Ρεπορτάζ

Εντονος προβληματισμός για τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη

Ανησυχία για το σπάσιμο του ρήγματος της Ανατολίας, εκφράζει με δηλώσεις του προς την ‘δ’ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας –με αφορμή τον μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη- ενώ μίλησε για την πολιτική προστασία και για την ανάγκη αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων της χώρας.

«Ο σεισμός των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, δεν είχε άμεσες επιπτώσεις. Συνεπώς, δεν δημιουργεί προβλήματα, αυτός καθαυτός. Ωστόσο, επειδή η θέση του είναι κομβική στην γεωτεκτονική δομή της περιοχής αυτής (επειδή αποτελεί, το ένα παρακλάδι του μεγάλου ρήγματος που διέρχεται νότια της Κωνσταντινούπολης) θεωρούμε ότι μπορεί να δώσει, έναν μεγάλο σεισμό και να δρομολογήσει διαδικασίες για το σπάσιμο του τελευταίου τμήματος, του μεγάλου ρήγματος της Ανατολίας. Όταν μιλάμε για το ρήγμα της Ανατολίας, περιλαμβάνει 15 επιμέρους κομμάτια –τα οποία, έχουν όλα σπάσει (!). Απομένει το τελευταίο κομμάτι, αυτό της Κωνσταντινούπολης γι’ αυτό και θεωρούμε ότι από αυτό τον σεισμό, μπορεί να επέλθει κάποια όχληση και να δραστηριοποιηθεί. Δεν ανησυχούμε όμως για την Ελλάδα. Η ανησυχία περιορίζεται στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, η οποία έχει τεράστιο πρόβλημα. Διευκρινιστικά, τονίζω ότι πολυμελείς ομάδες από όλο τον κόσμο, αναφέρουν ότι το ρήγμα θα έπρεπε να έχει ενεργοποιηθεί μέχρι και το 2020. Όμως, τα ρήγματα δεν έχουν έναν καθορισμένο τρόπο συνάντησης και εκδήλωσης. Ο γεωλογικός χρόνος, είναι διαφορετικός και οι διαδικασίες είναι τελείως διαφορετικές από ό,τι θεωρούμε εμείς. Συνεπώς, μπορεί να δραστηριοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα –από δύο χρόνια έως και 120. Όμως, όσο περνάει αυτός ο χρόνος, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο σεισμός».

Με την ιδιότητά του, ως επιστημονικού προέδρου στο συμβούλιο της ΚΕΔΕ, μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι: «Πρόσφατα συναντηθήκαμε με τους δημάρχους των νησιωτικών δήμων, μεταξύ αυτών και των Δωδεκανήσων για μια σειρά από θέματα που αφορούν στην πολιτική προστασία. Θεωρώ ότι απαιτείται συνεχής προσπάθεια για να πούμε ότι είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα, εάν προκύψουν έκτακτα φαινόμενα και καταστροφές».
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟ
Κληθείς να σχολιάσει την απουσία προσεισμικών ελέγχων στα σχολεία της χώρας, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι: «Τα δημόσια κτήρια ουσιαστικά ανέρχονται σε 80.000 περίπου. Τόσο έδειξε η απογραφή που είχε γίνει πριν 25 περίπου χρόνια. Το 2002 ουσιαστικά ξεκίνησε ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος για όλα τα δημόσια κτήρια της χώρας. Το 2002 επαναλαμβάνω, ο όποιος πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος δεν ήταν υποχρεωτικός. Από το 2002 μέχρι το 2023 ελέγχθηκαν μόνο 17.000 κτήρια από τα 80.000. Με βάση συγκεκριμένες διαδικασίες τις οποίες κάναμε, το Μάρτιο ψηφίστηκε νόμος με τον οποίον ο έλεγχος των δημόσιων κτηρίων και ειδικά των σχολείων και των νοσοκομείων καθίσταται πλέον υποχρεωτικός.
Το έργο αυτό ουσιαστικά εντάχθηκε στο ταμείο ανάκαμψης. Ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες με το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, με την ΚΕΔΕ, με το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και με το Υπουργείο Πολιτισμού, γιατί εντάξαμε και κτήρια του Υπουργείου Πολιτισμού κατά προτεραιότητα, δηλαδή εκεί που συγκεντρώνεται κόσμος, στα μουσεία, στα θέατρα κλπ. Και έτσι από το Σεπτέμβριο αρχίζει πια ο υποχρεωτικός έλεγχος όλων των δημόσιων κτηρίων της χώρας με προτεραιότητα στα νοσοκομεία, στα σχολεία και στις κρίσιμες υπηρεσίες».
Επίσης σχολίασε ότι υπάρχουν σχολεία σε κτήρια που είναι πιο παλιά από τη δεκαετία του ’50, λέγοντας:
«Υπάρχουν μερικά ιστορικά σχολεία τα οποία έχουν δομηθεί και στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ο καινούργιος έλεγχος θα γίνεται με βάση τα νέα δεδομένα τα οποία προέκυψαν και τα οποία μας πιστοποιούν για την ασφάλεια των σχολείων. Θα χρειαστεί γύρω στους 14 έως 16 μήνες για να ελεγχθούν και τα 18.500 σχολεία. Πρέπει όμως να συνυπολογίσουμε και τα νοσοκομεία, τα οποία είναι 2.000 στατικώς ανεξάρτητα κτήρια, τα νοσοκομεία. Και στη συνέχεια βεβαίως θα πάμε στις κρίσιμες υπηρεσίες που είναι τα υπουργεία, που είναι οι αστυνομικοί σταθμοί, που είναι τα κτήρια τα οποία συγκεντρώνουν πάρα πολύ κόσμο και τα οποία είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός πεδίων. Φιλοδοξούμε ότι όσα πράγματα δεν κάναμε τα τελευταία 24 χρόνια, θα τα κάνουμε μέσα σε 14 περίπου μήνες».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου