ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάνω από 60% δίνουν στον Μακρόν τα πρώτα exit polls

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μακρόν

Επι­κρά­τη­ση του κε­ντρώ­ου υπο­ψη­φί­ου και με­γά­λα πο­σο­στά απο­χής δεί­χνουν τα exit polls από τέσ­σε­ρις εται­ρί­ες δη­μο­σκο­πη­σε­ων. Πο­σο­στά ακόμη και άνω του 90% στα υπερ­πό­ντια εκλο­γι­κά τμή­μα­τα. Οι ανοι­χτές πλη­γές και η επό­με­νη μέρα.

Ο Εμά­νου­ελ Μα­κρόν θα υπερ­βεί το 60% με βάση τα exit polls που έχουν ως τώρα πραγ­μα­το­ποι­ή­σει τέσ­σε­ρις εται­ρί­ες δη­μο­σκο­πή­σε­ων στη Γαλ­λία, ανα­φέ­ρει στην ιστο­σε­λί­δα της η γαλ­λό­φω­νη βελ­γι­κη εφη­με­ρι­δα Le Soir.

H βελ­γι­κή εφη­με­ρί­δα, που δεν δε­σμεύ­ε­ται από την ισχύ­ου­σα στη Γαλ­λία νο­μο­θε­σία, η οποία απα­γο­ρεύ­ει τη δη­μο­σιο­ποί­η­ση δη­μο­σκο­πή­σε­ων πριν κλεί­σουν οι κάλ­πες, επι­κα­λεί­ται καλά πλη­ρο­φο­ρη­μέ­νες πηγές από τις γαλ­λι­κές εταί­ρί­ες δη­μο­σκο­πή­σε­ων, οι οποί­ες εκτι­μούν επί­σης οτι ένας με­γά­λος αριθ­μός ψη­φο­φό­ρων έχουν ψη­φί­σει λευκό ή άκυρο.

Μα­κρόν δεί­χνουν και τα exit polls από τα υπερ­πό­ντια εκλο­γι­κά τμή­μα­τα

Σα­φέ­στα­τη είναι η επι­κρά­τη­ση του Εμα­νου­έλ Μα­κρόν στα εκλο­γι­κά τμή­μα­τα της Αμε­ρι­κής και των λε­γό­με­νων γαλ­λι­κών υπερ­πό­ντιων πε­ριο­χών (Dom Tom), με βάση τα exit polls που ήδη δη­μο­σιεύ­ουν γαλ­λό­φω­να βελ­γι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης.

Οι κάλ­πες στις πε­ριο­χές αυτές έκλει­σαν χθες και τα βελ­γι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης, τα οποία δεν δε­σμεύ­ο­νται από τη γαλ­λι­κή νο­μο­θε­σία που απα­γο­ρεύ­ει τη δη­μο­σιο­ποί­η­ση δη­μο­σκο­πή­σε­ων πριν την πε­ρά­τω­ση της εκλο­γι­κής δια­δι­κα­σί­ας στη Γαλ­λία, δη­μο­σιεύ­ουν τα πρώτα απο­τε­λέ­σμα­τα δη­μο­σκο­πή­σε­ων που έγι­ναν μετά την ψη­φο­φο­ρία.

Στις ΗΠΑ και ει­δι­κό­τε­ρα στα εκλο­γι­κά τμή­μα­τα της Νέας Υόρ­κης, της Βο­στώ­νης και του Σι­κά­γου, ο Μα­κρόν λαμ­βά­νει πο­σο­στά άνω του 90%, οπως άλ­λω­στε και στα εκλο­γι­κά τμή­μα­τα της Οτ­τά­βας και του Μο­ντρε­άλ στον Κα­να­δά. Σε ότι αφορά τα Dom Tom, που ανή­κουν στη γαλ­λι­κή επι­κρά­τεια, στη Γουα­δε­λού­πη και στη Μαρ­τι­νί­κα κι­νεί­ται γύρω στο 75%, ενώ στη Γουιά­να και στον ‘Αγιο Μαρ­τί­νο γύρω στο 66%.

Πάνω απο ένα εκα­τομ­μύ­ριο Γάλ­λοι ψη­φί­ζουν στα εκτός Γαλ­λί­ας εκλο­γι­κά τμή­μα­τα. Στην Ευ­ρώ­πη ψη­φί­ζουν σή­με­ρα, οι πε­ρισ­σό­τε­ροι δε εξ αυτών στο Λον­δί­νο, όπου ειναι εγ­γε­γραμ­μέ­νοι στους εκλο­γι­κούς κα­τα­λό­γους πε­ρι­που 70.000 Γάλ­λοι πο­λί­τες. Στον πρώτο γύρο των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών ο Μα­κρόν είχε λάβει στα εκτός Γαλ­λί­ας εκλο­γι­κά τμή­μα­τα πο­σο­στά που υπε­ρέ­βαι­ναν κατά μέσο όρο τα πο­σο­στά του στη Γαλ­λία.

Στην Ευ­ρώ­πη οι πε­ρισ­σό­τε­ρες κάλ­πες κλεί­νουν, οπως και στη Γαλ­λία, στις 21.00 ώρα Ελ­λά­δας.

Οι ανοι­κτές πλη­γές και η επό­με­νη ημέρα

Ανε­ξάρ­τη­τα του ποιος θα κερ­δί­σει τη μάχη το σί­γου­ρο είναι ότι ο πρώ­τος γύρος των εκλο­γών ανέ­δει­ξε το με­γά­λο δι­χα­σμό που επι­κρα­τεί στη γαλ­λι­κή κοι­νω­νία, όπου το 45% των ψη­φο­φό­ρων επέ­λε­ξε να ψη­φί­σει υπέρ υπο­ψη­φί­ων που θέ­λουν να ανα­τρέ­ψουν τους δε­σμούς της χώρας με την ΕΕ. Είναι άλ­λω­στε και η πρώτη φορά από το 1958 που στον β’ γύρο δεν πέ­ρα­σαν οι υπο­ψή­φιοι των ρε­που­μπλι­κά­νων και των σο­σια­λι­στών, των δυο κομ­μά­των που κυ­βέρ­νη­σαν όλα αυτά τα χρό­νια.

Αλ­λω­στε, ακόμα και αν χάσει η Λεπέν έχει κα­τα­φέ­ρει να πε­τύ­χει το με­γα­λύ­τε­ρο αριθ­μό ψήφων υπέρ του κόμ­μα­τός της στο πρώτο γύρο, γε­γο­νός που φα­νε­ρώ­νει την απο­γο­ή­τευ­ση σε πό­λεις με φθί­νου­σα βιο­μη­χα­νι­κή πα­ρα­γω­γή στο Βορρά και την Ανα­το­λή της χώρας και το συ­ντη­ρη­τι­κό Νότο.

Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, ο ση­με­ρι­νός νι­κη­τής θα πρέ­πει να βρει τρόπο να εξα­σφα­λί­σει πλειο­ψη­φία στη Βουλή με τις εκλο­γές να διε­ξά­γο­νται στον Ιού­νιο, κάτι που δεν θα είναι κα­θό­λου εύ­κο­λο για κα­νέ­ναν από του δυο ση­με­ρι­νούς υπο­ψή­φιους. Μια δη­μο­σκό­πη­ση που έγινε στις 3 Μαίου, όπως με­τα­δί­δει το Bloomberg προ­βλέ­πει ότι το En Marche του Μα­κρόν μπο­ρεί να κερ­δί­σει ως 286 από τις 577 έδρες, ωστό­σο ίσως υπάρ­χουν νέες εκτι­μή­σεις σή­με­ρα μετά τα απο­τε­λέ­σμα­τα των εκλο­γών.

.euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.