Ρεπορτάζ

Αγκυροβόλησε στη Ρόδο ιστιοφόρο του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού

Στο λιμάνι της Ρόδου αγκυροβόλησε χθες και θα παραμείνει μέχρι το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, το εκπαιδευτικό ιστιοφόρο του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού “Palinuro”. Το “Palinuro” υποδέχθηκαν οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών οι οποίοι ξεναγήθηκαν στο πλοίο. Σύμφωνα με τον καπετάνιο Giuseppe Valentini, η απόφαση να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο εκπαιδευτικό ταξίδι του 2017, αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την επιθυμία σύσφιξης των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και υπογραμμίζει την φιλία προς τον ελληνικό λαό, μέσω της παρουσίας ενός πλοίου συμβόλου της Ιταλίας και του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού. Στο φετινό εκπαιδευτικό ταξίδι συμμετέχουν οι ναυτικοί δόκιμοι της Ιταλικής Σχολής του Τάραντο (Taranto).
Οπως δήλωσε ο κ. Valentini, το πλοίο κατασκευάστηκε στη Γαλλία και χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως αλιευτικό. Τότε οι Γάλλοι χρησιμοποιούσαν ιστιοφόρα για να ψαρεύουν μπακαλιάρους στον Καναδά. Μετά τη λήξη του β’ παγκοσμίου πολέμου το πολεμικό ναυτικό της Ιταλίας είχε ανάγκη από ένα πλοίο στο οποίο θα εκπαιδεύονταν οι δόκιμοι ναυτικοί. Τότε αγοράστηκε το συγκεκριμένο πλοίο το οποίο μετατράπηκε σε μία …ναυτική σχολή. Οι σπουδαστές της σχολής ακλουθούν διάφορες κατευθύνσεις-ειδικότητες και παίρνουν πτυχία πανεπιστημιακού επιπέδου.
Το “Palinuro” χρησιμοποιείται και για «διπλωματικούς» σκοπούς. Έχει φιλοξενήσει προσωπικότητες, όπως η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο της Βαλκανικής συνδιάσκεψης που έγινε στην Τεργέστη πριν από μερικούς μήνες. Επίσης, σε κάθε λιμάνι που αγκυροβολεί το πλοίο προσκαλούνται οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων όπως έγινε και στη Ρόδο.
Μετά τη Ρόδο, το “Palinuro” θα κατευθυνθεί στο Λιβόρνο της Τοσκάνης, όπου είναι η βάση του. Το ταξίδι, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο καπετάνιος, θα διαρκέσει δύο εβδομάδες και είναι το μεγαλύτερο διάστημα που το πλοίο θα βρίσκεται στη θάλασσα.
Κατά την πρώτη εκπαιδευτική περίοδο του 2017, το πλοίο διέσχιζε τα παράλια της Αδριατικής, σταματώντας στο Μαυροβούνιο, στην Αλβανία κλπ. Σε δεύτερη φάση, το πλοίο πραγματοποίησε ταξίδια στη Μάλτα, στη Σμύρνη, στον Πειραιά, στη Ρόδο και στην Κύπρο. Όπως είπε ο καπετάνιος, το πλοίο επισκέφθηκε τη Ρόδο πριν 20 χρόνια ξανά. «Η φιλία της Ιταλίας με την Ελλάδα είναι γνωστή. Δεν συνηθίζεται να σταματάμε σε δύο λιμάνια στην ίδια χώρα. Φέτος σταματήσαμε στον Πειραιά και στη Ρόδο», είπε ο κ. Giuseppe Valentini.
Η τρίτη εκπαιδευτική περίοδος ολοκληρώνεται στις 20 Οκτωβρίου, θα αποχωρήσουν οι σπουδαστές της σχολής του Τάτραντο και θα ξεκινήσουν εκπαίδευση οι σπουδαστές της σχολής της Βενετίας.
Την εμπειρία της από την εκπαίδευση περιέγραψε η πρωτοετής σπουδάστρια Βιβιάνα Τζεντίλε η οποία είπε ότι παρόλο που είναι απαιτητική η όλη διαδικασία, υπάρχει καλή συνεργασία και όλα τα προβλήματα ξεπερνιούνται. Ο σπουδαστής Λούκα Μαντσίνι τόνισε ότι το “Palinuro” σε μαθαίνει να ανακαλύπτεις τα όρια των αντοχών σου και μέχρι που μπορείς να φτάσεις. Ολοκληρώνοντας την εκπαίδευση στο πλοίο, ο Λούκα είπε ότι έμαθε πώς όλα μπορούν να επιτευχθούν όταν υπάρχει θέληση.

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου