• Αντιρρήσεις και επιφυλάξεις από τους μόνιμους κατοίκους που ζήτησαν να αναβληθεί η συζήτηση • Κολιάδης: «Η Μεσαιωνική Πόλη έχει αδικηθεί πάρα πολύ» • Αιχμές εμμέσως πλην σαφώς για να αλλάξει η… νοοτροπία ορισμένων μέσα στο μνημείο • Χαλκιάς: «Σε δεύτερο χρόνο θα έρθει ένας νέος κανονισμός για τη Μ. Πόλη, συνολικά» • Το κείμενο με τις προτάσεις που κατέθεσαν οι κάτοικοι της Μεσαιωνικής Πόλης
Προβληματισμός αλλά και ανησυχία σχετικά με τον νέο κανονισμό που ρυθμίζει την κυκλοφορία μέσα στη Μεσαιωνική Πόλη επικράτησε χτες, κατά τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Ρόδου με τους μόνιμους κατοίκους να εκφράζουν επιφυλάξεις για το θέμα, ζητώντας να αναβληθεί η συζήτησή του, στο όργανο.
Στην τοποθέτησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κ. Κώστας Χαλκιάς επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Αντιμετωπίζουμε τη Μ. Πόλη με διαφορετικό τρόπο τους κατοίκους καθώς, ως δημοτική αρχή, θεωρούμε ότι το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τον χαρακτήρα του μνημείου που κατοικείται. Είναι αναγκαίο να συνεχίσει να κατοικείται, να είναι λειτουργική και ζωντανή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους –και όχι μόνον τους καλοκαιρινούς μήνες» και απάντησε σε όλα τα αιτήματα που έθεσαν οι κάτοικοι δίνοντας διευκρινίσεις.
Ο κ. Χαλκιάς, ξεκαθάρισε πως επίκειται η εκπόνηση συνολικού σχεδιασμού για τη λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων στη Μ. Πόλη –το οποίο θα κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο εν ευθέτω χρόνω.
Οι μόνιμοι κάτοικοι της Μ. Πόλης
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Συλλόγου των κατοίκων της Μ. Πόλης οι οποία εμφανίσθηκαν αρχικώς θετικοί, αλλά ζήτησαν να αναβληθεί το θέμα, ενώ παρέθεσαν τα αιτήματα που περιλαμβάνονται στο εξής κείμενο:
Προτεινόμενα αντισταθμιστικά μέτρα για τη διευκόλυνση των κατοίκων και εναλλακτικές.
Σε σχέση με της πρόσφατες εξαγγελίες περί Παλιάς Πόλης.
Δημιουργία 15 αποκλειστικών θέσεων αυτοκινήτων στην πλατεία Σύμης εκεί που τώρα είναι το πάρκινγκ για μηχανάκια και έξτρα 5 δίπλα στη ΔΕΗ. Τα δίκυκλα μπορούν να παρκάρουν με μεγαλύτερη ευκολία στη διπλή πύλη στην Ακτή Σαχτούρη μιας και εξυπηρετούν κυρίως καταστηματάρχες. Η θέση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική αν πρόκειται να καταργηθούν οι θέσεις στο Καστέλο, μιας και ένας κάτοικος της περιοχής θα αποφεύγει κίνηση και όχληση, αλλά ταυτόχρονα θα βρίσκει θέση εύκολα, μιας και ειναι ευκολότερη η φύλαξή της, ενώ τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να εξυπηρετήσουν σε περίπτωση που έχει ψώνια κτλ. κτλ.
Δημιουργία 15-20 αποκλειστικών θέσεων στην κάθοδο της Ελ. Βενιζέλου στα Πλατανάκια σε συνδυασμό με δρομολόγιο ηλεκτρικού οχήματος για κατοίκους (αλλά και επισκέπτες) στην πύλη d’ Amboise. Ενδεχομένως η αποκλειστική χρήση του χώρου στάθμευσης εντός Θέρμαι (αν μετακινηθεί ο σταθμός ταξί στο βαρέλι όπως παλαιότερα) να είναι καλύτερη, αν κριθεί πως η Βενιζέλου μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τους επισκέπτες του κέντρου.
Δημιουργία 15 αριθμημένων θέσεων στο Ρολόι με ειδική άδεια εισόδου για κατοίκους με αυξημένα κινητικά προβλήματα ή ηλικιωμένους που θα επηρεαστούν περισσότερο από την απαγόρευση. Δικαίωμα μετακίνησης όλο το 24ωρο.
Δημιουργία αποκλειστικού χώρου στάθμευσης κατοίκων σε όλη τη Φιλελλήνων, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου. Επισημαίνουμε πως οι περισσότεροι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης εξυπηρετούνται απο τις πύλες Αγ. Αθανασίου και Κόκκινης Πόρτας, επομένως ένας αποκλειστικός χώρος στάθμευσης εκεί θα εξυπηρετούσε στο μέγιστο τις ανάγκες τους. Θεωρούμε πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πρέπει να έχουν 2 σταθερές διαδρομές από 07:00 το πρωί έως 01:00 το βράδυ. Διαδρομή 1 Άγιος Φραγκίσκος, Ιπποδάμου, Ορφέως, D’ Amboise, Ιπποτών, πλατεία Σύμης και πίσω και Διαδρομή 2. Αγ Φραγκίσκος, Ομήρου, Πυθαγόρα, Αρχιεπίσκοπου Ευθυμίου, Ειρήνης, πλατεία Αγ. Παντελεήμονα και πίσω. Επίσης ένα ακόμα ηλεκτρικό αυτοκίνητο (πιθανώς και δεύτερο αν χρειαστεί) με κλήση για τους επισκέπτες με κινητικά προβλήματα αλλά και τους κατοίκους που πρέπει να εξυπηρετηθούν για έκτακτες ανάγκες, ιατρεία, κτηνιατρεία, νοσοκομείο (χωρίς ανάγκη ασθενοφόρου) με μεταφορά στις εξωτερικές θέσεις στάθμευσης. Προτεινόμενη θέση η Πλατεία Σύμης.
Δημιουργία πάρκινγκ κατοίκων τουλάχιστον 60 θέσεων στην πλατεία Αγ. Παντελεημονα, όπου σε συνδυασμό με το ηλεκτροκίνητο όχημα θα εξυπηρετούνται κάτοικοι των κάτω συνοικιών. Δημιουργία περιοχών σημάτων μόνιμων κατοίκων, όπως ήταν στο παρελθόν. Έτσι ένας κάτοικος που μένει Αγ. Παντελεήμονα ή στις συνοικίες κάτω απο την Κόκκινη Πόρτα, δεν θα μπορεί να μπει από Αγ. Φραγκίσκο ή Πλατεία Σύμης αλλά μόνο από την πύλη της Ακαντιάς και Κόκκινη Πόρτα. Έτσι περιορίζονται και ορισμένοι που έχουν βγάλει σήμα μόνιμου κατοίκου χωρίς να μένουν πραγματικά.
Δημιουργία επιτροπής αδειοδότησης εισόδου οχημάτων και έλεγχος από επιτροπή κατοίκων της κάθε περιοχής. Έτσι θα δούμε πραγματικά πόσοι μένουν στο ιστορικό κέντρο (Ιπποτών, Ρολόι και παράλληλοι). Κάτοικοι περιμετρικά της πλατείας Χαρίτου θα μπορούν να μπουν απο την Κόκκινη Πόρτα με δικαίωμα καθόδου στην Πυθαγόρα και μετά πίσω από το τζαμί για πρόσβαση στον χώρο στάθμευσης της πλατείας Χαρίτου, μιας και η Απελλού θα πεζοδρομηθεί.
Οι κάτοικοι στην Πλατεία Αρίωνος μπορούν να εξυπηρετούνται από το ηλεκτρικό όχημα της Ιπποδάμου με δικαίωμα στάθμευσης στον Αγ. Φραγκίσκο. Ενδεχομένως να εξαιρεθούν αυτοκίνητα για άτομα με αυξημένα κινητικά προβλήματα με αριθμημένη θέση. Προσοχή θα χρειαστεί στις παραβάσεις κοινόχρηστων χωρών ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα στην πρόσβαση. Επισημαίνουμε πως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι η πρόσβαση οχημάτων έκτακτης ανάγκης, ασθενοφόρων και πυροσβεστικών, όπως και απορριμματοφόρων.
Άδεια εισόδου σε δίκυκλα και ποδήλατα κατοίκων ηλεκτρικά ή όχι ανεξάρτητα περιοχής όλο το 24ωρο μόνο από την πύλη που εξυπηρετεί. Δικαίωμα σε είσοδο δίκυκλων από Πλατανάκια για κατοίκους της περιοχής Ιπποτών-Ρολόι και μόνο.
Επαναφορά των θέσεων στάθμευσης στην άνοδο της Βύρωνος με ενδεχόμενη μονοδρόμηση ώστε να εξυπηρετούνται περιμετρικά και οι επισκέπτες και καταστηματάρχες για αποσυμφόρηση. Δημιουργία θέσεων στάθμευσης επισκεπτών και εργαζόμενων στα Σφαγεία με τακτική συγκοινωνία προς πύλες (Ακαντιάς, Θαλασσινή, Σύμης) και κέντρο. Θεωρούμε πως θα λυθεί μεγάλο μέρος του προβλήματος.
Να επιτρέπεται η είσοδος και η παραμονή μικρής διαρκείας των αυτοκινήτων για την εξυπηρέτηση με ψώνια και λοιπές εργασίες στους κατοίκους της περιοχής Ρολογιού και Ιπποτών μετά τις 19:00 από την Ιπποτών που δεν έχει πλέον κίνηση επισκεπτών εκείνη την ώρα. Δεν θα επιτρέπεται καθόλου η στάθμευση ιδιαιτέρως κατά την διάρκεια της ημέρας. Επίσης θεωρούμε πως η κίνηση από την Ιπποδάμου δεν είναι ρεαλιστική με το συμβατικό αυτοκίνητο και θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα.
Να επιτρέπεται στους κατοίκους η στάθμευση σε όλα τα σημεία ελεγχόμενης στάθμευσης περιμετρικά των τειχών ακόμα και σε κάποια σημεία στο κέντρο (γύρω από τα τείχη, Παπάγου, Ρίμινι και έως τη νέα αγορά) για την εξυπηρέτησή τους. Γνωρίζουμε πως πολλοί καταστηματάρχες με κινητικά προβλήματα έχουν και αυτοί πρόβλημα πρόσβασης. Αν βρεθεί λύση με περιμετρικά πάρκινγκ με κάρτα και για αυτούς, ίσως μετριαστεί το πρόβλημα και δεν θα χρειάζεται να προσπαθούν να μπουν με κάθε τρόπο εντός της μεσαιωνικής πόλης, με κάποιους να προσποιούνται πως έχουν εκεί μόνιμη κατοικία.
Τα μέτρα αυτά θα ρυθμίσουν και ταυτόχρονα θα ανακουφίσουν την κυκλοφορία και ζωή των κατοίκων της Μεσαιωνικής Πόλης. Χωρίς όμως σωστή και συστηματική αστυνόμευση και φύλαξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί τίποτα. Εξαιρετικής σημασίας είναι η διασφάλιση των θέσεων μόνιμων κατοίκων εκτός Παλιάς Πόλης και η φύλαξή τους.
Η κατοίκηση ήδη απειλείται από πολλούς παράγοντες, οπως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, η παλαιότητα και η συντήρηση των σπιτιών, η κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων και η έλλειψη σεβασμού. Η μείωση του πληθυσμού εντός των τειχών, σε συνδυασμό με την παράλληλη ανεξέλεγκτη όχληση, αλλάζει σοβαρά τη χρήση της Μεσαιωνικής Πόλης, αλλοιώνει τον χαρακτήρα της, μεταμορφώνοντάς την σε ένα τουριστικό θεματικό πάρκο, παρά σε ένα ζωντανό πολιτιστικό μνημείο, όπως οφείλουμε να την έχουμε.
Για αυτόν τον λόγο λοιπόν, είναι θέμα πλέον ζωτικής σημασίας η αντιμετώπιση της όχλησης, νυκτερινής και ημερήσιας. Δεν είναι ανοικτό νυχτερινό κέντρο η Παλιά Πόλη, ούτε και μπορεί ο κάθε επιχειρηματίας να μην σέβεται την περιοχή που δραστηριοποιείται. Πρέπει να ελεγχθεί αποτελεσματικά η νυχτερινή όχληση, με αυστηρή απαγόρευση μουσικης σε εξωτερικούς χώρους μετά τις 12 και εσωτερικούς μετά τις 3. Είναι ανεπίτρεπτο να έχουμε υπαίθρια κλαμπ, που δεν σέβονται ούτε τον κάτοικο, ούτε τον φιλοξενούμενο, παίζοντας μουσικές μέχρι το πρωί σε ανεπίτρεπτες εντάσεις.
Σε άλλες πόλεις με παρόμοιες συνθήκες, οι κάτοικοι έχουν απόλυτη προτεραιότητα. Δεν υπάρχει ουσιαστικός περιορισμός, δίνονται αριθμημένες θέσεις και συχνά μπαίνουν επιγραφές προς τους επισκέπτες για την αποφυγή της όχλησης, υπενθυμίζοντας πως είναι κατοικημένη περιοχή.
Αν όντως ενδιαφερόμαστε για την προστασία του μνημείου, τα μέτρα προστασίας πρέπει να παρθούν με γνώμονα την ήπια εκμετάλλευση, τον σεβασμό και την αναλογικότητα επισκέπτη-επιχειρηματία-κατοίκου.
Ο μόνιμος κάτοικος επιδιώκει την αναβάθμιση του μνημείου και κατ’ επέκταση της γειτονιάς του, αλλά δεν μπορεί να θεωρείται αυτήν τη στιγμή ως προνομιούχος, το αντίθετο μάλλον.
Χρειάζεται προσπάθεια και κατανόηση από όλους, αλλά αν τα αντισταθμιστικά δεν εφαρμοστούν με σοβαρότητα, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στους κατοίκους με σοβαρές συνέπειες στην ήδη εύθραυστη ισορροπία στην Παλιά Πόλη.
ΥΓ: Αυτές είναι απόψεις που είχαμε διαμορφώσει κατα καιρούς ως σύλλογος και μετά από πολλές συσκέψεις με φορείς. Οι αριθμημένες θέσεις στο Καστέλο ήταν πάντα πρώτη προτεραιότητα, κάτι που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, όπως και τα πάρκινγκ με εσωτερική συγκοινωνία με αποκλειστική χρήση κατοίκων ακριβώς έξω από τα τείχη. Θεωρούμε επίσης πως ο κανονισμός του 2011 αν εφαρμοζόταν σωστά, θα είχε λύσει το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος.
Ο Αλ. Κολιάδης
Απαντώντας συνολικά, ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Κολιάδης επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η Μ. Πόλη είναι ένα μνημείο. Στην μεγάλη συνάντηση που έγινε στην Κόρδοβα για τις πόλεις και μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς κατέστη σαφές, ότι πρέπει να παραμείνουν ζωντανές με σημείο αναφοράς την προστασία των κατοίκων. Οποιοδήποτε μέτρο αποφασιστεί δεν θα μπορεί να τους ικανοποιήσει όλους. Υπάρχουν και άλλες περιοχές στο νησί, όπως π.χ. η Λίνδος που είχε πολλά προβλήματα με το κυκλοφοριακό, μέχρι που άλλαξαν τα δεδομένα και όλοι προσαρμόστηκαν. Η Μ. Πόλη, έχει αδικηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Σε άλλες μεσαιωνικές ή “παλιές” ιστορικές πόλεις που υπάρχουν σε ευρωπαϊκές χώρες και μη, η προσοχή εστιάζεται στην προστασία των μονίμων κατοίκων, με σημείο αιχμής να παραμείνει ζωντανή και λειτουργική. Σε αυτές τις πόλεις, οι πεζοδρομήσεις είναι πολλές και η κυκλοφορία των οχημάτων είναι περιορισμένη. Ο λόγος που χάθηκε αυτή η ισορροπία είναι ότι όσοι δεν διαμένουν μέσα στο μνημείο, θέλουν να χρησιμοποιούν τα οχήματά τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τις υπηρεσίες που απαιτούν να έρχονται τα “ντελίβερι” στα γραφεία τους (όποια ώρα θέλουν κ.λπ.) σε όλες τις οδούς, όπως π.χ. στην οδό Ιπποτών, που είναι και η πιο επιβαρυμένη.
Μην ξεχνάτε ότι η επισκεψιμότητα μέσα στην Μ. Πόλη, δεν είναι πλέον η ίδια όπως πριν από 10 χρόνια. Και βεβαίως, πρέπει να βρούμε τρόπο να λύσουμε το πρόβλημα της κυκλοφορίας μέσα στο μνημείο. Πρέπει να μπει μία τάξη, καθώς έχουμε στα χέρια μας μία κανονιστική από το 2011 και δεν έχει αλλάξει ποτέ. Η Μ. Πόλη είναι πάρα πολύ ψηλά στην ατζέντα για εμάς…».
Ο δήμαρχος δεν έκρυψε πάντως την ανησυχία του για το μέλλον του μνημείου, εάν δεν αλλάξει κατ’ αρχήν η νοοτροπία και αν δεν ληφθούν και εφαρμοστούν τα μέτρα και να γίνουν αλλαγές.
Το θέμα πέρασε ομοφώνως (με τους κ.κ. Τηλέμαχο Καμπούρη και Θανάση Στάμο να ψηφίζουν ΠΑΡΩΝ) και αναμένεται να έρθει προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.