Ρεπορτάζ

Από το κακό στο χειρότερο οι υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ

Από το κακό στο χειρότερο πάει η κατάσταση στον ΔΕΔΔΗΕ Ρόδου, αφού όχι μόνο δεν στελεχώθηκε με μόνιμο προσωπικό καθώς οι διαδικασίες για την κάλυψη των 33 θέσεων έπειτα από τον διαγωνισμό που έγινε μέσω ΑΣΕΠ έχουν «παγώσει», αλλά μέχρι το τέλος του έτους άλλα επτά άτομα από τις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες, πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν!
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» από τα 20 άτομα που υπηρετούν στο Τεχνικό Τμήμα του Τομέα Ρόδου του ΔΕΔΔΗΕ εκ των οποίων δύο στο υποπρακτορείο Αρχαγγέλου και ένας στο υποπρακτορείο Σαλάκου, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα συνταξιοδοτηθούν επτά άτομα και θα μείνουν μόνο 13 τεχνίτες για όλο το νησί της Ρόδου ενώ θα έπρεπε να είναι συνολικά 35 (!) για να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες.
Το παράδοξο που συμβαίνει με τον ΔΕΔΔΗΕ είναι πως αντί να ενισχύει το στελεχιακό δυναμικό του στη Ρόδο και σε όλη την περιοχή ευθύνης (Κάσο, Κάρπαθο, Σύμη, Χάλκη, Καστελλόριζο, Τήλο) όχι μόνο δεν προχώρησε με τις προσλήψεις των 33 ατόμων μέσω του περιβόητου διαγωνισμού στον οποίον δεν συμπεριελήφθη το κριτήριο της εντοπιότητας, αλλά η διοίκηση δεν έχει λάβει καμία μέριμνα για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης επιπλέον επτά ατόμων από τη Ρόδο και εννέα στο σύνολο συμπεριλαμβανομένων και των νησιών ευθύνης της.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως, σύμφωνα με πληροφορίες, στον ΔΕΔΔΗΕ Ρόδου το υπάρχον προσωπικό είναι περίπου στο 50% κάτω από το προβλεπόμενο χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνονται οι επικείμενες αποχωρήσεις.
Στο υποπρακτορείο του ΔΕΔΔΗΕ στον Αρχάγγελο, το οποίο καλύπτει όλη τη νότια πλευρά του νησιού μέχρι το Γεννάδι και το Πρασονήσι, τα πέντε άτομα που απασχολούνταν αρχικά πριν από δύο χρόνια μειώθηκαν σε τρία, σήμερα υπηρετούν μόλις δύο και μέχρι το τέλος του έτους θα μείνει ένας υπάλληλος ο οποίος είναι αυτονόητο ότι δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλης της περιοχής.
Στο υποπρακτορείο Σαλάκου ο ένας και μοναδικός υπάλληλος συνταξιοδοτείται και ως εκ τούτου, αν δεν καλυφθεί η θέση τότε το λουκέτο είναι αναπόφευκτο.
Αρκεί να σημειωθεί ότι κάθε βάρδια απαιτεί επτά άτομα, τα οποία πρέπει να πάρουν την άδειά τους πλέον τυχόν αναρρωτικών αδειών, ωστόσο αυτά φαίνεται πως είναι ψιλά γράμματα για τους ιθύνοντες του ΔΕΔΔΗΕ που ασχολούνται με τις προσλήψεις στην περιοχή που καταγράφει αύξηση του μόνιμου πληθυσμού και αναμένεται επίσης η τουριστική κίνηση να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ!
Η ίδια προβληματική κατάσταση επικρατεί και στο διοικητικό τμήμα του ΔΕΔΔΗΕ, όπου δεν γίνονται πλέον προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Οι ανάγκες καλύπτονται είτε με συμβασιούχους οκταμήνου, είτε με εξωτερικούς συνεργάτες, με αποτέλεσμα αφενός να μην υπάρχει ενδιαφέρον και αφετέρου ακόμα κι εκείνοι που προσλαμβάνονται υπό αυτό το καθεστώς να μην προλαβαίνουν να εκπαιδευτούν και να εξοικειωθούν με το αντικείμενο το οποίο και εξειδικευμένο είναι και θα πρέπει οι εργαζόμενοι της υπηρεσίες να παρακολουθούν τις εξελίξεις στον τομέα τους, και το κυριότερο να υπάρχει συνέχεια.
Οι καλά γνωρίζοντες επισημαίνουν προς τη «δ» ότι η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στον ΔΕΔΔΗΕ Ρόδου αυξάνει την πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος αφενός και αφετέρου θα προκαλέσει αρρυθμίες στη λειτουργία του δικτύου, που ούτε θα μπορούν να προβλεφθούν αφού το έμπειρο προσωπικό λιγοστεύει, αλλά ούτε και θα μπορούν να αντιμετωπιστούν εγκαίρως λόγω της υποστελέχωσης.
Σε μια σεζόν που ήδη έχει ανοίξει και προβλέπεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, η υποστελέχωση του ΔΕΔΔΗΕ προκαλεί έντονο προβληματισμό καθώς αναμένεται να επιφέρει περαιτέρω καθυστέρηση στην αποκατάσταση βλαβών, στη διεκπεραίωση εντολών διακοπών/επανασυνδέσεων αλλά και συνδέσεων με νέους παρόχους, καθυστερήσεις στις νέες ηλεκτροδοτήσεις και βεβαίως καθυστέρηση στη συντήρηση δικτύου που συνεπάγεται διακοπές στην ηλεκτροδότηση εξαιτίας των προβλημάτων που απορρέουν από την πλημμελή συντήρηση.
Την ίδια ώρα, «σιγή ιχθύος» εξακολουθεί να τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ για τις προσλήψεις των 33 υπαλλήλων στα Δωδεκάνησα. Παρότι έπειτα από τα σχετικά ρεπορτάζ της «δ», δόθηκαν προφορικές διαβεβαιώσεις ότι μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων (!) θα υπήρχαν εξελίξεις, ωστόσο έφτασε Πάσχα και ακόμα οι ενδιαφερόμενοι αναμένουν στο ακουστικό τους… με την προετοιμασία για την νέα σεζόν να έχει ξεκινήσει και όλα τα στοιχεία να κατατείνουν για νέα ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών, που θα αυξήσουν κατακόρυφα τις ανάγκες για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και συνεπώς τις ανάγκες υποστήριξης και άρα του ανθρώπινου δυναμικού.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», παρότι μετά την απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας – έπειτα από τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν το «Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΗ Α.Ε (ΖΕΥΣ)», το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου και ο Δήμος Ρόδου αφού δεν τηρήθηκε το κριτήριο της εντοπιότητας στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού – θα έπρεπε οι διαδικασίες να έχουν ήδη προχωρήσει για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών στα Δωδεκάνησα, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν υπάρχει απολύτως καμία ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι.
Το «πάγωμα» των προσλήψεων στα Δωδεκάνησα σε συνδυασμό με τις επικείμενες συνταξιοδοτήσεις εντείνει την αγωνία του προσωπικού για το πώς θα καταφέρει να αντεπεξέλθει καθώς ήδη η υποστελέχωση που αγγίζει το 50% τούς έχει επιβαρύνει, όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά, καθώς έχουν επωμιστεί έναν τεράστιο όγκο εργασίας που στο επόμενο διάστημα θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, με τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ να μην δίνει καμία υπεύθυνη απάντηση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου