«Ολική» καταστροφή υπέστη ο κλάδος της εστίασης και κυρίως τα εστιατόρια σε όλη την χώρα αλλά και στο νησί της Ρόδου.
Όπως δήλωσε στην ‘δημοκρατική’ ο γνωστός επιχειρηματίας και μέλος του δ.σ. του Σωματείου Εστιατόρων κ. Λούης Παλούκης, για να συνέλθει ο κλάδος θα χρειαστούν δύο με τρεις καλοκαιρινές σεζόν –υπό την προϋπόθεση ότι η τουριστική κίνηση θα είναι καλή και όχι όπως το 2020.
«Στον δικό μας κλάδο δεν μιλάμε για ζημιές ή για ξαφνικό θάνατο. Μιλάμε για ολική καταστροφή. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, εκτιμούμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα κλείσουν πάρα πολλές επιχειρήσεις. Εάν φέτος, δεν πάει καλά η τουριστική σεζόν –και όχι με τα δεδομένα του 2020 που ήταν πάρα πολύ περιορισμένη- θα έχουμε πρωτοφανείς καταστάσεις στο νησί της Ρόδου, για τον δικό μας κλάδο.
Αυτή την περίοδο, όλοι ζούμε με τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Όμως αυτό δεν αρκεί διότι οι επιχειρήσεις μας εδώ κι έναν χρόνο, είτε δεν δούλεψαν καθόλου είτε έμειναν κλειστές. Στην ουσία όμως, οι επιστρεπτέες προκαταβολές είναι δανεισμός. Συνεπώς, διευρύνονται τα χρέη μας και δεν βλέπουμε φως στον ορίζοντα. Μην ξεχνάτε, ότι από πέρσι όλες οι υποχρεώσεις ‘τρέχουν’: φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ, εργοδοτικές εισφορές, δάνεια κ.λπ. Όλα αυτά συσσωρεύονται. Η σεζόν του 2020 δεν ήταν μια περίοδος την οποία πρέπει να λάβουμε υπόψη καθώς η λειτουργία μας ήταν πολύ περιορισμένη και δεν υπήρχαν κέρδη ούτε τζίροι. Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι αυτό που ζήσαμε το 2020, δεν συγκρίνεται ούτε με τα δέκα χρόνια της κρίσης που πέρασαν πανελλαδικά όλες οι επιχειρήσεις».
Οι εστιάτορες ζητούν αφενός να διευκολυνθούν με το 50% των επιστρεπτέων προκαταβολών και αφετέρου να μειωθούν οι τιμές στον ΦΠΑ: στο 6% στην εστίαση και στο 9,5% στα ποτά ενώ κρίνουν αναγκαίο να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, οι οποίοι σήμαναν την ‘ταφόπλακα’ στις επιχειρήσεις στα νησιά.
«Για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας εμείς οι εστιάτορες και να μιλάμε πλέον ότι θα επανέλθουμε στην κανονικότητα, θα χρειαστούν δύο με τρεις καλοκαιρινές σεζόν σε κανονικές συνθήκες, με καλή τουριστική κίνηση. Πέρσι, ανοίξαμε τις επιχειρήσεις μας για να βοηθήσουμε το νησί μας και να δώσουμε μια καλή εικόνα σε όσους τουρίστες ήρθαν, αυτό το πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα. Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα. Εκτιμούμε ότι και η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα με τις επιστρεπτέες προκαταβολές και με τα δάνεια. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να γίνουν μερικές ελαφρύνσεις και να μειωθεί ο ΦΠΑ σε εστίαση και σε ποτά. Διότι με την υπάρχουσα κατάσταση συσσωρεύονται τα χρέη και οι υποχρεώσεις και δεν γνωρίζουμε πότε και πώς θα είμαστε σε θέση να τα αποπληρώσουμε. Πολλοί από εμάς, υποστήκαμε ζημιές αφού με την ανακοίνωση των δύο lockdown, κλείσαμε τα εστιατόριά μας με αποτέλεσμα να καταστραφούν όλες οι προμήθειες που είχαμε. Πάθαμε μεγάλη ζημιά αφού είχαμε ευπαθή προϊόντα και τρόφιμα τα οποία καταστράφηκαν. Το άνοιγμα – κλείσιμο είναι μεγάλη φθορά. Το μόνο που περιμένουμε είναι πια, η σεζόν. Αφού χάσαμε την περίοδο των εορτών, δεν περιμένουμε τίποτε παραπάνω…», τόνισε ο κ. Παλούκης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ