Ειδήσεις

Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία προϋπολογισμός και τεχνικό πρόγραμμα από το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκαν την Κυριακή 5 Νοεμβρίου το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός Εσόδων – Εξόδων του Δήμου Ρόδου για το Οικονομικό Έτος 2018, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου. Χωρίς εντάσεις, αντιπαραθέσεις ή διαξιφισμούς, η μειοψηφία ξεκαθάρισε την αντίθεσή της στην πολιτική που έχει επιλέξει η δημοτική αρχή για την υλοποίηση των έργων ενώ μόνον ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης ψήφισε ΝΑΙ, εξαίροντας τις προσπάθειες των Τεχνικών Υπηρεσιών για την κατάρτιση του Τ.Π., ενώ στήριξε και τον προϋπολογισμό.
Πριν από την έναρξη της συζήτησης, όλα τα θέματα τα οποία περιλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη ψηφίστηκαν ομοφώνως.
Επίσης τέθηκε από τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Παραδεισίου κ. Κυριαζή Μιχαήλογλου ένα αίτημα με το οποίο ζητήθηκε η στήριξη του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή λειτουργίας του ταχυδρομικού ταμιευτηρίου στο Παραδείσι, παρουσιάζοντας και επιστολή διαμαρτυρίας από την δημοτική κοινότητα. «Ανάλογη περίπτωση είχαμε και προ τριετίας, και ζητάμε την συμπαράστασή σας προκειμένου να αποφύγουμε το κλείσιμο του ταχυδρομικού ταμιευτηρίου στο Παραδείσι αφού εκπροσωπεί ακόμη 15 χωριά» όπως είπε. Το αίτημα έγινε ομοφώνως δεκτό, ενώ δόθηκε η διαβεβαίωση πως παράλληλα υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της ΠΕΔ αλλά και των ΕΛΤΑ.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα
Κατά την συζήτηση για την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Ρόδου για το Οικονομικό Έτος 2018, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, προέβη σε ενημέρωση σχετικά με τις επαφές που είχε πρόσφατα στην Αθήνα για μια σειρά έργων που προωθεί η δημοτική αρχή: «Το Τ.Π. έρχεται από το 2016 με συνεχιζόμενα έργα –όπως την αποκατάσταση των πλημμυρικών φαινομένων από το 2013. Είναι αυτονόητο ότι τα έργα που έρχονται από το παρελθόν πρέπει να ολοκληρωθούν με όποιες μελέτες και διαδικασίες, κι όσα έχουμε εντάξει εμείς από την ανάληψη των καθηκόντων μας, είναι μέσα στο Τ.Π. Δεν θέλω να σας θυμίσω τον Ν4412/16 που με την αλλαγή της νομοθεσίας φτάσαμε στα τέλη του Μαρτίου του 2017 για να ξεκινήσουμε τους διαγωνισμούς, μέχρι και τα τέλη Ιουλίου. Ουσιαστικά δημοπρατήθηκαν έργα και μελέτες από το 2016, μέσα σε τρεις μήνες. Κι ενώ πιστεύσαμε ότι μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία, ακολούθησε κι άλλη μεταρρύθμιση που υποχρεώνει τις υπηρεσίες να ακολουθήσουν διαδικασίες που μας μπόκλαραν. Το πλεόνασμα 3,4εκ. ευρώ ήταν αυτό που παρέμεινε από την μη δημοπράτηση όσων είχαμε και δεν προχώρησαν. Συνολικά, μέσα από το Τ.Π. που αναφέρονται για έργα από ίδιους πόρους, Προγραμματικές Συμβάσεις, διαβαθμιδικές, εξειδικευμένες χρηματοδοτήσεις, ΕΣΠΑ κ.λπ. αρίθμησα σε εξέλιξη περί τα 10 έργα από μικρές εργολαβίες. Μέχρι και τον Δεκέμβρη θα πρέπει να υπογράψω την συμβασιοποίηση ακόμη 10 έργων ενώ είναι σε αναμονή κι άλλα έργα. Αντίστοιχα η Δ/νση Μεσαινωνικής Πόλης έχει εντάξει ακόμη 10 έργα με την χρηματοδότησή τους και κάποια άλλα».
Αναφέρθηκε ακόμη, στην ‘παθογένεια’ που γεννά η γραφειοκρατία η οποία έχει ως συνέπεια να καθυστερούν οι εργολαβίες σε μια σειρά από έργα, όπως ασφαλτοστρώσεις και άλλα πολύ σημαντικά για την βελτίωση της πόλης, όπως αναπλάσεις, αγροτική οδοποιΐα, παιδικές χαρές κ.λπ. ζητώντας από το Σώμα να ψηφίσει το Τ.Π. και είπε πως θα πρέπει όλοι μαζί να θέσουν κοινούς στόχους, ώστε να προχωρήσουν τα έργα που έχει ανάγκη το νησί.

Η μειοψηφία
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και της παράταξης ‘Ροδίων Όραμα’ κ. Στράτος Καρίκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Δεν θέλω να σταθώ στα νούμερα, αλλά στις πράξεις κυρίως όσον αφορά την εικόνα του νησιού. Δεν μπορώ να συμφωνήσω ότι μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, καλύφθηκαν ‘κενά’ 20 ετών, σαν να μην έγινε τίποτε από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Το Τ.Π. πρέπει να είναι ορατό. Αν ρωτήσουμε σε κάποια Τοπική Κοινότητα τι έργα έχουν τρέξει στην περιοχή της, δεν τα ξέρει. Είναι αναγκαίο να γνωρίζουν και οι Τ.Κ. τι γίνεται. Ακόμη και σήμερα το Τ.Π. δεν μας παρουσιάζεται, όπως θα θέλαμε», ενώ έκανε αναφορές για μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πολιτική της δημοτικής αρχής σε θέματα όπως ο τουρισμός, η κρουαζιέρα, τα έργα και η γενικότερη εικόνα της πόλης για να καταλήξει ότι δεν θα ψηφίσει το Τ.Π.
Με την σειρά του, ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης είπε: «Έχω πλήρη επίγνωση από γραφειοκρατικές διαδικασίες για την πορεία έργων μέχρι και την υλοποίησή τους. Πολλά προβλήματα ταλανίζουν ακόμη τον δημόσιο τομέα και τις υπηρεσίες όσον αφορά στην υλοποίηση των έργων. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα επικροτήσω. Κάποια στιγμή την αντίθεσή μας σε αυτό το ‘πανηγύρι’ που καθιστά ανάπηρους τους Δήμους να κάνουν έργα, πρέπει να εκφραστεί. Έχουμε μπροστά μας το 4ο Τ.Π. της δημοτικής αρχής, που είναι το πιο κρίσιμο κατ’ εμέ, διότι το Τ.Π. του 2019 θα είναι ‘κουτσουλό’ καθώς θα έχει μπροστά της τις εκλογές και το…άρωμα της προεκλογικής ατμόσφαιρας. Περίμενα να δω ένα Τ.Π. με όραμα. Αντ’ αυτού έχουμε μπροστά μας μια επανάληψη της διαχείρισης της καθημερινότητας. Προτείνεται ένα Τ.Π. 18,5 εκ. ευρώ που δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί έτσι. Θεωρώ ότι έπρεπε να είχε γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια ένταξης έργων. Καταλαβαίνω ότι ο Δήμος Ρόδου θα ‘αγκομαχεί’ να ολοκληρώσει τα 65 συνεχιζόμενα έργα καθώς και τα υπόλοιπα. Συνεπώς, πολιτικά δεν με καλύπτει αυτό το Τ.Π.», λέγοντας πως δεν θα το ψηφίσει.
Ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης εκπροσωπώντας τον κ. Χατζή Χατζηευθυμίου στην παράταξη ΡΟΔΗ δήλωσε μεταξύ άλλων: «Από την εμπειρία μου, υπάρχουν αποκλίσεις για τα έργα στο περιθώριο του νόμου. Μια και μας δίνεται η ευκαιρία να συνεργαστούμε οι παρατάξεις της μειοψηφίας με την δημοτική αρχή. Για να αλλάξει η εικόνα της πόλης πρέπει να προβλεφθούν σημαντικότερα κονδύλια. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες κάνουν με συνέπεια την δουλειά τους και τεκμηριωμένα, κάτι που μας κάνει υπερήφανους» λέγοντας πως ψηφίζει ΝΑΙ το Τ.Π.
Τέλος, ο κ. Τάκης Πότσος επικεφαλής της ‘Λαϊκής Συσπείρωσης’ είπε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορεί να ξεχωρίσει κάποιος το Τ.Π. ενός Δήμου από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική. Υπάρχει συνεχής μείωση της χρηματοδότησης στους Δήμους, ενώ θέτουν επίσης πολλά εμπόδια στην υλοποίηση αυτών που πρέπει να γίνουν. Το ζήτημα είναι πολιτικό. Το Τ.Π. που παρουσιάζεται σήμερα, δεν καλύπτει τις ανάγκες του νησιού», δηλώνοντας ότι δεν θα ψηφίσει το Τ.Π.
Στις τοποθετήσεις της μειοψηφίας, αντέδρασε εντόνως ο κ. Χατζηδιάκος δικαιολογώντας τις θέσεις του και τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής να προχωρήσουν τα έργα –και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, ενώ εξήρε τις επιδόσεις που έχουν σημειωθεί σε πολλά επίπεδα.

Ο προϋπολογισμός
Ακολούθησε η συζήτηση για την ψήφιση Προϋπολογισμού Εσόδων – Εξόδων του Δήμου Ρόδου για το Οικονομικό Έτος 2018 ύψους 181.133.493,67 ευρώ. Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος κ. Σάββας Διακοσταματίου τόνισε: «Αυτός ο πρ/μός συντάσσεται με μεγέθη του Ιουλίου 2017 γι αυτό και προβλέπεται αναμόρφωση σύντομα ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένες οδηγίες από τις οποίες δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε. Το παρατηρητήριο ενέκρινε τον πρ/μό του Δήμου Ρόδου. Οι πρ/μοί από εδώ και πέρα, θα είναι ‘σφιχτοί’ για τους γνωστούς λόγους. Επίσης, κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια κυρίως στην εκτέλεσή του διότι οι ανάγκες είναι μεγάλες καθώς αλλάζουν οι διατάξεις διαρκώς. Όσον αφορά τους διαγωνισμούς, με σχετική εγκύκλιο, το ΥΠΑΝ μας δίνει οδηγίες είναι μόνον διεθνείς. Για όσους επιτρέπει ο νόμος, θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε. Επειδή η καθημερινότητα ‘καίει’ τους δημότες μας, μετά την ψήφιση του πρ/μού θα προχωρήσουμε σε μια σειρά από ανάγκες όπως η προμήθεια των καυσίμων».
Αναφερόμενος στις απώλειες εσόδων από τις παραλίες είπε πως ανήλθαν σε 600.000 ευρώ για φέτος κι αυτό γιατί οι παραλίες της ΕΤΑΔ δεν παραχωρήθηκαν στον Δήμο Ρόδου ενώ και το δημόσιο δεν εισέπραξε ακόμη τίποτε: «Τα μόνα που εισπράξαμε ήταν από τα προτιμησιακά κι έτσι φαίνεται μια μικρή αύξηση. Δεν ξέρω τι πρόκειται να συμβεί, υπάρχει μια επιτροπή κι εμείς συμμετέχουμε σε αυτό διότι χάνουμε πάρα πολλά έσοδα. Το θέμα είναι ποιος θα τις δημοπρατήσει τις παραλίες τελικά; Όμως θα έχουμε ζητήματα –γι αυτό και δεν αποτυπώνεται στον πρ/μό» ανέφερε, λέγοντας πως ο πρ/μός έχουμε τεράστια μείωση από τα κρατικά έσοδα.
Ο κ. Καρίκης ζήτησε ενημέρωση σχετικά με τα έσοδα από τα πανηγύρια και ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Πόκκιας περιορίστηκε να δηλώσει ότι για το 2017 ο Δήμος Ρόδου, κατάφερε να εισπράξει μόνον από δύο τέτοιες εκδηλώσεις, λόγω έλλειψης νομικού πλαισίου για να νομιμοποιηθούν.
Πρόσθεσε ακόμη πως «στον καιρό του Καλλικράτη, η Τ.Α. έχει αποδείξει ότι μπορεί να κινήσει διαδικασίες αφού οι Δήμοι έχουν αποδείξει πως μπορούν να διαχειριστούν πολλά. Εμείς καταψηφίζουμε τον πρ/μό καθώς πιστεύουμε πως οι πόροι που αφορούν τον τόπο πρέπει να διαχειρίζονται από αυτό τον τόπο».
Από την πλευρά του, ο κ. Υψηλάντης είπε: «Δυστυχώς ούτε τον πρ/μό θα ψηφίσουμε για τους λόγους που ανέφερα και στο Τ.Π. Έχουμε να κάνουμε με ένα πρ/μό χωρίς πολιτικό στίγμα και χωρίς την δυνατότητα πολιτικής επιλογής για το πού θέλουμε να κατευθυνθούν οι πόροι. Μιλάω και για πολιτικές επιλογές. Είναι πρ/μός που απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα της υλοποίησής του», λέγοντας πως δεν θα ψηφίσει τον πρ/μό.
Ο κ. Γιαννακάκης είπε πως «ο πρ/μός είναι ‘μαμούθ’ και οι συντάξαντες προσπαθούν να τον εμφανίσουν ρόδινο. Πρέπει να επιδιώξουμε να έχουμε μεγαλύτερα έσοδα και παράλληλα να περιστείλουμε τις δαπάνες» λέγοντας πως η παράταξη ψηφίζει ΝΑΙ.
Τέλος ο κ. Πότσος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική η τοποθέτηση του Τ.Π. με τον πρ/μό αφού είναι συνδεδεμένα. Έχει σχέση με την πολιτική που ακολουθεί ο Δήμος Ρόδου που δεν έχει φιλολαϊκή καεύθυνση. Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση θέλει τους Δήμους που θα έχουν μόνο το κομμάτι των υπηρεσιών ενώ προωθούν ιδιωτικοποιήσεις», ψηφίζοντας ΟΧΙ.

Ο δήμαρχος Ρόδου
Αφού ευχαρίστησε τους παρισταμένους ο κ. Χατζηδιάκος είπε: «Ο πρ/μός και το Τ.Π. είναι η κορυφαία συνεδρίαση κάθε οργάνου, όπως ο Δήμος Ρόδου, με στενοχωρεί ότι οι παρατάξεις της μειοψηφίας, δεν το εκτιμούν αυτό. Μετά τις τοποθετήσεις των συναδέλφων, είδα ότι η μειοψηφία είναι εδώ για να κάνει προτάσεις αλλά ορισμένα θέματα όταν τα ελέγχει πρέπει να σκέφτεται τι λέει. Δεν έχω πάψει ποτέ να λέω ότι η Τ.Α. πρέπει να γίνει Αυτό-Διοίκηση. Οι τοποθετήσεις μας στην ΚΕΔΕ έχουν βαρύνουσα σημασία για τα νησιά και τι συνεισφέρει ο τόπος. Ζητούμε τα δικαιώματά μας. Ζητώ οικονομική αυτοτέλεια, αύξηση πόρων, το τέλος διανυκτέρευσης για τον Δήμο διότι το δικαιούται –όπως τα λιμενικά τέλη και τα έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους» εκφράζοντας πάντως την δυσαρέσκειά του για την στάση της μειοψηφίας.
Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ΔΗΦΟΔΩ από τον οποίο ο Δήμος Ρόδου χάνει πολύ μεγάλα έσοδα, ενώ υπογράμμισε πως θα επαναφέρει την υπόθεση με την εισφορά σε γη ή σε χρήμα, καθώς έχει παραμείνει πολλά χρόνια σε εκκρεμότητα: «Περιμένω τη νέα διοίκηση της Ένωσης Ξνεοδόχων και θα ρυθμίσω αυτό το ζήτημα. Δεν θα το αφήσω έτσι…» ανέφερε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου