Μπορεί η γνώση να προσλαμβάνεται με απολαυστικό τρόπο; Η απάντηση είναι καταφατική και δεν υπάρχει καταλληλότερος τρόπος για να επιβεβαιωθεί από ένα πρόσφατο παράδειγμα (Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018). Αυτό της επίσκεψης των 30 μαθητών της Δ΄ τάξης του 2ου Πειραματικού Δημοτικού σχολείου Ρόδου στο χώρο του παλιού φυτωρίου των Ιταλών κατακτητών, εκεί που βρίσκεται το Παράρτημα Προστασίας ΑΜΕΑ Ανηλίκων «Ο Άγιος Ανδρέας».

Το ΚΠΕ Πεταλούδων σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου, αξιοποιώντας ως πεδίο δράσης το χώρο του παλιού φυτωρίου που δημιουργήθηκε επί Ιταλοκρατίας στο Παραδείσι, εγκαινίασε εκπαιδευτική – περιβαλλοντική δράση με μαθητές/τριες της Δ΄ τάξης του 2ου Πειραματικού Δημοτικού σχολείου με τίτλο «Οι θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων».

Μια πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα δράση η οποία περιλάμβανε περίπατο σε περιβαλλοντικό μονοπάτι ειδικά διαμορφωμένο για εκπαιδευτικούς σκοπούς, παρουσίαση και βιωματική ανάλυση των θεραπευτικών αρωματικών βοτάνων, παρατήρηση με κιάλια και τηλεσκόπιο, βιωματικά παιχνίδια “Εμπιστοσύνης” & “Ξύπνημα των Αισθήσεων” και εξέταση εντόμων και φυτών σε στερεοσκόπιο και μικροσκόπιο. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μια ωραία συζήτηση στο αίθριο του Παραρτήματος ΑΜΕΑ Ανηλίκων, με την συμμετοχή αρκετών παιδιών της δομής και των συνοδών τους. Η εμπειρία, όπως ανέφεραν όλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, ωφελούμενοι και συνοδοί, ήταν καταπληκτική, καθώς είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά της φύσης και να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη της προστασίας της, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η αειφορία. Ταυτόχρονα οι φωτογραφικές μηχανές αποτύπωναν στιγμιότυπα της δράσης, προκειμένου να αποτυπωθεί η δράση και να αξιοποιηθεί το υλικό για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Η δράση απευθύνεται σε όλες τις σχολικές μονάδες τις Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης της Ρόδου και στοχεύει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών γενικότερα και ειδικότερα στις θεραπευτικές ιδιότητες των αρωματικών φυτών και βοτάνων εστιάζοντας στα Δωδεκάνησα και την Ρόδο, αλλά και στην ενεργό συμμετοχή ωφελούμενων της Δομής του Αγίου Ανδρέα με σκοπό την ένταξη και την κοινωνικοποίησή τους.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου συμμετέχει στον σχεδιασμό αλλά και την υλοποίηση της δράσης, με χορηγία μετακίνησης με σχολικό λεωφορείο, με την παραγωγή – χορήγηση εκπαιδευτικού υλικού που σχεδιάστηκε από την Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Πεταλούδων για την παραπάνω δράση αλλά και με την παρουσία φαρμακοποιού – μέλους του συλλόγου, που εξηγεί τις θεραπευτικές ιδιότητες των αρωματικών φυτών και βοτάνων στους συμμετέχοντες.

Το Κ.Κ.Π.Π.Ν.Α. παραχωρεί για τις ανάγκες της παραπάνω δράσης το χώρο του παλιού φυτωρίου των Ιταλών, που βρίσκεται στη δικαιοδοσία του, προσφέρει στους συμμετέχοντες ροφήματα και συμμετέχει σε αυτήν με παιδιά και τους συνοδούς τους.

Η δράση: «Οι θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων» έχει δίωρη ενδεικτική διάρκεια και υλοποιείται από τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Πεταλούδων.

Η δράση θα συνεχιστεί έως την ολοκλήρωση του σχολικού έτους, με την συμμετοχή και άλλων σχολείων.

 

Πρόγραμμα δράσης «Οι θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων»

 

Εισαγωγική προσέγγιση θεραπευτικών φυτών – αξία στο χρόνο

15΄

Ερωτήσεις – Συζήτηση – Τετράδιο εργασιών

10΄

Περιβαλλοντικό μονοπάτι, πεζοπορία – αναγνώριση φυτών

50΄

Διάλειμμα

Ενημέρωση από μέλος Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου

15΄

Βιωματικά παιχνίδια με παιδιά από το ίδρυμα – Παραγωγή αφεψημάτων με βότανα και μέλι

30΄

 

Τα προγράμματα του ΚΠΕ Πεταλούδων Ρόδου γενικά στοχεύουν στο να ενισχύσουν τις μαθητικές ομάδες και τους εκπαιδευτικούς, καθώς και να εμπνεύσουν αυτούς που επιθυμούν να ασχοληθούν με την περιβαλλοντική εκπαίδευση και δεν έχουν πρότερη εμπειρία. Μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με τα προγράμματα που εκπονεί το Κ.Π.Ε. Πεταλούδων (τα οποία μπορούν να διαμορφωθούν κατάλληλα για μαθητές του Νηπιαγωγείου και μαθητές των ειδικών σχολείων) στην ιστοσελίδα http://kpe-petal.dod.sch.gr/.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ