Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Ομοσπονδίας  Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς, την Παρασκευή 8 Μαρτίου, με αφορμή την κυκλοφορία του αναμνηστικού νομίσματος για την 70η επέτειο της ένωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Η εκδήλωση  φιλοξενήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της  Τράπεζας της Ελλάδος.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε αρχικά ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας  κ. Γιάννης Στουρνάρας. και στη συνέχεια έκανε μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό της Ενσωμάτωσης και στο σκεπτικό που οδήγησε την Τράπεζα της Ελλάδος στην κοπή του επετειακού νομίσματος.

 

Ακολούθησε το καλωσόρισμα από την αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας μας κ. Κατερίνα Βουρεξάκη, η οποία αναφέρθηκε ονομαστικά στους επίσημους παρευρισκόμενους, οι οποίοι ήταν:  ο βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Γάκης, η κ. Τ. Κρεμαστινού, σύζυγος του Καθηγητή κ. Δ. Κρεμαστινού,  από την Τράπεζα της Ελλάδος  ο επίτιμος Διοικητής κ. Ν. Γκαργκάνας, ο Υποδιοικητής κ. Μητράκος, οι εκπρόσωποι  της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου κκ. Μ. Τσουβαλάς και Μ. Οικονόμου, η επίτιμος πρόξενος της Αυστρίας στη Ρόδο κ. Μ. Μοσχή, ο εκπρόσωπος  του Νομισματοκοπείου κ. Α. Παπαδομαρκάκης,      ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΛΑ.ΟΣ κ. Μ. Στεφανίδης,  ,  οι επίτιμοι πρόεδροι της Ομοσπονδίας μας κκ. Θ. Χαραλαμποπούλου και Φ. Καλλούδης,  ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδ/σου “Κλεόβουλος ο Λίνδιος” Καθηγητής κ. Μ. Αλεξιάδης και το μέλος κα Α. Σκουμπουρδή ,  ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων κ. Ι. Καραϊτιανός,    ο πρόεδρος της Δ.Ι.Λ.Ε κ. Μ. Γρύλλης,   η πρόεδρος της Ένωσης Ροδίων Αττικής  κα Μ. Κορδίνα,  η πρόεδρος του Συλλόγου Συμαίων κα Δ. Μαρκαντέ,  εκπρόσωπος του Συλλόγου Δωδεκανησίων Φοιτητών κ. Μ. Φτακλάκης, η πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Μέλισσας κ. Μαρία Αφθονίδου, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Απανταχού Καστελλοριζίων κ. Μ. Σταθάτου.

 

Στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Δημήτρης. Κρεμαστινός, στον χαιρετισμό του, ανέφερε:

 

«Αγαπητές συμπατριώτισσες και αγαπητοί συμπατριώτες,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα που ανταποκρίθηκε θετικά στην πρότασή μου για την κυκλοφορία αναμνηστικού νομίσματος των 2 ευρώ με έμβλημα το ρόδο της Ρόδου. Με τον τρόπο αυτό, κλείνουν οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια της ένωσης της Δωδεκανήσου με τη μητέρα Ελλάδα. Δεν είναι λίγα τα χρόνια δουλείας, άνω των 600 ετών. Είμαστε η περιοχή εκείνη που υποδουλώθηκε περισσότερο από όλες τις άλλες περιοχές της Ελλάδας. Όμως κρατήσαμε την ελληνική γλώσσα, την ορθόδοξη θρησκεία και την ελληνική ταυτότητα ακέραια.

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο αείμνηστος Στασινόπουλος, γράφει ότι όταν το 1948, παρουσία του τότε Βασιλιά Παύλου, οι Δωδεκανήσιοι είδαν τη γαλανόλευκη να κυματίζει στον ιστό του Διοικητηρίου (σημερινή Νομαρχία), γονάτισαν μπροστά στη σημαία. Έβλεπαν με τα μάτια τους τον πόθο όλων των προηγούμενων δωδεκανησιακών γενεών να πραγματοποιείται.

Όμως, ο Στασινόπουλος εντυπωσιάζεται όταν βλέπει όλο το πλήθος να ξεκινά προς μία κατεύθυνση μετά από την έπαρση της σημαίας, και ρωτά” Πού πάνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι προς μια κατεύθυνση;”. Και του λένε “όλοι πάνε στο νεκροταφείο να πουν στους πεθαμένους τους ότι η Δωδεκάνησος απελευθερώθηκε και ενώθηκε με τη μητέρα – πατρίδα.” Αυτό λέει η Ιστορία.

Όμως, η σημερινή πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η Δωδεκάνησος παραπονείται, διότι παρότι είναι η πιο απομακρυσμένη περιοχή της χώρας η κατάσταση της Υγείας των Δωδεκανήσων βρίσκεται κάτω από το επίπεδο των άλλων περιοχών. Το ίδιοι συμβαίνει και με την Παιδεία στα μικρά νησιά. Τώρα για την Οικονομία, το λεγόμενο μεταφορικό ισοδύναμο είναι πολύ αδύναμο για να υποκαταστήσει τις απώλειες από τον ΦΠΑ που έχει εξισωθεί με τον ΦΠΑ της υπόλοιπης Ελλάδας. Για αυτό και η διεύρυνση της συνταγματικής πρόβλεψης για τη νησιωτικότητα που εισηγήθηκε ο φίλος βουλευτής Δημήτρης Γάκης, τον οποίο ευχαριστώ που βρίσκεται σήμερα εδώ, και την οποία πλήρως επικροτώ, θα βοηθήσει στο μέλλον να διεκδικήσουμε πιο ενεργά τα δικαιώματά μας. Είναι υποχρέωση, κυρίως των αυτοδιοικητικών αλλά και κάθε πολίτη, να διεκδικούν τα δικαιώματά μας σε συνταγματικό επίπεδο.

Η Δωδεκάνησος από τα ομηρικά χρόνια μέχρι σήμερα έχει δώσει παντού και πάντοτε στους αγώνες της φυλής τη δική της παρουσία. Από τα ομηρικά χρόνια μέχρι το ολοκαύτωμα της Κάσου επί τουρκοκρατίας και έως το «ΟΧΙ» του ’40 με τις θυσίες των Δωδεκανησίων στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Παρουσία την οποία απεικονίζει κατά τον καλύτερο τρόπο στο ποίημά του ο δάσκαλός μας, ο ποιητής Φώτης Βαρέλης γράφοντας για τη Δωδεκάνησο “Ήταν Ελλάδα μια φορά και αιώνια θα ‘ναι Ελλάδα”.”

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα σύντομο χαιρετισμό του προέδρου της Ομοσπονδίας μας κ. Γιάννη Φραγκούλη, ο οποίος έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή και αναφέρθηκε στη  στρατηγική θέση της Δωδεκανήσου στο Νοτιανατολικό άκρο του Αιγαίου, που ήταν διαχρονικά το ισχυρό κίνητρο, για το οποίο, οι  ισχυροί κάθε εποχής ήθελαν να την έχουν υπό την κατοχή τους.

.     Κλείνοντας ο κ. Φραγκούλης,  ευχαρίστησε ονομαστικά όλους όσους συνεργάστηκαν για την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας της Τράπεζας της Ελλάδος για την κοπή του επετειακού νομίσματος και παρέδωσε μια τιμητική διάκριση στον Διοικητή κ. Στουρνάρα σε  ένδειξη των ευχαριστιών όλων των Δωδεκανησίων.

 

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ