Ειδήσεις

Ζητείται να αλλάξουν τα κριτήρια για χορήγηση εισοδηματικού επιδόματος

Ερώτηση, με την οποία ζητούν την αλλαγή των κριτηρίων για τη χορήγηση του εισοδηματικού επιδόματος στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, κατέθεσαν 20 βουλευτές της Ν.Δ., ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Επισημαίνουν ότι δικαιούχοι του επιδόματος είναι όσοι διαμένουν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και το πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 4.700 ευρώ. Τονίζουν, όμως, ότι ακόμα και αν το πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 4.700 ευρώ, το τεκμαρτό είναι βέβαιο ότι υπερβαίνει αυτό το όριο, αφού σύμφωνα με το Ν. 3842 του 2010, ορίζεται, ως ετήσια αντικειμενική δαπάνη, το ποσό των 5.000 ευρώ για ένα άτεκνο ζευγάρι.
Συνεπώς, αποκλείονται σχεδόν όλοι από τη χορήγηση ενός επιδόματος που έχει ως στόχο να μην ερημώσουν ορεινά χωριά και μειονεκτικές περιοχές.
Οι βουλευτές ζητούν να αλλάξουν τα κριτήρια, ως προς το τεκμαρτό εισόδημα προκειμένου να μπορεί να χορηγηθεί το επίδομα στους μόνιμους κατοίκους στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης των Βουλευτών, έχει ως εξής:
Προς:
Τον κ. Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: Καταβολή εισοδηματικής ενίσχυσης σε οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Στο πλαίσιο των μέτρων κοινωνικής προστασίας ευπαθών ομάδων του πληθυσμού θεσπίστηκε με τις διατάξεις της παρ. 2, του άρθρου 27 του ν.3016/2002 η χορήγηση ετήσιας εισοδηματικής ενίσχυσης, προκειμένου να στηριχθούν οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και να αποτραπεί ο κίνδυνος να ερημωθούν ολόκληρα χωριά που βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
Με τις διατάξεις αυτές, δικαιούχοι της εν λόγω εισοδηματικής ενίσχυσης είναι οι οικογένειες Ελλήνων υπηκόων και υπηκόων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και των μονογονεϊκών, των οποίων τα μέλη κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπως αυτές ορίζονται στην οδηγία 85/148/ΕΟΚ, και των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων επτακοσίων (4.700) Ευρώ.
Δικαιούχοι του επιδόματος είναι μόνο όσοι δεν υπερβαίνουν τα 4.700 Ευρώ το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή το φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογουμένου, της συζύγου και των ανήλικων τέκνων του από κάθε πηγή.
Περαιτέρω και για τον ίδιο σκοπό η έννοια του όρου «ετήσιο οικογενειακό εισόδημα» προσδιορίζεται ως ακολούθως:

Κατόπιν αυτού κατά τον υπολογισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των προαναφερόμενων εισοδημάτων όλων των μελών της οικογένειας, όπως αναγράφεται στο αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο αιτείται η εισοδηματική ενίσχυση. Σε περίπτωση δε ύπαρξης τεκμαρτού εισοδήματος διενεργείται σύγκριση πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος και λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο εξ αυτών.
Επίσης, απαραίτητο στοιχείο χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι η οικογένεια και δεν χορηγείται μεμονωμένα σε πρόσωπα. Με τον όρο «οικογένεια» εννοείται το ζεύγος των σε νόμιμο γάμο συμβιούντων συζύγων μετά των ανηλίκων και αγάμων τέκνων αυτών (συγγενική οικογένεια) που συμβιούν κάτω από την ίδια στέγη. Κατόπιν αυτού ως «οικογένεια» θεωρούνται: οι σύζυγοι μόνο ή και με τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα άγαμα) που βαρύνουν φορολογικά το δικαιούχο – αρχηγό της οικογένειας.

Το παράλογο και παράδοξο της υπόθεσης όμως είναι το γεγονός πως ακόμη και αν το πραγματικό εισόδημα μιας οικογένειας δεν υπερβαίνει τα 4.700 Ευρώ, το τεκμαρτό εισόδημα είναι βέβαιο ότι θα το υπερβαίνει. Ο Νόμος 3842/2010 ορίζει ως ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη τα 5.000 Ευρώ για ένα άτεκνο ζευγάρι (δηλαδή 2.500 Ευρώ τεκμαρτό εισόδημα κατά κεφαλήν). Το αποτέλεσμα είναι πως μία οικογένεια εξ ορισμού αποκλείεται από τους δικαιούχους του επιδόματος επειδή βάσει του νόμου έχει τεκμαρτό εισόδημα τουλάχιστον 5.000 Ευρώ. Όμως το συγκεκριμένο επίδομα προορίζεται για οικογένειες και όχι για μεμονωμένα άτομα που έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα κάτω των 4.700 Ευρώ.
Επιπροσθέτως μία οικογένεια με ιδιόκτητο σπίτι έχει επιπλέον τεκμαρτό εισόδημα τουλάχιστον 3.000 Ευρώ, αν διαθέτει και αυτοκίνητο το τεκμαρτό εισόδημα αυξάνεται ακόμη περισσότερο.
Κατόπιν τούτου ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών να το δικαιούνται και οι οικογένειες που το τεκμαρτό τους εισόδημα υπερβαίνει τα 4.700 Ευρώ αλλά το πραγματικό τους εισόδημα είναι χαμηλότερο;
2. Θα αλλάξετε την εγκύκλιο που ορίζει τους δικαιούχους ώστε να μην αποκλείονται εξ ορισμού οι οικογένειες;
3. Πότε θα διανεμηθεί το επίδομα;

Οι ερωτώντες βουλευτές:
1. Χρίστος Δήμας Κορινθίας
2. Ιωάννης Κεφαλογιάννης Ρεθύμνου
3. Σενετάκης Μάξιμος Ηράκλειο
4. Ταμήλος Μιχάλης Τρικάλων
5. Μακρή- Θεοδώρου Ελένη Φθιώτιδας
6. Θεόφιλος Λεονταρίδης Σερρών
7. Μαρία Αντωνίου Καστοριάς
8. Ορφανός Γεώργιος Α’ Θεσσαλονίκης
9. Κουκουδήμος Κων/νος Ν. Πιερίας
10. Τσαβδαρίδης Λάζαρος Ημαθίας
11. Χριστογιάννης Δημήτριος Πιερίας
12. Σκόνδρα Ασημίνα Καρδίτσας
13. Σαμπαζιώτης Δημήτρης Μεσσηνίας
14. Κόνσολας Μάνος Δωδ/σου
15. Βολουδάκης Μανούσος Χανίων
16. Κόλλιας Κωνσταντίνος Κορινθίας
17. Στύλιος Γιώργος Άρτας
18. Βλαχογιάννης Ηλίας Τρικάλων
19. Κοψαχείλης Τιμολέων Γρεβενών
20. Καρασμάνης Γιώργος Πέλλας

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου