Ειδήσεις

Κεφαλογιάννη: Ελβετικό μοντέλο στον ελληνικό τουρισμό

Το δοκιμασμένο και επιτυχημένο ελβετικό μοντέλο τουριστικής εκπαίδευσης σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα επιχειρεί να αναβιώσει στην Ελλάδα η υπουργός τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη.

Παράλληλα επιτυγχάνει και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου τουρισμού, και ειδικότερα των τριών ιστορικών ξενοδοχείων «Ξενία-Ήλιος» τα οποία τα τελευταία χρόνια φιλοξενούν τρεις σχολές τουριστικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε χθες, η Υπουργός Τουρισμού τους επόμενους μήνες θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί για την μακροχρόνια μίσθωση των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στην Ανάβυσσο, στου Κοκκίνη το Χάνι στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Περαία Θεσσαλονίκης. Οι οντότητες που θα επικρατήσουν στο διαγωνισμό θα αναλάβουν την υποχρέωση να ανακαινίσουν και αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις να τις λειτουργήσουν ως ξενοδοχεία και να απασχολούν ως προσωπικό τους μαθητές των σχολών τουριστικών επαγγελμάτων που θα βρίσκονται σε παραπλήσιο χώρο και θα παραμείνουν υπό την ευθύνη του υπουργείου τουρισμού.

Η κα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι το Υπουργείο Τουρισμού προχωράει στην αναβίωση του μοντέλου ξενοδοχείου – εκπαιδευτηρίου με σύγχρονα μέσα και εργαλεία, όπως είναι οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με την αξιοποίηση των κτιρίων των εκπαιδευτικών μονάδων τα οποία διαθέτουν άδεια δόμησης ξενοδοχείου.

Το ελβετικό μοντέλο
Με το νέο θεσμικό πλαίσιο προωθείται η δημιουργία ολοκληρωμένων μοντέλων συνύπαρξης ξενοδοχείων και εκπαιδευτικών μονάδων, εμπνευσμένα από το ελβετικό μοντέλο. Η αξιοποίηση των ακινήτων των σχολών θα γίνει με μακροχρόνιες συμβάσεις μισθώσεως που θα προκύψουν μετά από διαγωνιστική διαδικασία, με υποχρέωση των μισθωτών για αναβάθμιση των κτιρίων ώστε να θα διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων εκπαίδευσης και κατάρτισης, που θα λειτουργούν στις εγκαταστάσεις αυτές κατά την διάρκεια της σύμβασης.

Η προσπάθεια αναβάθμισης της λειτουργίας των λοιπών εκπαιδευτηρίων του Υπουργείου θα συντελεστεί και με χρήση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων και ΕΣΠΑ αλλά και συμπράξεων με ιδιώτες . Προγραμματίζεται ήδη η ενεργειακή αναβάθμιση σε μονάδες όπως η ΣΑΕΚ Γαλαξιδίου και σχεδιάζεται νέα εκπαιδευτική μονάδα στον Άγιο Νικόλαο, μέσω της υπογραφής συμφωνίας με τον οικείο Δήμο, για την ανέγερση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν την Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης.

Επιδότηση σε 20.000 εποχικούς και ανέργους
Η Υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στο επιτυχημένο πρόγραμμα για την ενίσχυση των δεξιοτήτων του τουριστικού δυναμικού, με τα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης να οφελούν έως και 20.000 εργαζόμενους, εποχικούς εργαζόμενους και μακροχρόνια ανέργους.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η Υφυπουργός Τουρισμού, κα Αννα Καραμανλή, αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης στην προώθηση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας των νέων και στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, επισημαίνοντας την ανάγκη στήριξης των δομών με σύγχρονα προγράμματα σπουδών και βιώσιμες υποδομές.

«Με τις πρωτοβουλίες αυτές, επενδύουμε στο μέλλον του ελληνικού τουρισμού, ενισχύοντας την ποιότητα των υπηρεσιών, δίνοντας ένα ισχυρό υπόβαθρο για την εκπαίδευση των επαγγελματιών του τουρισμού της επόμενης γενιάς. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να διατηρήσει τη θέση της ως προορισμός παγκόσμιας απήχησης και πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης», κατέληξε η κα Κεφαλογιάννη.

Πηγή: ot.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου