ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΣΕΕ: Ραγδαία άνοδος των ηλεκτρονικών πωλήσεων στον τουρισμό

news room 3 λεπτά ανάγνωση
τουρισμός

Ολοένα και περισ­σό­τε­ροι πολίτες – κατα­να­λω­τές επι­λέ­γουν το δια­δί­κτυο για να «κλεί­σουν» τις δια­κο­πές τους ή τα εισι­τή­ριά τους σύμφωνα με μελέτη του Ινστι­τού­του Εμπο­ρίου & Υπη­ρε­σιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της ΕΣΕΕ.

Το Ινστι­τούτο Εμπο­ρίου & Υπη­ρε­σιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της ΕΣΕΕ επι­χει­ρώ­ντας να ανα­δεί­ξει τον ολοένα και σημα­ντι­κό­τερο ρόλο που έχει απο­κτή­σει τα τελευ­ταία χρόνια το Ηλε­κτρο­νικό Εμπόριο, τόσο στην εξέλιξη των επι­χει­ρή­σεων όσο και στη βελ­τί­ωση της ελλη­νι­κής Οικο­νο­μίας εν γένει, πραγ­μα­το­ποί­ησε βιβλιο­γρα­φική έρευνα απο­τύ­πω­σης της υφι­στά­με­νης κατά­στα­σης.

Η επε­ξερ­γα­σία, από πλευράς Ινστι­τού­του, των δημο­σιευ­μέ­νων πρω­το­γε­νών δεδο­μέ­νων της Ελλη­νι­κής Στα­τι­στι­κής Αρχής, του Ελλη­νι­κού Συν­δέ­σμου Ηλε­κτρο­νι­κού Εμπο­ρίου (GRECA) και της ELTRUN (Ετήσια Έρευνα Ηλε­κτρο­νι­κού Εμπο­ρίου), κατα­δει­κνύει τη συνεχώς αυξα­νό­μενη δυνα­μική που ανα­πτύσ­σει ο συγκε­κρι­μέ­νος κλάδος, κατα­τάσ­σο­ντάς τον στους πλέον ανερ­χό­με­νους.

Ακο­λου­θούν τα βασι­κό­τερα συμπε­ρά­σματα των ερευνών που εκπο­νή­θη­καν από τους προ­α­να­φερ­θέ­ντες φορείς/αρχές με έτος ανα­φο­ράς το 2014 . Η αγορά Ηλε­κτρο­νι­κού Εμπο­ρίου εμφά­νισε σημάδια βελ­τί­ω­σης το 2014, αφού οι Έλληνες online κατα­να­λω­τές, αύξησαν περίπου κατά 10% τον αριθμό των κατη­γο­ριών που αγό­ρα­σαν online το 2014, σύμφωνα με έρευνα .

Η ανά­πτυξη είναι εμφανής και από τον αριθμό των online αγορών, αφού από μια αγορά ανά μήνα στη διάρ­κεια του 2013, η εν λόγω ανα­λο­γία αυξή­θηκε σε τρεις αγορές ανά δίμηνο το 2014. Οι προ­βλέ­ψεις για το 2015 είναι θετικές, από τη στιγμή που εκτι­μά­ται πως 6 στους 10 online κατα­να­λω­τές θα αυξή­σουν την αξία των online αγορών τους και μόνο 1 στους 10 θα προβούν σε μείωσή τους.

1α. Τα προ­ϊ­ό­ντα/ υπη­ρε­σίες που έρχο­νται πρώτα στις προ­τι­μή­σεις των κατα­να­λω­τών (online αγορές) είναι:

· Οι ταξι­διω­τι­κές υπη­ρε­σίες (81%)

· Η διαμονή σε κατα­λύ­ματα (69%)

· Τα εισι­τή­ρια για εκδη­λώ­σεις (69%)

· Ο εξο­πλι­σμός για Η/Υ (68%)

· Τα είδη ένδυσης/ υπό­δη­σης (59%)

· Οι ηλε­κτρο­νι­κές συσκευές / κινητά (48%) 1β.

1β.Οι κατη­γο­ρίες με την μεγα­λύ­τερη αύξηση το 2014 (+10% όσον αφορά τα ποσοστά των online αγο­ρα­στών) είναι:

· Ταξι­διω­τι­κές υπη­ρε­σίες

· Εισι­τή­ρια για εκδη­λώ­σεις

· Ασφά­λειες

· Παρα – φαρ­μα­κευ­τικά · Είδη λια­νε­μπο­ρίου / Super Markets

2. Η επιλογή ενός ηλε­κτρο­νι­κού κατα­στή­μα­τος από τους κατα­να­λω­τές, επη­ρε­ά­ζε­ται από μία σειρά παρα­γό­ντων/κρι­τη­ρίων, κυριό­τερα εκ των οποίων είναι:

· Η ασφά­λεια πλη­ρω­μών μέσω γνωστού φορέα (44%)

· Η άμεση εξυ­πη­ρέ­τηση, τόσο κατά τη διάρ­κεια όσο και μετά την πραγ­μα­το­ποί­ηση της αγοράς (37%)

· Η ταχύ­τητα και η ευκολία στην εύρεση και πλο­ή­γηση των ζητού­με­νων προ­ϊ­ό­ντων και υπη­ρε­σιών (33%)

· Η σαφής και ξεκά­θαρη περι­γραφή των όρων χρήσης, π.χ. επι­στροφή προ­ϊ­ό­ντων (33%)

· Οι χαμηλές τιμές και προ­σφο­ρές (32%)

3. Οι κυριό­τε­ροι προ­βλη­μα­τι­σμοί των on-line αγο­ρα­στών, συνο­ψί­ζο­νται ως εξής:

· Τα έξοδα απο­στο­λής αντι­προ­σω­πεύ­ουν συνήθως μεγάλο ποσοστό ως προς τη συνο­λική αξία του προ­ϊ­ό­ντος (24% ή 1 στους 4 κατα­να­λω­τές)

· Το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν προ­στα­τεύει τον κατα­να­λωτή σε περί­πτωση που προ­κύ­ψει κάποιο πρό­βλημα με τη μετα­φορά των προ­ϊ­ό­ντων (20% ή 1 στους 5 κατα­να­λω­τές)

· Καθυ­στέ­ρηση στην απο­στολή εμπο­ρευ­μά­των ή μη τήρηση των υπε­σχη­μέ­νων χρο­νι­κών διοριών (20% ή 1 στους 5 κατα­να­λω­τές)

· Παραγ­γε­λία μικρής αξίας προ­ϊ­ό­ντων, υπό το φόβο ανά­κυ­ψης προ­βλη­μά­των κατά τη διάρ­κεια απο­στο­λής τους (19% ή 1 στους 5 κατα­να­λω­τές)

· Εγεί­ρο­νται ζητή­ματα ασφά­λειας και προ­στα­σίας των προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων του κατα­να­λω­τι­κού κοινού (16% ή 1 στους 6 κατα­να­λω­τές)

4. Οι επεν­δύ­σεις των επι­χει­ρή­σεων για το digital marketing δικαιο­λο­γού­νται και από τις παρα­κάτω κατα­να­λω­τι­κές τάσεις των online αγο­ρα­στών:

· το 1/3 των online κατα­να­λω­τών ακο­λου­θούν κάποια μάρκα προ­ϊ­ό­ντος στα social media

· 1 στους 5 αξιο­λο­γούν/ προ­τεί­νουν στους φίλους τους κάποιο προϊόν μέσω των social media

· 1 στους 4 είναι πιθανόν να αγο­ρά­σουν ένα προϊόν που ακο­λου­θούν στα social media.

bluebirds.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.