Ειδήσεις

Αρχισε χθες στη Ρόδο ο διάλογος των Πολιτισμών

Ξεκίνησαν χθες στο Rodos Palace οι εργασίες του 15ου Φόρουμ της Ρόδου «Διάλογος των Πολιτισμών». Συμμετέχουν πάνω από 300 εκπρόσωποι από όλες τις ηπείρους, ο ιδρυτής του Φόρουμ, Βλαντιμίρ Γιακούνιν και κορυφαίες προσωπικότητες της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής από πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, ο πρωθυπουργός της Γουινέας Μαμαντί Γιουλά, ο αναπληρωτής υπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκτάνοφ, το μέλος της Μικτής Συντονιστικής Επιτροπής του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα Μάριο Λόπεζ – Ρολντάν, εκπρόσωποι από την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Αμερική κά.
Κεντρικό θέμα του φετινού φόρουμ, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα, είναι: «Καταστώντας την πολυμέρεια λειτουργική: Ενίσχυση του διαλόγου για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ανάπτυξη».
Ο αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Φλεβάρης μετέφερε τον χαιρετισμό του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «Αποτελεί τιμή η επιλογή του νησιού της Ρόδου για τη διεξαγωγή διεθνών συναντήσεων, με τόσο σημαντικούς και εκλεκτούς συμμετέχοντες πάνω σε τόσο ενδιαφέρουσα θεματολογία, ερωτήματα επίκαιρα και εξόχως κρίσιμα, με διλήμματα που πιεστικά αναζητούν απαντήσεις, όχι εύκολες και κυρίως όχι αυτονόητες». Ο κ. Φλεβάρης ευχαρίστησε παράλληλα, από το βήμα του Συνεδρίου, τον ιδρυτή του Φόρουμ, Βλαντιμίρ Γιακούνιν για την επιλογή της Ρόδου για μία ακόμη φορά.
«Στις μέρες μας, ο ρόλος της πολιτικής και των πολιτικών είναι να μην επαναληφθούν οι λάθος διαδρομές. Η πολιτική χρειάζεται να επανασυνδεθεί με τους λαούς και να ξανανομιμοποιηθεί ως η δημοκρατική έκφραση για την επίτευξη συλλογικής προόδου για το κοινό καλό, όπως εύστοχα σημείωνε ο Αριστοτέλης.
Οι ανισότητες, οικονομικές, τεχνολογικές, κοινωνικές, περιβαλλοντολογικές, χρειάζονται επειγόντως πολιτικές μετριασμού τους. Σε έναν κόσμο τόσο αλληλοεξαρτώμενο, η φαντασίωση ότι χωρίς κοινή προσπάθεια και διάλογο, μπορεί κανείς να τα καταφέρει, εκτός από ουτοπική, είναι και επικίνδυνη. Γνωρίζετε άλλωστε, πολύ καλά πως στο φόβο των μεγάλων και αναπάντητων ερωτημάτων για το μέλλον της ανθρωπότητας, μόνο ο διάλογος και η συντεταγμένη συλλογική δράση μπορούν να λειτουργήσουν και καθησυχαστικά και δημιουργικά», είπε μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης, Γ. Φλεβάρης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Φόρουμ της Ρόδου συγκαλείται κάθε χρόνο από το 2003, συγκεντρώνοντας 300 έως 600 συμμετέχοντες ετησίως, από περισσότερες από 70 χώρες. Σε όλη την ιστορία του, το χαρακτηριστικό γνώρισμά του ήταν το πρωτοποριακό πνεύμα των συμμετεχόντων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων.
Το φετινό Φόρουμ της Ρόδου περιλαμβάνει γενικά θέματα μέσω των οποίων οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα. Ο αν. υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε ειδική μνεία στη σημασία του Φόρουμ, αναφέροντας πως «στη Ρόδο έχουμε συστήσει ένα σύστημα περιφερειακής σταθερότητας για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, στο οποίο συμμετέχουν ήδη παραπάνω από 20 κράτη της Ευρώπης και του Αραβικού Κόσμου» και τόνισε πως «ανάλογη είναι η πρωτοβουλία που έχουμε πάρει για το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, που επιδιώκει ο πολιτισμός να γίνει στοιχείο κι αυτός της προσπάθειας για ειρήνη και σταθερότητα στη διεθνή έννομη τάξη». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην ανάγκη μιας δίκαιης και ισότιμης διεθνούς τάξης. «Εξακολουθεί πάντα να παραμένει επίκαιρο το θέμα για μια πιο δίκαιη και ισότιμη διεθνή τάξη, καθώς επίσης η επίλυση σημαντικών εκκρεμών προβλημάτων, όπως στη δική μας περιοχή το Κυπριακό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Γιόσκα Φίσερ τόνισε την ανάγκη πολυμερούς συνεργασίας. Αναγνώρισε πως οι ΗΠΑ είναι χώρα-κλειδί στον σημερινό κόσμο, αλλά συμπλήρωσε ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν από μόνες τους τις παγκόσμιες προκλήσεις, αλλά χρειάζονται τη συνεργασία. Στο ίδιο πνεύμα ο Βλάντιμιρ Γιακούνιν, πρόεδρος του Φόρουμ, ανέφερε πως η πολυμέρεια είναι η μόνη εναλλακτική λύση για να αντιμετωπιστούν τα πιο ουσιώδη παγκόσμια προβλήματα.
Γενικότερα, οι φετινές συνεδρίες προσφέρουν στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να διερευνήσουν κρίσιμα ζητήματα για τη Μέση Ανατολή, την ειρήνη και την Ευρωατλαντική ασφάλεια, την οικονομική ανισότητα και τη δημοκρατία και τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα στον διαπολιτισμικό διάλογο.
Στις εκδηλώσεις της δεύτερης ημέρας περιλαμβάνονται συναντήσεις ανώτερων αξιωματούχων για συζητήσεις υψηλού επιπέδου σχετικά με τη συμβολή του φόρουμ της Ρόδου στη σύνοδο κορυφής των G20 στην Αργεντινή. Επίσης, σήμερα θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη κορυφής για την Αφρική με θέμα: «Η δέσμευση της Αφρικής στο διάλογο: Προς μια αρμονική ανάπτυξη της ηπείρου», μια συζήτηση με τον πρωθυπουργό της Γουινέας . Η αποχαιρετιστήρια σύνοδος της ολομέλειας θα έχει θέμα «Η Ανθρωπότητα σε έναν κόσμο υψηλής τεχνολογίας: Επέζησε ή θριάμβευσε».
Στα προηγούμενα χρόνια το Φόρουμ συγκέντρωσε μεταξύ 300 και 700 συμμετέχοντες – και παρακολουθήθηκε σε απευθείας σύνδεση από εκατοντάδες χιλιάδες θεατές. Οι διοργανωτές ελπίζουν ότι το Φόρουμ της Ρόδου 2018 θα έχει ακόμη μεγαλύτερη απήχηση και ότι, όπως και στα προηγούμενα χρόνια, ο παραγωγικός διάλογος κατά τη διάρκεια των συνόδων θα οδηγήσει στην παροχή των κατάλληλων συμβουλών πολιτικής στους αρμόδιους διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς και οργανισμούς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου