Ειδήσεις

Ο πρώην μανάβης «κροίσος» που ενδιαφέρεται για το Hilton

Hταν το 1949 με την Ελλάδα να τινάζει από πάνω της τις στάχτες του εμφυλίου όταν οι γονείς του ζάμπλουτου Aμερικανού ομογενή, Τζον Κατσιματίδη, έκαναν το μεγάλο ταξίδι προς τη Νέα Υόρκη.

Σήμερα ο λεγόμενος «μανάβης που έγινε δισεκατομμυριούχος» και πίνει τον καφέ με τον Μπιλ Κλίντον είναι ο 132ος πλουσιότερος άνθρωπος των ΗΠΑ

Ο πατέρας του ήταν πρώην φαροφύλακας από τη Νίσυρο και η μητέρα του με τον ίδιο μόλις 6 μηνών στην αγκαλιά της. Hρθαν «με λίγα χρήματα στην τσέπη και γνωρίζοντας μόνο λίγες λέξεις Αγγλικά αλλά με πολλές ελπίδες κι επιθυμία να δουλέψουν σκληρά για να μου προσφέρουν τις ευκαιρίες που δεν είχαν οι ίδιοι», έχει πει ο ίδιος. Ευκαιρίες που, αν μη τι άλλο, ο 66χρονος ομογενής τις άδραξε και με το παραπάνω.

Ο άνθρωπος που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων για την εξαγορά του Hilton από την Ιονική Ξενοδοχειακή η οποία ανήκει στην Alpha Bank, είναι ο ορισμός του αυτοδημιούργητου. Σήμερα ο λεγόμενος «μανάβης που έγινε δισεκατομμυριούχος», ο αθυρόστομος ευτραφής μεγαλοεπιχειρηματίας που διεκδίκησε τη δημαρχία της Νέας Υόρκης και πίνει τον καφέ του με τον Μπιλ Κλίντον είναι ο 132ος πλουσιότερος άνθρωπος των ΗΠΑ. Η συνολική αξία του ομίλου Κατσιματίδη πέρσι ξεπερνούσε τα 3 δισ. δολάρια.
Παράτησε τις σπουδές για να ανοίξει παντοπωλείο

Ο πατέρας του έπιασε δουλειά ως βοηθός σερβιτόρου και η μητέρα του έμεινε σπίτι για να μεγαλώσει το παιδί της. Ο Τζον μεγάλωσε σε μια φτωχή συνοικία στο Χάρλεμ. Τελειώνοντας το σχολείο ξεκίνησε σπουδές ηλεκτρολόγου-μηχανικού στο Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ αλλά η επιθυμία να δουλέψει και να βγάλει λεφτά ήταν πιο ισχυρή. Παράτησε τις σπουδές «όπως ο Μπιλ Γκέιτς παράτησε το Χάρβαρντ», έχει δικαιολογηθεί, για να πιάσει δουλειά στο παντοπωλείο ενός γνωστού του το οποίο τελικά αγόρασε.

Το 1969 σε ηλικία 21 ετών ήταν ιδιοκτήτης (και χωρίς τραπεζικό δανεισμό) του πρώτου μπακάλικου Red Apple στη γωνία της 87ης λεωφόρου με την οδό Μπρόντγουεϊ στο Μανχάταν.
Αύξηση περιουσίας: Μια φρενήρης πορεία

Το 1969 σε ηλικία 21 ετών ήταν ιδιοκτήτης του πρώτου μπακάλικου Red Apple στη γωνία της 87ης λεωφόρου με την οδό Μπρόντγουεϊ στο Μανχάταν.

Τρία χρόνια αργότερα, το ένα κατάστημα είχε γίνει 10 με το τζίρο τους να φτάνει τα 25 εκ. δολάρια το χρόνο. Και ο Κατσιματίδης προχωρούσε ακάθεκτος. Το 1986 εξαγόρασε μια γνωστή στους νεοϋορκέζους αλυσίδα σουπερμάρκετ, τη Gristedes, και ένα χρόνο αργότερα την εταιρεία διύλισης πετρελαίου United Refining Company, η οποία σήμερα διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πρατηρίων με την επωνυμία Kwik-Fill στο βορειοδυτικό κομμάτι της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και στη Δυτική Πενσυλβάνια.
Ο δισεκατομμυριούχος που … δεν φοράει ακριβό κοστούμι

«Δεν είμαι δισεκατομμυριούχος τύπου Μπλούμπεργκ. Δεν φοράω κοστούμια 5.000 δολαρίων», έχει πει ο Τζον Κατσιματίδης στην ιδιοκτησία του οποίου βρίσκονται επίσης περισσότερα από 300 ακίνητα «φιλέτα» σε Νέα Υόρκη και Φιλαδέλφεια, εταιρεία μίσθωσης αεροπλάνων, καθώς και η ομογενειακή εφημερίδα «The Hellenic Times».

Ο Κατσιματίδης παντρεύτηκε το 1988 σε δεύτερο γάμο τη πρώην γραμματέα του, Μάργκο Βοντερσάαρ με την οποία έκανε δυο παιδιά, την Αντρεα και τον Τζον τζούνιορ. «Το υπ’ αριθμόν ένα χόμπι μου ήταν να πετάω αεροπλάνα. Το εγκατέλειψα όταν γεννήθηκαν τα παιδιά μου», έχει πει. Πρόσφατα η κόρη του παντρεύτηκε τον Ρίτσαρντ Κοξ, εγγονό του Ρίτσαρντ Νίξον. «Η δεξίωση στο Waldorf – Astoria κόστισε πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια», υπερηφανεύτηκε ο ίδιος.
Δεν εξελέγη δήμαρχος, συγκέντρωσε όμως 40,60%

«Είμαι Ρεπουμπλικανός; Ναι. Είμαι Δημοκρατικός; Ναι. Είμαι συντηρητικός; Ναι. Είμαι προοδευτικός; Ναι. Βρίσκομαι ακριβώς στη μέση. Τι είμαι; Είμαι υπέρ του λαού. Αλλά και υπέρ των επιχειρηματιών», δηλώνει ο Κατσιματίδης που το 2013 διεκδίκησε τη δημαρχία της Νέας Υόρκης.

Τελικά, ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας δεν κερδισε το χρίσμα αλλά συγκέντρωσε 40,60% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων.
Το «σκανάρισμα» της ελληνικής αγοράς για ευκαιρίες

«Δεν είμαι δισεκατομμυριούχος τύπου Μπλούμπεργκ. Δεν φοράω κοστούμια 5.000 δολαρίων» έχει πει ο Τζον Κατσιματίδης

Εδώ και περίπου ενάμισι χρόνο ο Κατσιματίδης «σκανάρει» την ελληνική αγορά για ευκαιρίες. Tο αντίτιμο της πώλησης του Hilton, αν τελικά γίνει, εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερο από την χρηματιστηριακή αξία των μετοχών της Ιονικής (στην οποία ανήκει ο φορέας διαχείρισης του Hilton) και αναμένεται να διαμορφωθεί στα 93 εκατ. ευρώ.

Το ξενοδοχείο γύρισε το 2013 σε καθαρά κέρδη 800 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 4,1 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 4,1 εκατ. ευρώ έναντι 1,3 εκατ. ευρώ πέρυσι. Με την αγορά του από τον Κατσιματίδη αναμένεται να περάσει σε μια νέα εποχή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου