ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας-Σταματήστε την κακοποίηση κατά γυναικών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
γυναίκα

Η επι­κε­φα­λής της Υπη­ρε­σί­ας του ΟΗΕ που είναι αρ­μό­δια για την ισό­τη­τα των γυ­ναι­κών θυ­μί­ζει ότι ένα κο­ρί­τσι που γεν­νιέ­ται σή­με­ρα θα είναι μία για­γιά 81 ετών πριν να έχει την ίδια ευ­και­ρία με έναν άνδρα να ανα­λά­βει θέση διευ­θύ­νο­ντα συμ­βού­λου σε κά­ποια επι­χεί­ρη­ση.

Το ίδιο κο­ρί­τσι θα πρέ­πει να πε­ρι­μέ­νει να γίνει 50 ετών μέχρι να έχει την ευ­και­ρία να ηγη­θεί μιας χώρας.

Εί­κο­σι χρό­νια μετά την υιο­θέ­τη­ση ενός σχε­δί­ου υπέρ της ισό­τη­τας των γυ­ναι­κών από 189 χώρες του κό­σμου, η Φουμ­ζί­λε Μλά­μπο – Νγ­κ­τσού­κα είπε στο Associated Press ότι ούτε μία χώρα δεν έχει επι­τύ­χει ισό­τη­τα φύλων.

Τα σχό­λιά της έρ­χο­νται λίγο πριν από την Πα­γκό­σμια Ημέρα της Γυ­ναί­κας.

Σύμ­φω­να με στοι­χεία που έδωσε στη δη­μο­σιό­τη­τα ο Διε­θνής Ορ­γα­νι­σμός Ερ­γα­σί­ας (ILO) του ΟΗΕ, οι γυ­ναί­κες θα συ­νε­χί­σουν να αμεί­βο­νται λι­γό­τε­ρο από τους άν­δρες για τα επό­με­να 70 χρό­νια εάν το μι­σθο­λο­γι­κό χάσμα με­τα­ξύ των δύο φύλων συ­νε­χί­σει να μειώ­νε­ται με τους ση­με­ρι­νούς ρυθ­μούς.

Σή­με­ρα οι γυ­ναί­κες κερ­δί­ζουν το 77% όσων κερ­δί­ζουν οι άν­δρες από τη δου­λειά τους και σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του ILO αυτές που πλήτ­το­νται ιδιαί­τε­ρα είναι οι μη­τέ­ρες και μά­λι­στα οι γυ­ναί­κες που έχουν πε­ρισ­σό­τε­ρα του ενός παι­διά.

Τα στοι­χεία δεί­χνουν ότι οι γυ­ναί­κες έχουν και δια­χει­ρί­ζο­νται το 30% των επι­χει­ρή­σε­ων, αλλά αυτές απο­τε­λούν κυ­ρί­ως μι­κρές επι­χει­ρή­σεις. Οι γυ­ναί­κες είναι μέλη Διοι­κη­τι­κών Συμ­βου­λί­ων εται­ριών σε πο­σο­στό 19% πα­γκο­σμί­ως και μόνο το 5% ή και λι­γό­τε­ρο των διευ­θυ­νό­ντων συμ­βού­λων είναι γυ­ναί­κες.

Στο Πε­κί­νο συλ­λαμ­βά­νουν φε­μι­νί­στριες

Τη στιγ­μή που ο πλα­νή­της ετοι­μά­ζε­ται να γιορ­τά­σει την Πα­γκό­σμια Ημέρα της Γυ­ναί­κας, η Κίνα έθεσε υπό κρά­τη­ση του­λά­χι­στον δύο ακτι­βί­στριες για τα δι­καιώ­μα­τα των γυ­ναι­κών, κα­τήγ­γει­λε δι­κη­γό­ρος. Το Πε­κί­νο αυ­ξά­νει τα μέτρα πριν από προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες συ­γκε­ντρώ­σεις το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο για την Πα­γκό­σμια Ημέρα της Γυ­ναί­κας.

Η Λι Τινγ­κτίνγκ, γνω­στή με το ψευ­δώ­νυ­μο Λι Μάιζι κρα­τεί­ται στο Πε­κί­νο, ενώ μία άλλη ακτι­βί­στρια η Τσενγκ Τσου­ράν κρα­τεί­ται στην πόλη Γκουανγ­κ­τσού.

Ακτι­βί­στριες σχε­διά­ζουν να δια­δη­λώ­σουν κατά της σε­ξουα­λι­κής πα­ρε­νό­χλη­σης σε δη­μό­σια μέσα με­τα­φο­ράς.

Και μία ξε­χω­ρι­στή κα­μπά­νια

Την ίδια στιγ­μή, ο Στρα­τός της Σω­τη­ρί­ας στη Νότιο Αφρι­κή χρη­σι­μο­ποιεί το γνω­στό φό­ρε­μα που δί­χα­σε το Δια­δί­κτυο (για το εάν είναι μαύρο και μπλε ή λευκό και χρυσό) ως ένα μή­νυ­μα κατά της βίας κατά των γυ­ναι­κών.

Στις αφί­σες του, δεί­χνει μία γυ­ναί­κα ξυ­λο­κο­πη­μέ­νη να φορά το φό­ρε­μα σε λευκό και χρυσό με τη φράση: «Γιατί είναι τόσο δύ­σκο­λο να δει κα­νείς μαύρο και μπλε».

Το πε­ρι­βό­η­το «φό­ρε­μα» συ­να­ντά την εν­δο­οι­κο­γε­νεια­κή βία

Από τη μία πλευ­ρά, έχου­με μία ανώ­δυ­νη εί­δη­ση που έγινε viral και έκανε ένα σωρό κόσμο να ξύνει με απο­ρία το κε­φά­λι του δια­φω­νώ­ντας σχε­τι­κά με το εάν ένα φό­ρε­μα είναι τε­λι­κά λευκό-χρυσό ή μαύρο-μπλε. Από την άλλη πλευ­ρά έχου­με μία μη κυ­βερ­νη­τι­κή ορ­γά­νω­ση που απο­φά­σι­σε να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει αυτή την ανά­λα­φρη εί­δη­ση για να πε­ρά­σει ένα πολύ σο­βα­ρό μή­νυ­μα, κα­τα­στρώ­νο­ντας μία ευ­φυ­έ­στα­τη κα­μπά­νια. Το νο­τιο­α­φρι­κά­νι­κο πα­ράρ­τη­μα του Στρα­τού της Σω­τη­ρί­ας δη­μιούρ­γη­σε μία αφίσα με μία ξαν­θιά γυ­ναί­κα να φορά το πε­ρι­βό­η­το λευκό-χρυσό φό­ρε­μα. Η γυ­ναί­κα αυτή όμως φέρει πάνω στο σώμα της το μαύρο και το μπλε: σε με­λα­νιές – προ­φα­νώς όχι από πτώση από σκά­λες, αλλά από κα­κο­ποί­η­ση- στο μάτι, το στόμα, τα γό­να­τα και τον μηρό. Η αφίσα συ­μπλη­ρώ­νε­ται με τη φράση: «Γιατί είναι τόσο δύ­σκο­λο να δεις το μαύρο και το μπλε: Μία στις έξι γυ­ναί­κες πέ­φτει θύμα κα­κο­ποί­η­σης. Και αυτό δεν είναι οφθαλ­μα­πά­τη».

Η εκ­στρα­τεία συ­μπλη­ρώ­νε­ται από μία δεύ­τε­ρη αφίσα με το μω­λω­πι­σμέ­νο πρό­σω­πο μίας γυ­ναί­κας και με τη φράση «Επει­δή τα κα­λύ­πτουν με λευκό και χρυσό», σε μία σαφή δια­λε­κτι­κή σχέση με την πρώτη αφίσα. Η εκ­πρό­σω­πος του πα­ραρ­τή­μα­τος του Στρα­τού της Σω­τη­ρί­ας στην αφρι­κα­νι­κή χώρα, Κάριν Χολμς, πα­ρα­δέ­χτη­κε στο Quartz πως σκο­πός τους ήταν να κι­νη­το­ποι­ή­σουν το κοινό: «Η εν­δο­οι­κο­γε­νεια­κή βία απο­τε­λεί τε­ρά­στιο πρό­βλη­μα στη Νότια Αφρι­κή και επη­ρε­ά­ζει ση­μα­ντι­κά τόσο την οι­κο­γε­νεια­κή ζωή, όσο και την κοι­νω­νία. Ο Στρα­τός της Σω­τη­ρί­ας στη Νότια Αφρι­κή επι­χει­ρεί να αυ­ξή­σει την επί­γνω­ση του προ­βλή­μα­τος. […] Αυτή η κα­μπά­νια βοηθά να δια­δώ­σου­με το μή­νυ­μά μας». Αν κρί­νει κα­νείς από τον θό­ρυ­βο που δη­μιουρ­γή­θη­κε στα ει­δη­σε­ο­γρα­φι­κά sites και τα social media, η νέα εκ­στρα­τεία ενη­μέ­ρω­σης πέ­τυ­χε τον σκοπό της στο έπα­κρο, αφού δεν πε­ριο­ρί­στη­κε απλά σε μία μόνο χώρα, αλλά συ­ζη­τεί­ται σε όλες τις ηπεί­ρους. Ιδα­νι­κή τροφή για σκέψη ενό­ψει της Ημέ­ρας της Γυ­ναί­κας.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ και in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.