Τα ελληνικά σούπερ μάρκετ εξακολουθούν να αποτελούν τη σταθερά του εγχώριου λιανεμπορίου, καταγράφοντας σημαντική αύξηση τζίρου στα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά κατά το διάστημα 5 Ιανουαρίου–13 Απριλίου 2025. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana, ο τζίρος αυξήθηκε συνολικά κατά 6,1%.
Ειδικότερα, στις τελευταίες εβδομάδες του Μαρτίου και την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, η άνοδος ήταν ακόμα εντονότερη:
+10,9% την εβδομάδα έως 23 Μαρτίου
+7,8% την εβδομάδα έως 30 Μαρτίου
+8,4% την εβδομάδα έως 6 Απριλίου
+15,0% την εβδομάδα έως 13 Απριλίου
Ο κλάδος των σούπερ μάρκετ διατήρησε σταθερή ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, ωφελούμενος τόσο από τις μεταβολές στη συμπεριφορά των καταναλωτών κατά την πανδημία, όσο και από τον έντονο πληθωρισμό της τελευταίας τριετίας.
Στασιμότητα στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά
Αντίθετα, η αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών (εκτός σούπερ μάρκετ και τροφίμων) παρουσιάζει «μούδιασμα» στο α’ τρίμηνο του 2025.
Οι καταναλωτές, υπό την πίεση του περιορισμένου εισοδήματος, επικεντρώνονται κυρίως σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, σούπερ μάρκετ), ψυχαγωγία και ταξίδια, ενώ αναβάλλουν αγορές όπως ρούχα, έπιπλα και αυτοκίνητα. Στο ίδιο διάστημα, οι πωλήσεις τεμαχίων στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν κατά 4,5%, ενώ η μέση τιμή ανά μονάδα ενισχύθηκε κατά 1,5%.
Τουριστικές εξαιρέσεις
Περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση, ιδίως κατά το Πάσχα, εμφάνισαν καλύτερες επιδόσεις και σε διαρκή αγαθά, χάρη κυρίως στην παρουσία ξένων επισκεπτών (ορθόδοξο και καθολικό Πάσχα συνέπεσαν). Ωστόσο, τα αστικά κέντρα και οι παραδοσιακές εμπορικές ζώνες κινήθηκαν υποτονικά.
Πτώση στην αγορά αυτοκινήτου
Η ελληνική αγορά αυτοκινήτου κατέγραψε πτώση 9,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2025 (33.196 ταξινομήσεις έναντι 36.668 το α’ τρίμηνο 2024), σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων.
Συνολικά, τα σούπερ μάρκετ συνεχίζουν να στηρίζουν την εγχώρια αγορά, ενώ τα διαρκή αγαθά παραμένουν υπό την επιρροή των εισοδηματικών πιέσεων και της τουριστικής κίνησης.
Αποκλιμάκωση στα απορρυπαντικά- «καίει» η σοκολάτα
Την ίδια ώρα σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ η αγορά παρουσιάζει μικτές τάσεις σε ότι αφορά τις τιμές. Ειδικότερα:
Μεγαλύτερες μειώσεις τιμών στο 12μηνο καταγράφονται στις κατηγορίες
Απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού: -9,43%
Τροφές και είδη για κατοικίδια: -5,98%
Τρόφιμα παντοπωλείου: -4,90%
Ζύμες νωπές & κατεψυγμένες: -4,05%
Χαρτικά, καλλυντικά & είδη προσωπικής υγιεινής: -3,36%
Οι μειώσεις που καταγράφονται είναι αποτέλεσμα τόσο της ομαλοποίησης της αγοράς μετά την πανδημία και της μείωσης στις τιμές παραγωγού σε ορισμένα προϊόντα.
Μεγαλύτερες αυξήσεις στο 12μηνο καταγράφονται στις κατηγορίες
Μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη: +14,45%
Φρέσκα κρέατα: +10,08%
Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά: +2,79%
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά: +1,80%
Νερά, αναψυκτικά, χυμοί: +1,55%
Πηγή : flash.gr