Ειδήσεις

Αντιπολίτευση: Συναίνεση «ναι», συνευθύνη «όχι»

Τι έγινε στην επτάωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Η επιφυλακτική αρχή και πώς «έσπασε ο πάγος». Τι ζήτησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ποια μηνύματα έστειλαν Θεοδωράκη και Γεννηματά. Οι αγωνία των αρχηγών και οι επόμενες κινήσεις.

«Έχεις τη στήριξή μας, όμως έχεις και την αποκλειστική ευθύνη να φέρεις τη συμφωνία που δεσμεύτηκες». Αυτό είπαν –ούτε λίγο ούτε πολύ- οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης (πλην ΚΚΕ) στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη χθεσινή Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο. Όλοι συμφώνησαν ότι αυτή η συνάντηση θα έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα, ωστόσο έστω και τώρα μπορεί να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και κοινής γραμμής του συνόλου του πολιτικού μας κόσμου προς το εξωτερικό.

Παρ’ όλα αυτά, οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Σταύρος Θεοδωράκης και Φώφη Γεννηματά θέλησαν να κρατήσουν και τις απαραίτητες αποστάσεις από τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, αφού από τη μία άπαντες εμφανίστηκαν συναινετικοί, ωστόσο από την άλλη απέρριψαν κάθε είδους συνευθύνη όσον αφορά την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με τους πιστωτές.

Τα τρία «φιλοευρωπαϊκά» κόμματα της αντιπολίτευσης δεν κρύβουν την αγωνία τους για την πορεία των διαβουλεύσεων, θεωρούν τη σημερινή μέρα εξαιρετικά κρίσιμη και δεν μπορούν να βγάλουν από το τραπέζι κανένα ενδεχόμενο, από το καλύτερο μέχρι το χειρότερο. Και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να εμπλακούν σε μια δυσάρεστη εξέλιξη, τη στιγμή που η κυβέρνηση, όπως υποστηρίζουν, έχει κάνει σωρεία λαθών.

Η επτάωρη συνεδρίαση στο Προεδρικό Μέγαρο, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να χωριστεί σε δύο μέρη.

Το πρώτο δίωρο, οπότε το κλίμα δεν ήταν ιδιαίτερα καλό και κυριαρχούσαν η επιφύλαξη και η καχυποψία μεταξύ των αρχηγών και το υπόλοιπο πεντάωρο το οποίο μπορεί να χαρακτηρισθεί σαφώς πιο εποικοδομητικό και ουσιώδες. Κομβικό σημείο ήταν το τηλεφώνημα του Προκόπη Παυλόπουλου στον Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος φέρεται να ήταν αυτός που ζήτησε να υπάρξει το κοινό ανακοινωθέν, υπογεγραμμένο απ’ όλους.

Αυτό, όπως εξήγησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της ελληνικής πλευράς κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, αλλά και θα έλυνε τα χέρια του ιδίου για να μπορέσει να προωθήσει προς επίλυση το ελληνικό ζήτημα. Έτσι συμφωνήθηκε η κατάρτιση του κειμένου, που επιμελήθηκε αποκλειστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Για το δημοψήφισμα δεν έγινε εκτενής κουβέντα, καθώς εκτιμήθηκε ότι περισσότερο κακό θα έκανε, παρά θα ωφελούσε.

Χάσιμο χρόνου

Μία μέρα μετά τον ορισμό του σε προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ, μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης άκουσε με προσοχή τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα από τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε τρία πράγματα: Να ανοίξει άμεσα τις τράπεζες, να τηρήσει την υπόσχεσή του ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα των καταθέσεων και να φέρει τη συμφωνία εντός 48 ωρών, όπως έχει δεσμευτεί, που θα χαρακτηρίζεται από αναπτυξιακά, μη υφεσιακά μέτρα, προστατεύοντας την κοινωνική συνοχή.

«Η ευθύνη είναι στα χέρια του πρωθυπουργού», δήλωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος διεμήνυσε ότι προσήλθε στη συζήτηση με διάθεση συνεννόησης, δεν παρέλειψε όμως να εγκαλέσει την κυβέρνηση για «χάσιμο χρόνου, εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και της χώρας». Δεσμεύτηκε δε να ζητήσει βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει η ΝΔ.

Ο κ. Μεϊμαράκης που στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά στη Συγγρού, για σήμερα το απόγευμα έχει συγκαλέσει το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ, σε διευρυμένη του μορφή, προκειμένου να γίνει εκτίμηση των δεδομένων στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία.

Ξορκίζουν τη ρήξη

Στο Ποτάμι είναι πολύ επιφυλακτικοί για την εξέλιξη των συνομιλιών, εκφράζουν την αγωνία τους για τη στάση των δανειστών και τονίζουν την ανάγκη μιας άμεσης συμφωνίας, κοινωνικά δίκαιης, με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.

Όπως δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, άκουσαν από τον πρωθυπουργό πολλές από τις προτάσεις που σκέπτεται να καταθέσει στις Βρυξέλλες και «κάναμε κι εμείς παρατηρήσεις, τις οποίες σημείωσε». Διευκρίνισε πάντως και αυτός πως η ευθύνη της διαπραγμάτευσης είναι στα χέρια του κ. Τσίπρα, προσθέτοντας ότι ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε ρήξη, αλλά συνεννόηση και λύση μέσα στην ΕΕ.
Το μέτωπο αυτή τη στιγμή, λένε στο Ποτάμι, είναι ένα, το πατριωτικό, στο οποίο οφείλουν να συνταχθούν όλοι όσοι βάζουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό ή το προσωπικό.

Όλες τις τελευταίες εξελίξεις και το τι ακριβώς συνέβη στη χθεσινή Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών περιέγραψε το βράδυ η Φώφη Γεννηματά στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη», είχε δηλώσει νωρίτερα, βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο, μιλώντας για επιτακτική ανάγκη να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Ζητούμενο, κατά τη Χαριλάου Τρικούπη, είναι η εξεύρεση μιας βιώσιμης συμφωνίας που θα διασφαλίζει την ισότιμη παραμονή της χώρας μας στο ευρώ, σε συνδυασμό με την άμεση εξομάλυνση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στη χώρα.

Σήμερα η κ. Γεννηματά θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση του Sergei Stanishev Προέδρου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), προκειμένου να λάβει μέρος και να μιλήσει στη Συνεδρίαση του Κόμματος με κύριο θέμα, τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου