Ειδήσεις

«Καμπανάκι» από τους τουριστικούς φορείς – Υπονομεύεται η ανάπτυξη του κλάδου

Την απουσία του τουριστικού κλάδου από το νέο παραγωγικό μοντέλο που προωθείται επισημαίνουν οι τουριστικοί φορείς κάνοντας μάλιστα λόγο για υπονόμευση της ανάπτυξης του κλάδου.

Για έλλειψη ρητής ενσωμάτωσης του τουρισμού στο νέο παραγωγικό μοντέλο, όπως αυτό αποτυπώνεται στο νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης σε συνέχεια και της ελλιπούς χρηματοδότησης του κλάδου που υπονομεύει την ανάπτυξή του κάνουν λόγο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων σε επιστολές του προς το κυβερνητικό επιτελείο.

Ειδικότερα, στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Παράσχης και απευθύνεται προς τον κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, Υπουργό Ανάπτυξης, με κοινοποίηση στους κ.κ. Κωστή Χατζηδάκη, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Άκη Σκέρτσο, Υπουργό Επικρατείας και την κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, υπουργό Τουρισμού ζητείται συνάντηση «για μια ουσιαστική συζήτηση και διαβούλευση για το παραγωγικό μοντέλο», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, με αφορμή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης για την τροποποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022.

Στο άρθρο 3 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, «Βιώσιμη ανάπτυξη, παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας – Τροποποίηση διατάξεων του αναπτυξιακού νόμου 4887/2022 Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη – και λοιπές διατάξεις» , το οποίο αναφέρεται στον σκοπό του νόμου, παρατηρείται ότι δε γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στον τουρισμό. «Αν και στην ανωτέρω διάταξη ορθώς αναδεικνύεται η σημασία της προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης σε εθνικό επίπεδο -με έμφαση στη μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και στην ενίσχυση των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος- εντούτοις παραλείπεται αναφορά σε έναν τομέα της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος διαχρονικά στήριξε και εξακολουθεί και στηρίζει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα τους εν λόγω σκοπούς», αναφέρει ο ΣΕΤΕ. «Η έλλειψη ρητής ενσωμάτωσης του τουρισμού στο νέο παραγωγικό μοντέλο υπονομεύει την πληρότητα και την ισορροπία της αναπτυξιακής στρατηγικής, καθώς παραγνωρίζεται το πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα που μπορεί να έχει η βιώσιμη ανάπτυξη του τουριστικού τομέα στην ελληνική οικονομία – τόσο μέσω επενδύσεων και καινοτομίας όσο και μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας απέναντι σε διεθνείς προκλήσεις. Σημειώνεται ότι στο προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο υπήρχε ρητή αναφορά στην περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του, κάτι που, κατά την άποψή μας, πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί, ώστε να διασφαλιστεί η συνέπεια της πολιτικής, η διαφάνεια ως προς τις προτεραιότητες και η στήριξη ενός τομέα που συμβάλλει καθοριστικά στην ευημερία της χώρας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, σε έτερη επιστολή της προς τον κ. Θεοδωρικάκο, η οποία επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε σοβαρά για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο αν ο τουρισμός απουσιάζει από το σχεδιασμό». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ κ. Γιάννη Χατζή «η απουσία ρητής ενσωμάτωσης του τουρισμού στο νέο παραγωγικό μοντέλο υπονομεύει την πληρότητα και ισορροπία της στρατηγικής, καθώς παραγνωρίζεται ο εξαγωγικός, περιφερειακός και πολλαπλασιαστικός του ρόλος. Ο τουρισμός, ως διαχρονικά κεντρικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, ιδίως σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Παράλληλα, συνδέει την Ελλάδα με τον διεθνή χώρο και ενεργοποιεί αλυσίδες αξίας σε κρίσιμους τομείς, όπως η εστίαση, οι μεταφορές και οι κατασκευές».

Όπως αναφέρουν οι τουριστικοί φορείς, ο τουρισμός, ως παραδοσιακά κεντρικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, συνεισφέρει διαχρονικά, σημαντικά στο ΑΕΠ, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών και στην τόνωση της περιφερειακής ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε νησιωτικές, ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές που δεν διαθέτουν άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Επιπλέον, αποτελεί κρίσιμη συνιστώσα της εξωστρέφειας της χώρας, ενισχύει την εικόνα της διεθνώς και συνδέεται άμεσα με πλήθος άλλων δραστηριοτήτων, όπως η εστίαση, οι μεταφορές, οι κατασκευές και στηρίζει ιδιαίτερα την τοπική επιχειρηματικότητα.

«Παρά τη σημαντική συμβολή του τομέα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις είναι η ελλιπής χρηματοδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες προσκλήσεις του καθεστώτος τουριστικών επενδύσεων, η πλειονότητα των αιτήσεων έμεινε χωρίς χρηματοδότηση λόγω ανεπάρκειας πόρων», επισημαίνει από την πλευρά του ο ΣΕΤΕ.

Βελτιώσεις
Ο ΣΕΤΕ στην επιστολή του προτείνει και βελτιώσεις επί των προωθούμενων ρυθμίσεων. Ειδικότερα, οι σημαντικότερες βελτιώσεις που προτείνονται έχουν ως εξής:

-Ειδική πρόβλεψη για μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις (ΜμΕ): Αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης για μικρές και πολύ μικρές τουριστικές μονάδες, ιδιαίτερα σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές. Η πρόβλεψη του Άρθρου 22 για έναρξη εντός 18 μηνών από την έκδοση της απόφασης υπαγωγής να μην ισχύει για τις ΜΜΕ επιχειρήσεις. Το χρονικό διάστημα αυτό ειδικά στον τουρισμό μπορεί να είναι απαγορευτικό σε κάποιες περιπτώσεις λόγω αδειοδοτικών θεμάτων ή λόγω εποχικότητας που απαγορεύει την έναρξη κατασκευαστικών εργασιών σε κάποιες περιοχές εντός της τουριστικής περιόδου.

-Ενίσχυση του θεματικού και βιώσιμου τουρισμού: Ειδικά καθεστώτα ή μπόνους ενίσχυσης για επενδύσεις που αφορούν αγροτουρισμό, οικοτουρισμό, πολιτιστικό ή γαστρονομικό τουρισμό. Κίνητρα για επενδύσεις που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα (π.χ. ενεργειακή αναβάθμιση μονάδων, χρήση ΑΠΕ).

-Ευελιξία στις επιλέξιμες δαπάνες: Συμπερίληψη δαπανών για ψηφιακή αναβάθμιση (π.χ. κρατήσεις μέσω εφαρμογών, ψηφιακή εμπειρία επισκέπτη). Δυνατότητα ενίσχυσης /εκπαίδευσης δεξιοτήτων προσωπικού (φιλοξενία, εξυπηρέτηση πελατών, γλωσσικές δεξιότητες). Αναπροσαρμογή του πλαφόν για κτιριακές δαπάνες λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του κόστους των δομικών υλικών

-Ενίσχυση επενδύσεων για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου: Κίνητρα για δημιουργία ή αναβάθμιση εγκαταστάσεων που ενισχύουν την επέκταση της τουριστικής περιόδου (συνεδριακά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις, ιαματικός τουρισμός κ.ά.) και ενεργοποίηση του καθεστώτος εναλλακτικού τουρισμού.

-Ταχύτερη αξιολόγηση και εκταμίευση ενισχύσεων: Δημιουργία fast track διαδικασιών για τουριστικές επενδύσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους. Και καθιέρωση ψηφιακής πλατφόρμας παρακολούθησης και υποστήριξης επενδυτών.

-Ενίσχυση ειδικών περιοχών: Ένταξη του τουριστικού τομέα στο καθεστώς ειδικών περιοχών και καθορισμός ανώτατου ορίου ενισχύσεων ανά περιοχή ή είδος δραστηριότητας και επενδύσεις με γνώμονα κριτήρια που συμβάλουν στη στρατηγική ανάπτυξη προορισμών, κλάδων οικονομίας, ή/και προϊόντων με όρους βιωσιμότητας.

Αντίστοιχα, η ΠΟΞ επισημαίνει ότι στις προηγούμενες προσκλήσεις του καθεστώτος τουριστικών επενδύσεων, παρατηρήθηκε ότι η πλειοψηφία των αιτήσεων δεν χρηματοδοτήθηκε λόγω περιορισμένων πόρων. Επιπλέον, υπήρξαν περιπτώσεις επιχειρήσεων που είχαν λάβει προέγκριση και ξεκίνησαν την υλοποίηση των επενδύσεών τους, πραγματοποιώντας σημαντικές δαπάνες με ίδια κεφάλαια, για να ενημερωθούν αιφνιδίως αργότερα ότι το σχέδιο τους απορρίφθηκε λόγω έλλειψης διαθέσιμων κονδυλίων. «Λαμβάνοντας υπόψη ότι εδώ και 1 ½ έτος δεν έχει εκδοθεί νέα προκήρυξη για το καθεστώς τουριστικών επενδύσεων, παρακαλούμε να τροποποιηθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις κατανομής των πόρων, με αύξηση των κονδυλίων για το κίνητρο της επιχορήγησης, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν επενδύσεις που απορρίφθηκαν λόγω έλλειψης πόρων και είναι ώριμες για έγκριση».

Επιπλέον, ζητείται η επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης της νέας προκήρυξης για το καθεστώς τουριστικών επενδύσεων. Τονίζεται ότι, λόγω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων των τελευταίων ετών και της σημαντικής αύξησης στις τιμές των δομικών υλικών, το υφιστάμενο όριο του 60% επί του προϋπολογισμού για κτιριακές εγκαταστάσεις δεν ανταποκρίνεται πλέον στις πραγματικές συνθήκες της αγοράς. Προτείνεται, συνεπώς, η αναπροσαρμογή του ποσοστού αυτού σε 80% στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος.

Οι τουριστικοί φορείς θεωρούν ότι η εθνική αναπτυξιακή στρατηγική οφείλει να παραμένει ισορροπημένη και προσανατολισμένη στις πραγματικές ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Η ορθολογική ανακατανομή του προϋπολογισμού και η ένταξη σε αυτό περισσότερων επενδυτικών σχεδίων θα έχει πολλαπλά οφέλη για το σύνολο της οικονομίας της χώρας, καθώς τα ανωτέρω επενδυτικά σχέδια κατά το στάδιο της υλοποίησης τους δίνουν παράλληλη ώθηση στον κλάδο της βιομηχανίας των δομικών υλικών, των τεχνικών επαγγελμάτων και μια σειρά άλλων επαγγελματικών κλάδων, μετά δε την ολοκλήρωσή τους θα συμβάλλουν στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και της απασχόλησης.

Πηγή: newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου