Συνέντευξη
στη Μαρία Χονδρογιάννη
«Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που θα γίνει από το Δήμο Ρόδου και την ΠΕΔ για τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ. Η απόφαση διαχωρίζει τον πληθυσμό των νησιών σε κατηγορίες. Δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα. Θεωρούμε πως το ευεργέτημα των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ το δικαιούνται όλοι».
Την απόφασή του, να στηρίξει το Δήμο Ρόδου και την ΠΕΔ στον αγώνα για να ακυρωθεί η απόφαση που ελήφθη για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, ανακοινώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο δήμαρχος Καλύμνου κ. Γιάννης Γαλουζής.
Ο δήμαρχος Καλύμνου αναφέρεται και στο μεταναστευτικό και υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.
«Μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες πιστεύω ότι η πολιτεία θα πράξει τα δέοντα. Ελπίζω να δοθούν λύσεις ώστε να ταυτοποιούνται πιο γρήγορα οι άτυποι μετανάστες και να μεταφέρονται στο κέντρο. Δεν μπορεί να δεχόμαστε τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών το καλοκαίρι και να δημιουργούνται προβλήματα και στις επιχειρήσεις», τονίζει ο κ. Γαλουζής.
Ο δήμαρχος Καλύμνου αναφέρεται, μεταξύ άλλων και στα οικονομικά των ΟΤΑ που πάνε από το κακό στο χειρότερο αλλά και στο ακτοπλοϊκό πρόβλημα, που παραμένει άλυτο.
Η συνέντευξη του κ. Γιάννη Γαλουζή, αναλυτικά:
• Πώς σχολιάζετε την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ;
Είναι κάτι που δεν περιμέναμε ότι θα υλοποιηθεί. Μπορεί εμείς σε αυτή τη φάση να μην περιλαμβανόμαστε όμως είναι κάτι που θίγει άλλα νησιά.
Είμαστε αντίθετοι σε αυτό που έγινε και συμπαραστάτες σε κάθε απόφαση που θα ληφθεί από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου ή την ΚΕΔΕ.
Ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Φώτης Χατζηδιάκος έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Θα στηρίξει ο Δήμος Καλυμνίων την προσπάθεια;
Ναι, θα στηρίξουμε κι εμείς κάθε προσπάθεια που θα γίνει από το Δήμο Ρόδου και την ΠΕΔ για τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ. Η απόφαση σε πρώτη φάση αδικεί νησιά μεγαλύτερα, όπως η Ρόδος. Διαχωρίζει τον πληθυσμό σε κατηγορίες. Δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα. Θεωρούμε πως το ευεργέτημα των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, το δικαιούνται όλοι. Λειτουργούσε ως κίνητρο προκειμένου οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά μας να αναπτυχθούν και να αποδώσουν σε δύσκολους καιρούς. Τώρα η επιχειρηματικότητα είναι στα χειρότερά της.
• Και οι Δήμοι όμως είναι στα χειρότερά τους αφού οι κρατικές επιχορηγήσεις δίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ έχει καταργηθεί και ο Δημοτικός Φόρος.
Τα οικονομικά των Δήμων είναι στη χειρότερη κατάσταση. Τα έσοδα είναι κατά πολύ μειωμένα σε σχέση με πέρσι. Για το Δημοτικό Φόρο είχα αντίθετη άποψη. Δεν ήθελα δηλαδή να εισπράττω ένα φόρο ο οποίος βοηθούσε μεν στη λειτουργία του Δήμου αλλά ήταν αντισυνταγματικός. Χρειαζόμαστε ενίσχυση και πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους για να αυξήσουμε τα έσοδά μας. Δεν θα έπρεπε να στηριζόμαστε σε ένα φόρο που το ΣτΕ θεωρεί ότι είναι αντισυνταγματικός.
• Έχει πάρει διαστάσεις το μεταναστευτικό στην Κάλυμνο και πώς αντιμετωπίζεται;
Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, όχι μόνο της Καλύμνου αλλά της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η Κάλυμνος μπορεί να μην αντιμετωπίζει τόσο μεγάλο πρόβλημα, όπως η Κως, η Λέσβος και η Σάμος. Όμως, το καλοκαίρι αφίχθησαν αρκετοί παράτυποι μετανάστες στο νησί μας, που δεν διαθέτει υποδομές για την προσωρινή φιλοξενία τους. Μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες πιστεύω ότι η Πολιτεία θα πράξει τα δέοντα. Ελπίζω ότι θα δοθούν λύσεις, θα ταυτοποιούνται πιο γρήγορα οι άτυποι μετανάστες και θα μεταφέρονται στο κέντρο. Δεν μπορεί να δεχόμαστε τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών το καλοκαίρι και να δημιουργούνται προβλήματα και στις επιχειρήσεις.
Δέχεστε να δημιουργηθεί κέντρο προσωρινής φιλοξενίας παράτυπων μεταναστών στην Κάλυμνο;
Υπό ορισμένες προϋποθέσεις ναι. Δεν θα πρέπει όμως να μένουν στο νησί μας οι παράτυποι μετανάστες και οι πρόσφυγες στην Κάλυμνο περισσότερο από δύο τρεις ημέρες. Από το να περιφέρονται στους δρόμους και να κοιμούνται στις παραλίες και στις πλατείες είναι καλύτερο να συγκεντρώνονται σε ένα χώρο που θα φυλάσσεται και θα διαθέτει όλα τα απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών τους.
• Έχει αντιμετωπιστεί το ακτοπλοϊκό πρόβλημα της Καλύμνου;
Το ακτοπλοϊκό πρόβλημα της Καλύμνου δεν έχει λυθεί. Η Κάλυμνος παραμένει απομονωμένη. Πραγματοποιούνται τρία δρομολόγια από πλοίο της Blue Star την εβδομάδα προς το νησί. Με τον Πειραιά και τη Ρόδο δεν έχουμε καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση. Το θέμα αυτό θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί. Εμείς καταβάλλουμε προσπάθειες για να ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη και να προχωρήσει το έργο της εκβάθυνσης στο λιμάνι. Έτσι θα μπορούν να καταπλέουν στην Κάλυμνο μεγάλα πλοία. Έχουμε ζητήσει τη συνδρομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου . Θα υπογράψουμε προγραμματική σύμβαση για να προχωρήσει το έργο και τη θερινή περίοδο να έχει την ακτοπλοϊκή σύνδεση που πρέπει και η Κάλυμνος. Το νησί μας είναι καλός προορισμός για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.
• Ποια είναι η άποψή σας για τη δρομολόγηση υδροπλάνων;
Έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να δημιουργηθεί υδατοδρόμιο. Στην Κάλυμνο είναι γνωστά τα υδροπλάνα. Υπήρχε και παλαιότερα υδατοδρόμιο.
• Θα δημιουργήσει πρόβλημα και στο Δήμο Καλύμνου το γεγονός ότι το τρέχον ΕΣΠΑ πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς το κράτος να εισφέρει τους ανάλογους πόρους;
Θα δημιουργηθεί πρόβλημα σε όλους τους Δήμους γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνουν έργα με ίδιους πόρους. Τα έσοδά μας έχουν μειωθεί πολύ σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Είναι δύσκολη η κατάσταση γιατί τα χρήματα που αναλογούν στο νομό Δωδεκανήσου δεν επαρκούν για να γίνουν έργα.
Πώς είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου;
Εμείς προσπαθούμε να ελαττώνουμε τις οφειλές προς τους προμηθευτές.
Επιχειρήσαμε να μειώσουμε τις δαπάνες, αξιοποιώντας τους μηχανικούς του Δήμου για την εκπόνηση μελετών που θα μας βοηθήσουν να αξιοποιήσουμε πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα. Καταβάλλουμε προσπάθειες. Μην περιμένετε να σας πω ότι είμαστε σε καλή κατάσταση. Όλοι οι Δήμοι την τρέχουσα περίοδο είναι σε δύσκολη θέση, γιατί ακόμη τα χρήματα από τους ΚΑΠ δεν φθάνουν για τη μισθοδοσία του προσωπικού. Ακόμη και τους δημοτικούς αστυνομικούς από ίδιους πόρους τους πληρώνουμε, γιατί δεν έχουν σταλεί ακόμη τα χρήματα από το κράτος.
• Τις τελευταίες ημέρες η Κάλυμνος βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εξαιτίας του φεστιβάλ αναρρίχησης.
Η Κάλυμνος είναι ο πρώτος αναρριχητικός προορισμός. Και σήμερα διεξάγεται το αναρριχητικό φεστιβάλ που διοργανώνεται από εμάς με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ήταν και υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ