελάμβανε δωρεάν εξετάσεις γλυκόζης (σακχάρου αίματος) και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), λιπιδαιμικό έλεγχο, οφθαλμική βυθοσκόπηση και μέτρηση αρτηριακής πίεσης.
«Είμαστε στο δρόμο από τις 4 Ιουνίου για να ενημερώσουμε όσο περισσότερους πολίτες μπορούμε. Τα στοιχεία δείχνουν πως το 10% των Ελλήνων πάσχει από διαβήτη. Αρκετοί είναι και εκείνοι που έχουν προδιάθεση για τη συγκεκριμένη νόσο», δήλωσε η κ. Δρακοπούλου και πρόσθεσε πως ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η νόσος του πολιτισμένου κόσμου.

«Είναι πολλά τα στοιχεία που συμβάλλουν στην αύξηση των ανθρώπων που εμφανίζουν τη νόσο. Η Ρόδος είναι ο τελευταίος σταθμός της εκστρατείας μας. Θα είμαστε στο νησί μέχρι την Τρίτη 8 Ιουλίου», δήλωσε η κ. Δρακοπούλου.
Όσοι έσπευσαν στις τρεις κινητές μονάδες είχαν την ευκαιρία να κάνουν δωρεάν εξετάσεις και να μάθουν εάν πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
Το προσωπικό των μονάδων εξηγούσε σε κάθε ενδιαφερόμενο τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Ακολουθούσε ενημέρωση για τη διατροφή πασχόντων και μη.
Χορηγοί στην εκστρατεία ήταν η ασφαλιστική εταιρεία AXA, η Bayer Eurodiet.

Ο εκπρόσωπος της διεύθυνσης πωλήσεων της ΑΧΑ Ασφαλιστικής κ. Κώστας Λαγογιάννης–χορηγός της εκστρατείας ενημέρωσης – τόνισε:
«Η ΑΧΑ ασφαλιστική στα πλαίσια της εταιρικής ευθύνης και εκπροσωπώντας στην Ελλάδα τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό όμιλο του κόσμου συμμετείχε σε όλη αυτή τη σοβαρή δουλειά που έχει γίνει από την «Κάρτα Διαβήτη» σε όλη την Ελλάδα με στόχο να δώσουμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε σε επίπεδο πληροφόρησης και ενημέρωσης στον κόσμο για αυτή την ύπουλη ασθένεια. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε προσφέροντας και σε άλλα επίπεδα και να συμμετέχουμε όσο μπορούμε έτσι ώστε ο κόσμος να έχει την ενημέρωση που χρειάζεται κυρίως για θέματα υγείας και όχι μόνο».
Η εκστρατεία τέθηκε υπό την αιγίδα των υπουργείων Υγείας και Μεταφορών, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος , του Δήμου Αθηναίων, της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη και της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου