Εγκλωβισμένες στο Ντουμπάι βρίσκονται εδώ και μία εβδομάδα (από την ημέρα που ξεκίνησε η ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή) οχτώ φίλες από την Λίνδο και την Λάρδο.
Όπως ανέφερε σε μαρτυρία της, η κα Γιώτα Κούκουρα Μαχραμά, μαζί με τις φίλες της από την Λίνδο και την Λάρδο επισκέφτηκαν το Ντουμπάι για να περάσουν τις διακοπές τους, εκεί. Όμως, οι διακοπές μετατράπηκαν σε εφιάλτη αφού βρέθηκαν (κυριολεκτικά) στο μέτωπο του πολέμου που ξέσπασε όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ των ΗΠΑ, του Ισραήλ και του Ιράν.
Όπως ανέφερε στον Ρ/Σ Prime:
«Είμαστε εν αναμονή της κυβερνητικής απόφασης και πιστεύουμε ότι από ώρα σε ώρα, θα μας ειδοποιήσουν να γυρίσουμε στην Ελλάδα. Από την ημέρα που ήρθαμε την περασμένη εβδομάδα, ξεκίνησαν όλα. Ήταν τρομακτικό για εμάς που δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοιες καταστάσεις. Η αλήθεια είναι ότι εδώ στο Ντουμπάι δεν φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα γιατί οι άνθρωποι συνεχίζουν την ζωή τους και την καθημερινότητά τους. Κάποια στιγμή είδαμε το βράδυ στον ουρανό να αναχαιτίζονται πύραυλοι, τρομοκρατηθήκαμε αλλα μείναμε ψύχραιμες. Το πιο στενάχωρο για εμάς ήταν ότι επικοινωνούσαμε συνέχεια με την Ελληνική Πρεσβεία στο Άμπου Ντάμπι, αλλά κανένας δεν μας είπε τίποτε. Δεν είχαν καμία ενημέρωση. Το μόνο που μας έλεγαν ήταν να μείνουμε στο ξενοδοχείο. Τελικά κάποιοι από την κυβέρνηση επικοινώνησαν μαζί μας ενημερώνοντας ότι θα φύγουμε με C130 ή με πτήση τσάρτερ και περιμένουμε . Πάντως παραμένουν αποκλεισμένες στο Ντουμπάι μέχρι σήμερα» -είπε η κα Μαχραμά.
Να σημειωθεί ότι για όσες ημέρες αναγκάστηκαν να μείνουν παραπάνω από την εκδρομή τους, λόγω του εγκλωβισμού, πλήρωσαν έξτρα έξοδα:
«Ο Σείχης του Άμπου Ντάμπι είπε ότι όσοι είναι εγκλωβισμένοι θα έχουν μια μικρή έκπτωση για να μπορέσουν να μείνουν παραπάνω. Αυτή ήταν η οδηγία. Ενώ στο Κατάρ και στην Ντόχα, όσο καιρό χρειάστηκε να μείνουν οι τουρίστες, δεν επιβαρύνθηκαν. Είναι ένα πρόβλημα. Αλλά από ώρα σε ώρα, θα μάθουμε πότε ακριβώς θα γυρίσουμε. Και να συμπληρώσω ότι εδώ είδαμε και άλλα άτομα από την Ρόδο. Δεν ξέρω όμως πού βρίσκονται» ανέφερε.
Είπε ακόμη ότι δεν πηγαίνει κανείς σε καταφύγια κ.λπ. ενδεχομένως επειδή ο κόσμος στο Ντουμπάι έχει τον τρόπο να αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την κατάσταση.
Σε κάθε περίπτωση οι οχτώ φίλες, θα φύγουν από το αεροδρόμιο του Ντουμπάι.
Ξεκίνησε σταδιακά,
ο επαναπατρισμός
κάποιων Ελλήνων
Την ίδια ώρα, ξεκίνησε σταδιακά, ο επαναπατρισμός κάποιων Ελλήνων που βρίσκονται σε άλλες περιοχές.

Υπό τον συντονισμό του υπουργείου Εξωτερικών ολοκληρώθηκαν με ασφάλεια την Πέμπτη 5 Μαρτίου, οι επιχειρήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων και μελών οικογενειών τους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Αναλυτικότερα:
– 91 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους, έφτασαν στην Αθήνα από το Άμπου Ντάμπι, με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, με επιμέλεια της Πρεσβείας μας στο Άμπου Ντάμπι.
-101 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους, έφτασαν στην Αθήνα από το Ντουμπάι, με ειδική πτήση της Aegean Airlines, με επιμέλεια της Πρεσβείας μας στο Άμπου Ντάμπι.
– 10 Έλληνες πολίτες έφθασαν οδικώς από την Ιερουσαλήμ στη διάβαση της πόλης Τάμπα της Αιγύπτου, συνοδεία του Γενικού Προξένου στα Ιεροσόλυμα.
-Επιπλέον, 113 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους, από τη Sarjah των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με πτήση της Air Arabia.
Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Παραμένουμε σε πλήρη ετοιμότητα για την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής σε Έλληνες πολίτες που έχουν επηρεαστεί από την εμπόλεμη κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.














