Τοπικές Ειδήσεις

Κανονικά θα λειτουργήσουν από σήμερα τα σχολεία στην Ακαδημία

Κανονικά αναμένεται να λειτουργήσει από σήμερα το σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας, η λειτουργία του οποίου είχε ανασταλεί την Τρίτη με απόφαση του δημάρχου, κ. Αντώνη Καμπουράκη, μετά την πτώση σοβάδων στην αυλή του νηπιαγωγείου κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.
Όπως δήλωσε στη «δ» η κα Βασιλική Ζαφειροπούλου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Πρώτου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου, το οποίο στεγάζεται στο συγκρότημα της Ακαδημίας, έγιναν από τα συνεργεία του Δήμου Ρόδου οι αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε το σχολείο να υποδεχθεί και πάλι τους μαθητές.
«Το πρωί της Δευτέρας, διαπιστώθηκε ότι ένα μέρος από την οροφή προς την αυλή του νηπιαγωγείου είχε πέσει. Ευτυχώς συνέβη το σαββατοκύριακο και κανένα από τα παιδιά δεν κινδύνευσε.
Αμέσως ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι φορείς. Έσπευσαν στο κτήριο την ίδια στιγμή συνεργεία του Δήμου, έγινε η καθαίρεση του τμήματος και το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε πολλές συναντήσεις με το επιτελείο του Δήμου Ρόδου. Το απόγευμα ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης πραγματοποίησε αυτοψία στο κτήριο, ενώ ήρθε και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χαράλαμπος Ψαράς. Κρίθηκε αναγκαίο να κλείσει το σχολείο για μία ημέρα, καθώς θέσαμε ως απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια των παιδιών μέχρι να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις.
Ενημερώθηκαν οι γονείς και το πρωί της Τρίτης είχαμε νέα συνάντηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Στέφανο Δράκο. Έπειτα από τις παρεμβάσεις που έγιναν αποφασίστηκε από την Τετάρτη να λειτουργήσει το σχολείο και πάλι, ενώ κάποια σημεία όπου συνεχίζονται οι εργασίες θα παραμείνουν κλειστά», είπε κα Ζαφειροπούλου και συμπλήρωσε ότι η Δημοτική Αρχή δείχνει ειλικρινές ενδιαφέρον για την υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων στο σχολικό συγκρότημα: «Πιστεύουμε ότι έφτασε η στιγμή να συντηρηθεί σωστά ένα ιστορικό κτήριο όπως αυτό της Ακαδημίας. Και οι προηγούμενοι διευθυντές είχαν προβεί όλα τα προηγούμενα χρόνια στην αποστολή επιστολών και εγγράφων με τα οποία ζητούσαν την αποκατάσταση των ζημιών. Γίνονταν μικρά βήματα κάθε φορά, χωρίς ποτέ να αντιμετωπιστούν με ένα πιο ολοκληρωμένο τρόπο οι ανάγκες.
Βλέπω πλέον το ειλικρινές ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής να διορθωθούν Έχουμε καλή συνεργασία με το Δήμο και ευχόμαστε αυτό το ενδιαφέρον να είναι συνεχόμενο».
Ο αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης, κ. Στέφανος Δράκος ο οποίος από την περασμένη Δευτέρα βρισκόταν με τα συνεργεία του Δήμου στην Ακαδημία, τόνισε ότι: «Το συγκρότημα της Ακαδημίας είναι από τα ιστορικά κτήρια της Ρόδου που φιλοξενεί σχολικές μονάδες εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η Ρόδος έχει την ιδιαιτερότητα να φιλοξενεί σχολεία σε κτήρια που είναι χαρακτηρισμένα ως μνημεία και υπάρχουν ειδικές προδιαγραφές για τη συντήρηση των κτηρίων αυτών.


Το φετινό καλοκαίρι έγινε μία τεράστια προσπάθεια για την συντήρηση σχολικών κτηρίων που αντιμετώπιζαν μία σειρά από προβλήματα. Γενικότερα από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας δώσαμε προτεραιότητα στη συντήρηση των σχολείων.
Στο συγκρότημα της Ακαδημίας αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε μία ολιστική προσέγγιση αποκατάστασης των υπαρχουσών αναγκών. Αναζητήσαμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία και συμφωνήσαμε να υποβάλουμε αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα Ηλέκτρα που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων. Το έργο θα έχει ως σκοπό τη συνολική αποκατάσταση των προσόψεων και του …κελύφους του».
Καθώς οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες για την εκπόνηση μελετών για την υποβολή του φακέλου, την έγκριση της αίτησης κοκ, ο κ. Δράκος είπε ότι έχει αποφασιστεί να συγκροτηθεί μόνιμο συνεργείο που θα βρίσκεται διαρκώς στην Ακαδημία και θα επιδιορθώνει τα προβλήματα που υπάρχουν. Την περασμένη εβδομάδα έγιναν παρεμβάσεις στο πρώτο νηπιαγωγείο και στη συνέχεια θα γίνονταν εργασίες στο κεντρικό κτήριο. Έτυχε όμως το σαββατοκύριακο να πέσουν οι σοβάδες και ενεργοποιήθηκε αμέσως η αρμόδια υπηρεσία της Διεύθυνσης Μ. Πόλης, προβαίνοντας στις απαιτούμενες εργασίες αποκατάστασης των ζημιών.
Πραγματοποιήθηκε επίσης αυτοψία από μηχανικούς της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης και το σχολείο θα λειτουργήσει και πάλι από την Τετάρτη με ασφάλεια. Ο κ. Δράκος διευκρίνισε ότι το κτήριο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στατικής επάρκειας. Υπάρχουν ωστόσο προβλήματα οξειδώσεως οπλισμού σκυροδέματος και αποσάθρωσης σκυροδέματος και τόνισε ότι η κακή και ελλιπής συντήρηση όλα τα προηγούμενα χρόνια ενίσχυσε τα προβλήματα τα οποία προϋπήρχαν.
Ο αντιδήμαρχος κ. Δράκος είπε ότι μετά από εντολή του δημάρχου εστάλη αίτημα προς το ελεγκτικό συνέδριο για την εγκατάσταση εργολάβου με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. «Πήραμε την έγκριση προφορικά και το έργο θα αφορά αποκλειστικά στα σημεία που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης. Θα αποκατασταθεί η μόνωση περιμετρικά του κτηρίου, θα γίνει η αποκατάσταση, ώστε να αποφύγουμε καταπτώσεις σοβάδων.


Τέλος ο κ. Δράκος επεσήμανε ότι η μόνωση της οροφής του συγκροτήματος της Ακαδημίας είναι 20ετίας. Έγινε με πρόχειρο τρόπο και δεν συντηρήθηκε ποτέ σωστά με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται νερό κάτω από τη μόνωση και να παρουσιάζεται πρόβλημα διάβρωσης με τα επακόλουθα που υπήρξαν το Σαββατοκύριακο. Ο εργολάβος που θα εγκατασταθεί άμεσα, έπειτα από την άδεια του ελεγκτικού συνεδρίου θα ξεκινήσει συνεπώς από την αποκατάσταση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την κακή συντήρηση της μόνωσης.
Όσον αφορά για την κεντρική είσοδο του κτηρίου της Ακαδημίας, ο κ. Δράκος διευκρίνισε ότι δεν έπεσαν σοβάδες, όπως έχει ειπωθεί, ξηλώθηκαν προληπτικά κάποια σημεία από τα συνεργεία που βρέθηκαν στο συγκρότημα της Ακαδημίας για την αποκατάσταση των ζημιών.
Χθες το μεσημέρι επισκέφθηκαν το Δημαρχείο μέλη των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων που στεγάζονται στην Ακαδημία και είχαν συνάντηση με τους αντιδημάρχους Στέφανο Δράκο, Στράτο Καρίκη και Κώστα Ταρασλιά.
Οι γονείς και κηδεμόνες των παιδιών εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ασφάλεια του κτηρίου με τους αντιδημάρχους να επιβεβαιώνουν ότι έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να λειτουργήσει και πάλι το σχολείο με ασφάλεια και ότι θα ακολουθήσουν εκτεταμένες παρεμβάσεις για τη συνολική αποκατάσταση των αναγκών του συγκροτήματος της Ακαδημίας.

Τους γονείς και κηδεμόνες των σχολείων της Ακαδημίας, συνάντησε ο δήμαρχος κ. Καμπουράκης, μετά την ολοκλήρωση της συμμέτοχής του σε σύσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση σεισμών που διοργανώθηκε από την αρμόδια θεσμική αρχή και πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Τόνισε ότι το σχολείο είναι ασφαλές και ότι έκλεισε προληπτικά για μία ημέρα για τους απαραίτητους ελέγχους από κλιμάκιο μηχανικών του Δήμου και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων. Επεσήμανε ότι οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης θα πραγματοποιηθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, διαβεβαιώνοντας ότι αποτελεί για τη Δημοτική Αρχή κύρια προτεραιότητα η ασφαλής λειτουργία όλων των σχολείων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου