Τοπικές Ειδήσεις

Υπεγράφη χθες η προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη

Τι προβλέπει και τι δήλωσαν εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων • Ιστορικής σημασίας η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη

Η νέα προγραμματική σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την Προστασία και Ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου είναι γεγονός. Υπεγράφη χθες στην αίθουσα Εθιμοτυπίας του Δημαρχιακού Μεγάρου από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, την πρόεδρο του ΟΔΑΠ Νικολέτα Διβάρη-Βαλάκου, τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο και τον δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη.
Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για το νησί, 39 χρόνια μετά την υπογραφή της πρώτης προγραμματικής σύμβασης για τη Μ. Πόλη της Ρόδου που φέρει την υπογραφή και τη …σφραγίδα της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη. Πρόκειται ασφαλώς για μία σημαντική επιτυχία και ένα μοναδικό παράδειγμα υποδειγματικής συνεργασίας της κεντρικής διοίκησης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός προγράμματος με συνολικό προϋπολογισμό 63.576.244,30 ευρώ που θα αναδείξει τη Μ. Πόλη της Ρόδου, του μοναδικού μεσαιωνικού οικιστικού συνόλου, που διασώζεται σχεδόν ακέραιο και αποτελεί σημείο αναφοράς, τόσο για τους επισκέπτες του νησιού, όσο και για τους ντόπιους.


Ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη συνεργασία στην υπουργό, στον περιφερειάρχη και στους συνεργάτες του. Τόνισε ότι η νέα Προγραμματική Σύμβαση, σέβεται το παρελθόν, αλλά είναι προσανατολισμένη στο μέλλον. Επεσήμανε δε ότι βήμα, βήμα και με σωστό συντονισμό θα κατακτηθούν όλοι οι στόχοι που περιλαμβάνει το πρόγραμμα, στο διάβα της επόμενης δεκαετίας.
«Η νέα Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την Προστασία και Ανάδειξη της Μεσαιωνικής μας Πόλης που υπεγράφη σήμερα μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Δήμου Ρόδου, της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και του ΟΔΑΠ, δίνει πνοή σε όσα γίνονται και σε όσα πρέπει να γίνουν στο άμεσο μέλλον. Είναι μία Προγραμματική Σύμβαση η οποία σέβεται το παρελθόν, βαδίζει στο παρόν και είναι προσανατολισμένη στο μέλλον.
Εκφράζουμε τη χαρά και την υπερηφάνειά μας για τη σπουδαία δουλειά που έχει γίνει με σοβαρότητα και με όραμα. Η Ρόδος, ο Δήμος μας και όλοι οι πολίτες έχουν να κερδίσουν πολλά. Αρκεί να πιστέψουμε στο όνειρο που πρέπει να κατακτήσουμε και τους στόχους που πρέπει να πετύχουμε. Την νέα Προγραμματική Σύμβαση, την αφιερώνουμε στον ροδιακό λαό, στους μόνιμους κατοίκους της Μεσαιωνικής Πόλης και στους επισκέπτες της», είπε ο κ. Καμπουράκης.
Γιώργος Χατζημάρκος
«Η σημερινή μέρα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να δηλώσουμε με πράξεις για μία ακόμη φορά ότι η πίστη στο δρόμο που δίνει αισιοδοξία, λύσεις, απαντήσεις και πάνω από όλα στο δρόμο που δίνει προοπτική σε έναν τόπο και στους ανθρώπους της, που σέβεται την ιστορία και το μέλλον όπως αυτό διαμορφώνεται στο παγκόσμιο χωριό, οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε ότι:
«Βλέπω ένα κύμα που έρχεται να αμφισβητήσει τη ροή της ίδιας της ζωής. Και αυτό είναι παρακμή, είναι ίδιο γνώρισμα της κακομοιριάς και της κακεντρέχειας… Σήμερα ενώνονται πολύ σημαντικές δυνάμεις, πολιτικές, επιστημονικές, κοινωνικές κάτω από ένα κοινό σκοπό. Φέτος είναι η χρονιά στην οποία παίρνουμε θέση με τη στάση και τη λειτουργία μας. Ερχόμαστε γυμνοί μπροστά στην ιστορία και στην κοινωνία να αποδείξουμε τι αντιπροσωπεύει και τι υπηρετεί ο καθένας στην πράξη.


Ευχαριστώ την υπουργό Λίνα Μενδώνη για τα τόσα πολλά έργα στα νησιά μας. Και δεν ξέρω αν όλα αυτά είχαν γίνει εάν δεν ήταν στην ηγεσία του Υπουργείου Πολισμού ένας άνθρωπος που εμπνέει και δουλεύει για αυτό που υπηρετεί. Είμαι ευτυχής που συνεργάζομαι μαζί με τη Λίνα Μενδώνη».
Λίνα Μενδώνη
Το σχέδιο για τη Μ. Πόλη της Ρόδου, συνοψίζει όπως ανέφερε η υπουργός, Λ. Μενδώνη τη φιλοσοφία όλων των συμβαλλόμενων μερών και της κυβέρνησης για τη βιώσιμη ανάπτυξη στα νησιά, τον Πολιτισμό και για το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα μνημεία στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αναλυτικότερα, ανέφερε τα εξής: «Τέτοιου είδους αποφάσεις όπως αυτό το σχέδιο που φτιάξαμε για τη Μ. Πόλη της Ρόδου, απαιτούν συλλογική δουλειά. Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο γραφείο μου. Δε θα είχαμε φτάσει όμως σε αυτό το αποτέλεσμα εάν δεν υπήρχε η εξαιρετική συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, την Περιφέρεια Ν. Αγκαίου και τον Δήμο Ρόδου.
Αυτό το αποτέλεσμα συνοψίζει τη φιλοσοφία όλων μας για την Ελλάδα που θέλουμε, το πώς εννοεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός τη βιώσιμη ανάπτυξη σε ένα χώρο ο οποίος έχει ευλογηθεί από τον Θεό να έχει όλα αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα… Είναι αδύνατο να φαντασθούμε την Ελλάδα χωρίς τα νησιά μας, τη Ρόδο, τη Σύρο, την Κω, την Κάλυμνο, τη Λήμνο που συνθέτουν τη μοναδική φυσιογνωμία της χώρας μας και που συγκεντρώνουν το 30% του πολιτιστικού αποθέματος της Μεσογείου. Δεν μπορούμε να μην αποδώσουμε αυτό που οφείλουμε στην πατρίδα και στα νησιά μας. Τον πολιτισμό και τα μνημεία μας οφείλουμε να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, τουλάχιστον στην κατάσταση που τα παρελάβαμε. Αυτή είναι η ελάχιστη υποχρέωσή μας στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Όσοι όμως καθόμαστε σε αυτό το τραπέζι, θέλουμε να δώσουμε και κάτι παραπάνω… Υπηρεσιακοί παράγοντες, η πολιτική ηγεσία και του δήμου και της περιφέρειας, θέλουμε να ξετυλίξουμε τον πολιτισμό και να το συνδυάσουμε με τη σύγχρονη ζωή, να αποτελέσουν τα μνημεία μέρος της καθημερινότητάς μας γατί έτσι μόνο γίνονται μέρος αυτού που αποκαλούμε ποιότητα ζωής».
Η κα Μενδώνη σχολίασε τους ισχυρισμούς ορισμένων ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση για τον σχεδιασμό της Προγραμματικής Σύμβασης. Είπε ότι το σχέδιο το επεξεργάστηκαν όλες οι αρμόδιες (αρχαιολογικές) υπηρεσίες και ότι το ΥΠΠΟ συντόνιζε τις συνεννοήσεις και τις συνεχείς διαβουλεύσεις με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές προκειμένου να υπάρξει το τελικό αποτέλεσμα. Η υπουργός ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχο, τα στελέχη της δημοτικής αρχής για τη συνεργασία.
Η πρόεδρος του ΟΔΑΠ Νικολέτα Διβάρη-Βαλάκου σημείωσε ότι προηγήθηκε μία σημαντική επεξεργασία και ότι η προγραμματική σύμβαση στηρίζεται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό που εγγυάται ότι όλα τα έργα θα γίνουν εντός χρονοδιαγράμματος. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης, Στέφανος Δράκος ευχαρίστησε την υπουργό και όλους όσοι εμπλέκονται στο σχεδιασμό της νέας προγραμματικής σύμβασης για τη συνεργασία. Πρότεινε να ανακηρυχθεί η κα Μενδώνη επίτιμη δημότης της Ρόδου.
Τον ενθουσιασμό του εξέφρασε ο βουλευτής Μάνος Κόνσολας σημειώνοντας ότι: «Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική μέρα για τη Ρόδο και θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους όσοι δούλεψαν γι’ αυτό το αποτέλεσμα. Οι ανάγκες και όλα τα ζητήματα που αφορούν στο πολιτιστικό απόθεμα των νησιών μας βρίσκουν απήχηση στο Υπουργείο και στην Κυβέρνηση. Η προσδοκία και η πρόθεση που εκφράστηκε τον Νοέμβριο του 2020 για πρώτη φορά να υπογραφεί η νέα προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, σήμερα έγινε πράξη εκφράζοντας τη βούληση του πρωθυπουργού, της υπουργού Πολιτισμού, του περιφερειάρχη και του δημάρχου, να προχωρήσουμε όλοι μπροστά για να κάνουμε αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος μας».
«Η νέα Προγραμματική Σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη, αποτυπώνει την καλή συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου, της Περφέρειας και του Δήμου. Για πρώτη φορά στα χρονικά, η Ρόδος και τα Μνημεία της, παίρνουν τα χρήματα που δικαιούνται και που αξίζουν», σχολίασε ο αναπληρωτής δημάρχου και αντιδήμαρχος Παιδείας, Στράτος Καρίκης.
Σημειώνεται ότι κατά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη συνόδευαν ο γενικός γραμματέας ΥΠΠΟ, Γιώργος Διδασκάλου, η πρόεδρος του ΟΔΑΠ, Νικολέτα Βαλάκου, η προϊσταμένη ΔΒΜΑ, Ιουλία Παπαγεωργίου. Συμμετείχαν επίσης η προϊσταμένη ΕΦΑ Δωδεκανήσου Μαρία Μιχαηλίδου, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων Δωδεκανήσου Γιώργος Ντέλας και η κα Κατερίνα Μανούσου-Ντέλλα. Παραβρέθηκε τέλος στην υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ, Λίτσα Φτακλάκη.


Συνοπτικά, η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης για τη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, προβλέπει τα εξής:
α) τη διαρκή, αδιάκοπη και αγαστή συνεργασία των συμβαλλόμενων μερών με την παράλληλη ανάπτυξη ισχυρής και αδιάρρηκτης σύμπραξης μεταξύ τους,
β) τον καθορισμό κοινού, ενιαίου, συνεκτικού πλαισίου δράσης,
γ) τον καθορισμό και προσδιορισμό των μέσων, τρόπων και διαδικασιών υλοποίησης των όσων περιγράφονται σε αυτήν,
δ) τη διάθεση συγκεκριμένων και προδιαγεγραμμένων χρηματικών πόρων που εξασφαλίζουν την εκτέλεση των Μελετών, Έργων, Δράσεων, Υπηρεσιών κτλ.,
ε) τη συντήρηση, προστασία και ανάδειξη του μνημείου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και
ζ) την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών και της καινοτόμου ανάπτυξης.

Τα επτά σημαντικά έργα της Προγραμματικής Σύμβασης έχουν ως εξής:
1. Δωρεάν ρεύμα από ΑΠΕ στους μονίμους κατοίκους της Μεσαιωνικής Πόλης.
2. Αξιοποίηση των ακινήτων διαχείρισης ΟΔΑΠ στη Μεσαιωνική Πόλη.
3. Αποκατάσταση, εκσυγχρονισμός και επαναλειτουργία Δημοτικών Λουτρών Μεσαιωνικής Πόλης.
4. Αποκατάσταση του κτηρίου που στεγάζεται το Κέντρο Υγείας στη Μεσαιωνική Πόλη και εκσυγχρονισμός/δημιουργία σύγχρονης δομής υγείας.
5. Δημιουργία Αστυνομικού Σταθμού Μεσαιωνικής Πόλης.
6. Υπόγεια δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και φωτισμού Μεσαιωνικής Πόλης.
7. Απασχόληση προσωπικού των συμβαλλόμενων μερών και παραχώρηση της χρήσης εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και μέσων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου