ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρ. Σταϊκούρας: Σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου εξετάζει η κυβέρνηση

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Σταϊκούρας

Το στα­δια­κό άνοιγ­μα της οι­κο­νο­μί­ας από τις 22 Μαρ­τί­ου, με πρώτα απ’ όλα το λια­νι­κό εμπό­ριο, εξε­τά­ζει η κυ­βέρ­νη­ση, όπως ανέ­φε­ρε ο υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών Χρή­στος Σταϊ­κού­ρας.

Όπως δή­λω­σε, “το βα­σι­κό μας σε­νά­ριο είναι ότι από τη με­θε­πό­με­νη εβδο­μά­δα θα αρ­χί­σει να λει­τουρ­γεί με μια κα­νο­νι­κό­τη­τα η οι­κο­νο­μία. Ωστό­σο έχου­με εναλ­λα­κτι­κά σε­νά­ρια, ώστε να σταθ­μί­ζου­με τα τα­μεια­κά μας δια­θέ­σι­μα για τη στή­ρι­ξη που θα πρέ­πει να πα­ρέ­χου­με. Εί­μα­στε εδώ για να στη­ρί­ξου­με την κοι­νω­νία όσο χρεια­στεί. Αλλά όσο πα­ρα­τεί­νε­ται η κα­τά­στα­ση, τόσο μειώ­νε­ται και η δυ­να­τό­τη­τα για όσο το δυ­να­τό με­γα­λύ­τε­ρη κά­λυ­ψη των υφι­στά­με­νων απω­λειών”.

Δή­λω­σε, πα­ράλ­λη­λα (μι­λώ­ντας στον ρα­διο­φω­νι­κό σταθ­μό “Πρώτο Θέμα”), ότι το κλεί­σι­μο του λια­νε­μπο­ρί­ου κο­στί­ζει στην οι­κο­νο­μία 200- 250 εκατ. ευρώ. “Οι δυο εβδο­μά­δες που πέ­ρα­σαν με lockdown κό­στι­σαν σε δα­πά­νες και μεί­ω­ση φόρων 1,2 δισ. και με τα 520 εκατ. να είναι στο λια­νε­μπό­ριο. Στα 3 δισ. είναι συ­νο­λι­κά το κό­στος για έναν μήνα και 750 εκατ. πε­ρί­που εστιά­ζο­νται στο λια­νε­μπό­ριο”, είπε.

Σύμ­φω­να με τον υπουρ­γό, “αν αρ­χί­σει από τον Μάρ­τιο η επα­νεκ­κί­νη­ση, τότε θα εί­μα­στε πιο κοντά στους στό­χους του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού. Σκε­φτεί­τε ότι μόνο στα 4 δισ. θα είναι πα­ρα­πά­νω το πρω­το­γε­νές απο­τέ­λε­σμα από τα νέα μέτρα στή­ρι­ξης”, ση­μειώ­νο­ντας ότι δεν είναι η ώρα για ανα­θε­ώ­ρη­ση του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού. “Δεν έχου­με επαρ­κή δε­δο­μέ­να για το 2021 και δεν ξέ­ρου­με πώς θα λει­τουρ­γή­σει η οι­κο­νο­μία ακόμη για το β’ 15ήμερο του Μαρ­τί­ου”, πρό­σθε­σε σχε­τι­κά με την πο­ρεία του ΑΕΠ εφέ­τος.

“Έχου­με ένα θε­τι­κό “carry over”, αλλά και μια δυ­σμε­νέ­στε­ρη εξέ­λι­ξη της πο­ρεί­ας σε σχέση με την εκτί­μη­ση του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού. Έτσι έχου­με λοι­πόν το 2021 μια αντι­κρουό­με­νη ει­κό­να για το 2021. Πρέ­πει όλα να συ­νε­κτι­μη­θούν”, τό­νι­σε. Δη­λώ­νο­ντας, επί­σης, πως “άντε­ξε το 2020 η οι­κο­νο­μία, αλλά δεν πα­νη­γυ­ρί­ζει κα­νείς. Βέ­βαια σε σχέση με το τι θα μπο­ρού­σε να συμ­βεί με δε­δο­μέ­νη την εξάρ­τη­ση από τον του­ρι­σμό, είναι ορθή η εκτί­μη­ση ότι αντέ­ξα­με τε­λι­κά”.

Τέλος, ανα­φο­ρι­κά με τα μέτρα στή­ρι­ξης ση­μεί­ω­σε ότι “το 2020 δώ­σα­με 20 δισ. και άλλα 11,6 δισ. το 2021”, ενώ πρό­σθε­σε ότι μέσα στο α’ εξά­μη­νο εφέ­τος θα αρ­χί­σει η εκτα­μί­ευ­ση των πόρων από το Τα­μείο Ανά­καμ­ψης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.