ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αναβιώνει η πολύκροτη υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος στην Κάρπαθο

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
Ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Για την 14η Ιουνίου 2022 προσ­διο­ρί­στηκε από την Εισαγ­γε­λία Εφετών Δωδε­κα­νή­σου η εκδί­καση ενώπιον του Πεντα­με­λούς Εφε­τείου Δωδε­κα­νή­σου των εφέσεων που άσκησαν τρεις κάτοι­κοι της Καρ­πά­θου τον Δεκέμ­βριο του 2019 για την ακύρωση της από­φα­σης του Τρι­με­λούς Εφε­τείου Δωδε­κα­νή­σου επί κακουρ­γη­μά­των με την οποία κρί­θη­καν ένοχοι με ελα­φρυ­ντικό, νομι­μο­ποί­η­σης εσόδων από παρά­νομη δρα­στη­ριό­τητα και τους επι­βλή­θηκε ποινή κάθειρ­ξης 6 ετών.

Οι κατη­γο­ρού­με­νοι ενε­πλά­κη­σαν στην πολύ­κροτη υπόθεση ξεπλύ­μα­τος βρώ­μι­κου χρή­μα­τος και συγκε­κρι­μένα χρη­μά­των που είχαν υπε­ξαι­ρε­θεί από τρά­πε­ζες της αλλο­δα­πής με παρεμ­βο­λές στα συστή­ματα ασφα­λούς μετα­φο­ράς χρη­μά­των τα οποία κατέ­λη­ξαν σε λογα­ρια­σμούς τους για την απο­πλη­ρωμή ανύ­παρ­κτων επεν­δύ­σεων.

Οι τρεις Καρ­πά­θιοι κρί­θη­καν αθώοι πρω­το­δί­κως ηθικής αυτουρ­γίας σε πλα­στο­γρα­φία από την οποία το περιου­σιακό όφελος και η προ­κλη­θείσα ζημία υπερ­βαί­νουν το ποσό των 120.000 ευρώ.

Το ιστο­ρικό της υπό­θε­σης, που απε­κά­λυψε σ’ όλη της την έκταση η «δημο­κρα­τική», φέρεται να έχει ως εξής:

Στις αρχές Νοεμ­βρίου 2007 στα γραφεία της εται­ρείας AURORA ASSICURAZIONI S.P.A. με έδρα στο Σαν Ντονάτο Ιταλίας, η οποία έχει ως αντι­κεί­μενο τον κλάδο της ασφά­λι­σης, δια­πι­στώ­θηκε χρέωση στον τρε­χού­μενο λογα­ρια­σμό ποσού 1.523.402 ευρώ σε εκτέ­λεση εντολής μετα­φο­ράς από το εξω­τε­ρικό. Η εν λόγω πράξη και η εντολή δεν είχαν τις συνή­θεις έγγρα­φες απο­δεί­ξεις και για τον λόγο αυτό η ανωτέρω εται­ρεία ζήτησε από την τράπεζα εξη­γή­σεις.

Το υπο­κα­τά­στημα της UNIPOL BANCA SPA δια­βί­βασε ως δικαιο­λο­γη­τικό της πραγ­μα­το­ποι­η­θεί­σας πράξης αντί­γραφο μίας εντολής τρα­πε­ζι­κού εμβά­σμα­τος με ημε­ρο­μη­νία 29.10.2007 με φαι­νο­με­νική προ­έ­λευση από τον χρήστη AURORAASSICURAZIONI SPA. Η εν λόγω εντολή έφερε υπο­γραφή του γενικού διευ­θυ­ντή και έδινε εντολή μετα­φο­ράς σε λογα­ρια­σμό στην Αγρο­τική Τράπεζα της Καρ­πά­θου υπέρ του πρώτου κατη­γο­ρου­μέ­νου.

Σύμφωνα με την ιταλική Τράπεζα η απο­στολή του φαξ έγινε μετά από τηλε­φώ­νημα που έλαβε ο υπο­διευ­θυ­ντής, στο οποίο ένας υπάλ­λη­λος δήθεν της εται­ρείας AURORA ASSICURAZIONI S.P.A προ­α­νήγ­γειλε την απο­στολή της εντολής τρα­πε­ζι­κού εμβά­σμα­τος.

Η εντολή έφερε πλα­στο­γρα­φη­μένη υπο­γραφή του γενικού διευ­θυ­ντή της AURORA ASSICURAZIONI S.P.A. Αν και ως αριθμός απο­στο­λής του φαξ εμφα­νι­ζό­ταν ο αριθμός της εται­ρείας AURORA ASSICURAZIONI S.P.A, εντού­τοις δεν είχε απο­στα­λεί από το φαξ της τελευ­ταίας. Φέρεται να προ­έ­κυψε παρα­πέρα ότι ο πρώτος κατη­γο­ρού­με­νος είχε ανοίξει τον λογα­ρια­σμό λίγους μήνες πριν.

Tα χρήματα κατα­τέ­θη­καν στον λογα­ρια­σμό του και αυθη­με­ρόν ανέλαβε το μεγα­λύ­τερο μέρος του ποσού, ήτοι 1.520.000 ευρώ σε μετρητά από το υπο­κα­τά­στημα της Αγρο­τι­κής Τρά­πε­ζας στην Κάρπαθο.

Εν συνε­χεία, το ανωτέρω ποσό περι­ήλθε εις χείρας της δεύ­τε­ρης κατη­γο­ρου­μέ­νης και η τελευ­ταία την 02.11.2007 κατέ­θεσε ποσό 300.000 ευρώ σε λογα­ρια­σμό που τηρούσε στην Εμπο­ρική Τράπεζα από τον οποίο την 21.11.2007 ανέλαβε ποσό 170.000 ευρώ. Πραγ­μα­το­ποί­ησε εξάλλου και άλλες ανα­λή­ψεις και κατα­θέ­σεις σε λογα­ρια­σμούς τρίτων.

Παράλ­ληλα με τα ανωτέρω και με ακριβώς την ίδια πρα­κτική αλλά αυτή τη φορά με εξα­πα­τη­θεί­σες εται­ρείες την POVITA COMPAGNIA DI ASSICURAZIONI SPA και την ιταλική Τράπεζα BANCA POPOLARE FRIULANDRIA SPA ο τρίτος κατη­γο­ρού­με­νος εισέ­πραξε σε λογα­ρια­σμό του χρήματα που είχαν υπε­ξαι­ρε­θεί.

Πιο συγκε­κρι­μένα, στην τράπεζα BANCA POPOLARE FRIULANDRIA SPA περι­ήλ­θαν πλαστές εντολές εμβά­σμα­τος ποσού 3.316.703 ευρώ υπέρ του τρίτου στο υπο­κα­τά­στημα Καρ­πά­θου της Αγρο­τι­κής Τρά­πε­ζας με την αιτιο­λο­γία πώλησης ακι­νή­των δυνάμει του από 07.12.2007 ιδιω­τι­κού συμ­φω­νη­τι­κού για μερική εξό­φληση συνο­λι­κού τιμή­μα­τος 4.316.703 ευρώ.

Την 17.12.2007 τα χρήματα κατα­τέ­θη­καν σε λογα­ρια­σμό που δια­τη­ρούσε στην εν λόγω Τράπεζα και την 18.12.2007 εισέ­πραξε σε μετρητά το ποσό των 40.000 από το υπο­κα­τά­στημα Καρ­πά­θου και το ποσό των 3.200.000 ευρώ από το κεντρικό κατά­στημα της Αγρο­τι­κής Τρά­πε­ζας στην Αθήνα. Εν συνε­χεία, μετα­βί­βασε το ποσό των 3.226.703 ευρώ σε Ιταλό υπήκοο, ενώ φέρεται να γνώριζε ότι προ­έρ­χο­νταν από εγκλη­μα­τική δρα­στη­ριό­τητα.

Ο πρώτος κατη­γο­ρού­με­νος ισχυ­ρί­ζε­ται ότι λόγω προβλήµατος υγείας που αντιµετώπιζε η συµβία του (δεύτερη κατη­γο­ρού­μενη) είχε ανα­λά­βει τη δια­χεί­ριση δύο επι­χει­ρή­σεών της.

Περί τα τέλη του έτους 2006, του ανέθεσε να επι­βλέ­ψει την ανέ­γερση οκτώ πετρό­κτι­στων κατοι­κιών επί συνο­λι­κής έκτασης 8.376 τ.µ., κυριό­τη­τάς της και να διαπραγµατευθεί την πώλησή τους.

Στο τρίτο δεκαήµερο του Οκτω­βρίου 2007, δέχθηκε τηλεφώνηµα από άγνωστο ο οποίος συστή­θηκε ως εκπρό­σω­πος ιτα­λι­κής εται­ρείας, που ενδια­φε­ρό­ταν για την αγορά. Στις 25 Οκτω­βρίου 2007 δέχτηκε νέο τηλεφώνηµα και ενηµερώθηκε ότι ο ενδιαφερόµενος βρι­σκό­ταν στην Κάρπαθο µε τον νόµιµο εκπρό­σωπο της ιτα­λι­κής εται­ρείας.

Συνα­ντή­θη­καν, όπως είπε, σε κεντρική καφε­τέ­ρια του νησιού, του συστή­θηκε ως Αργύρης Γρι­βά­δης, ενώ ο Ιταλός ως Sergio Fedini και εκπρό­σω­πος της εται­ρείας “AURORA ASSICURAZIONI S.P.A”. Ακο­λού­θη­σαν, όπως ισχυ­ρί­στηκε, διαπραγµατεύσεις και το τίµηµα καθο­ρί­στηκε στα 2.400.000 ευρώ.

Την εποµένη το τίµηµα επα­να­κα­θο­ρί­στηκε σε 2.300.000 ευρώ ενώ τέθηκε ως όρος να προ­κα­τα­βλη­θεί το ποσό των 1.500.000 ευρώ εκ του συµφωνηθέντος τιµήµατος µε την υπο­γραφή του προσυµφώνου, ώστε να προ­χω­ρή­σουν οι δια­δι­κα­σίες για την απο­πε­ρά­τωση των οικοδοµικών εργα­σιών.

Την επόµενη µέρα της υπο­γρα­φής του συµφωνητικού απε­βί­ωσε σε τροχαίο δυστύχηµα οικείος του και ανε­χώ­ρησε για την Αθήνα.

Την 30ή Οκτω­βρίου 2007 δέχθηκε τηλεφώνηµα από υπάλ­ληλο της Αγρο­τι­κής Τρά­πε­ζας, που τον ενηµέρωσε για το έµβασµα και την ηµέρα της κηδείας δέχθηκε τηλεφώνηµα από τους δύο «αγο­ρα­στές» οι οποίοι υπα­να­χω­ρού­σαν και ζητού­σαν την επι­στροφή των χρη­μά­των τους.

Εκείνος, όπως είπε, τους εξήγησε ότι δεν µπορούσε να τους επι­στρέ­ψει τα χρήµατα την ηµέρα εκείνη και τότε δέχτηκε απειλές και κατά µελών της οικο­γέ­νειάς του.

Την 2α Νοεµβρίου 2007, όπως ισχυ­ρί­στηκε, επι­σκέ­φθηκε το κεντρικό κατάστηµα της Αγρο­τι­κής Τρά­πε­ζας στην Αθήνα και ανέλαβε σε µετρητά το ποσό των 1.520.000 ευρώ τα οποία και τους επέ­στρεψε σε ένα καφέ στην οδό Βαλα­ω­ρί­του. Η συµβία του απολογούµενη επι­βε­βαί­ωσε τα ανωτέρω, επισηµαίνοντας ότι η ίδια δεν είχε καµία σχέση µε τις συναλ­λα­γές.

Ο τρίτος κατη­γο­ρού­με­νος υπο­στη­ρί­ζει ότι τον Ιούλιο του 2007 τον επι­σκέ­φθη­καν σε καφε­τέ­ριά του δύο άγνωστα άτοµα, τα οποία του παρου­σιά­στη­καν ως αντι­πρό­σω­ποι ενδιαφεροµένων Ιταλών επεν­δυ­τών, για αγορά παρα­θα­λάσ­σιων εκτά­σεων στην Κάρπαθο, και του συστή­θη­καν ο µεν ένας ως Νίκος Ανα­γνώ­στου, ο δε δεύ­τε­ρος ως Μάσιµο Καπάνα. Τους δήλωσε ότι δια­θέ­τει δυο συνεχόµενα κτήµατα συνο­λι­κής έκτασης περίπου 112 στρεµµάτων τα οποία και επι­σκέ­φθη­καν.

Στις 14 Δεκεµβρίου 2007 έλαβε fax µε το ιδιω­τικό συµφωνητικό υπογεγραµµένο από τον Μάσιµο Καπάνα ως διευ­θυ­ντή της εται­ρείας «povita spa».

Ο Ανα­γνώ­στου του είπε ότι αυτός και οι συνερ­γά­τες του πέτυχαν καλύ­τερη τιµή και αν δεν είχε αντίρ­ρηση αυτή θα ήταν η αµοιβή τους, ως µεσαζόντων.

Περί τα τέλη Δεκεµβρίου 2007, του τηλε­φώ­νησε και πάλι ο ίδιος, του ζήτησε τον αριθµό του λογαριασµού του και κανό­νι­σαν ραντε­βού για το πρωί της 17ης Δεκεµβρίου 2007 στην καφε­τέ­ρια του ξενο­δο­χείου Μεγάλη Βρε­τα­νία, στο Σύνταγµα. Συνα­ντή­θη­καν εκεί ο Ανα­γνώ­στου, ο Μάσιµο Καπάνα και εκείνος και αρχικά έκαναν µια συζή­τηση σχετικά τα επεν­δυ­τικά σχέδια της αγο­ρά­στριας εται­ρείας στην Κάρπαθο. Δια­πί­στωσε την κατά­θεση του ποσού 3.316.673 ευρώ και όπως λέει βγαί­νο­ντας από το κατάστηµα της Αγρο­τι­κής Τρά­πε­ζας τον ανέµενε ο Νίκος Ανα­γνώ­στου, τον συνό­δευσε και πάλι στην καφε­τέ­ρια του ξενο­δο­χείου Μεγάλη Βρε­τα­νία, όπου τους περίµενε ο Μάσιµο Καπάνα και του ανα­κοί­νωσε ότι στο µεταξύ έλαβε ένα τηλεφώνηµα από την Ιταλία ότι η «δουλειά χάλασε» και ότι ο ίδιος είναι υποχρεωµένος να επι­στρέ­ψει στην εται­ρεία του τα χρήµατα, που του κατέ­θε­σαν στον λογαριασµό και µάλιστα σε µετρητά. Τον εξα­νά­γκα­σαν τότε να τους επι­στρέ­ψει τα χρήματα και έκτοτε δεν τους ξανα­είδε.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.