Αθλητικά

Τζάμπολ στις 11 Οκτωβρίου!

Το Σάββατο 11 Οκτωβρίου πρόκειται να γίνει το πρώτο τζάμπολ στο ανδρικό πρωτάθλημα της Δωδεκανήσου, το οποίο θα διεξαχθεί σε δύο ομίλους, αλλά στη συνέχεια θα διαφέρει με το περσινό. Η κλήρωση για τη νέα χρονιά θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου, ενώ χθες η Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. Δωδεκανήσου έκανε γνωστή την προκήρυξη του νέου πρωταθλήματος. Στην προκήρυξη αναφέρονται τα εξής:
ΑΡΘΡΟ 1ο: ΟΜΑΔΕΣ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Στο πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας Ανδρών περιόδου 2014-15 δικαιούνται συμμετοχής τα παρακάτω σωματεία: Γ.Α.Σ. Ιάλυσος, Γ.Σ. Διαγόρας, Ηρακλής 2000, Ιπποκράτης Κω, Ε.Α. Καλύμνου (δεν θα πάρει μέρος), Α.Σ.Κ. Ιβίσκος, Καλλιθέα, Ζέφυρος (δεν θα πάρει μέρος), Α.Ε. Δικαίου, Ελπίδα Πεταλούδων, Ήλιος Ιαλυσού, Δ.Α.Ν.Σ. Δωριεύς, Α.Ο. Σύμης (δεν θα πάρει μέρος), Αίολος Κεφάλου, Φοίβος Κω και Καλυμνιακός. Για την ανάπτυξη του αθλήματος η Τ.Ε. προτρέπει τα σωματεία να καλλιεργούν τα τμήματα υποδομών (παίδων, παμπαίδων, μίνι και σούπερ μίνι).
ΑΡΘΡΟ 2ο: ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
Το πρωτάθλημα θα αρχίσει στις 11/10/2014 ημέρα Σάββατο. Η κλήρωση των αγώνων θα γίνει στις 29/9/2014 ημέρα Δευτέρα και ώρα 14:00 στα γραφεία της Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. Δωδεκανήσου (κλειστό γυμναστήριο Ρόδου), παρουσία εκπροσώπων των σωματείων. Τελευταία ημέρα παραλαβής των δηλώσεων συμμετοχής ορίζεται η 29/9/2014 ημέρα Δευτέρα και μέχρι ώρα 12:00. Στη δήλωση συμμετοχής οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να δηλώσουν δύο γήπεδα που θα χρησιμοποιούν σαν έδρα. Εάν δεν δηλωθεί δεύτερο γήπεδο η Τ.Ε. ΕΟΚ διατηρεί το δικαίωμα, σε περίπτωση προβλήματος του ενός γηπέδου, να ορίσει αγώνα του σωματείου σε άλλο γήπεδο με σκοπό την ομαλή και έγκαιρη διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Επίσης δύο εμφανίσεις, μία ανοικτού χρώματος που θα χρησιμοποιείται στους εντός έδρας αγώνες και μία σκούρου χρώματος που θα χρησιμοποιείται στους εκτός έδρας.
ΑΡΘΡΟ 3ο: ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ
Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε τρείς (3) φάσεις ως εξής :
Α) Α΄ φάση – Κανονική περίοδος
Οι ομάδες θα αγωνισθούν σε δύο ομίλους (ένα όμιλο Ρόδου και ένα όμιλο Νήσων) . Σε κάθε όμιλο οι ομάδες θα αγωνισθούν μεταξύ τους σε δύο γύρους και στο τέλος θα καταρτισθεί η βαθμολογία του κάθε ομίλου.
Β) Β’ φάση – Play off
Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις τέσσερις πρώτες θέσεις στον κάθε όμιλο, θα λάβουν μέρος σε ημιτελικούς αγώνες με πλεονέκτημα έδρας , ως εξής: Η Α4 με την Α1, η Α3 με την Α2 , η Β4 με την Β1 και η Β3 με την Β2 . Οι ομάδες του κάθε ομίλου που θα επιτύχουν δύο νίκες θα δώσουν μεταξύ τους ένα (1) αγώνα κατάταξης (με πλεονέκτημα έδρας) και θα λάβουν μέρος στην Γ’ φάση του πρωταθλήματος.
Γ) Γ’ φάση – Final Four
H Γ’ φάση θα είναι Final Four και θα διεξαχθεί σε ουδέτερο κλειστό γυμναστήριο που θα ορίσει η Τ.Ε. Σ’ αυτήν θα λάβουν μέρος οι νικήτριες ομάδες των play off της Β’ φάσης . Τα ζεύγη των ημιτελικών θα είναι τα παρακάτω: Γ1- Δ2 και Δ1- Γ2. Πρωταθλήτρια ομάδα θα ανακηρυχθεί η νικήτρια του τελικού και θα λάβει μέρος στο ειδικό πρωτάθλημα για την άνοδο στη Γ΄ Εθνική κατηγορία, που σύμφωνα με την Γενική Προκήρυξη της ΕΟΚ θα διεξαχθεί το χρονικό διάστημα από 24 έως 28 Ιουνίου 2015.
ΑΡΘΡΟ 4ο: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ- ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Για τη βαθμολογία των Σωματείων ισχύουν όσα ορίζει το άρθρο 47 των κανονισμών της Ε.Ο.Κ. (2 βαθμοί για νίκη, 1 βαθμός για την ήττα – συμπεριλαμβανομένου και του αγώνα που χάθηκε από ομάδα που απέμεινε με λιγότερους των δύο (2) παικτών / άρθρο 21 Κανονισμών Παιδιάς – και 0 βαθμοί για αγώνα που χάθηκε από υπαιτιότητα) . Για δε την κατάταξη ισχύει το άρθρο 48 παρ. 2 σε συνδυασμό και με τις διατάξεις του άρθρου 46 παρ. 3γ και παρ. 4.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας :
α) Αν οι ομάδες που ισοβαθμούν είναι δύο (2) , τότε λαμβάνονται υπόψη οι βαθμοί από τους μεταξύ τους αγώνες (νίκες – ήττες – μηδενισμοί). Αν οι ομάδες έχουν το ίδιο σύνολο βαθμών , τότε λαμβάνεται υπόψη η διαφορά πόντων στους μεταξύ τους αγώνες.
β) Αν συνεχίζεται η ισοβαθμία , τότε λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής πόντων (goal average) σε όλους τους αγώνες τους στον όμιλο που συμμετείχαν.
γ) Αν οι ομάδες που ισοβαθμούν είναι περισσότερες από δύο (2) τότε καταρτίζεται βαθμολογικός πίνακας με τους βαθμούς που συγκέντρωσαν οι ομάδες που ισοβαθμούν , στους μεταξύ τους αγώνες και με βάση τον πίνακα αυτό γίνεται η μεταξύ τους κατάταξη. Αν όμως από τον παραπάνω πίνακα προκύψει νέα (εσωτερική) ισοβαθμία, τότε για τις ομάδες που συνεχίζουν να ισοβαθμούν λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής πόντων (goal average) στους μεταξύ τους αγώνες.
δ) Αν παρά ταύτα συνεχίζεται η ισοβαθμία , τότε λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής πόντων (goal average) σε όλους τους αγώνες τους στον όμιλο που συμμετείχαν.
ε) Σε περίπτωση πολλαπλής ισοβαθμίας και αφού μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων η ισοβαθμία περιοριστεί μόνο σε δύο ομάδες, τότε αυτόματα εφαρμόζεται η διαδικασία των παραγράφων α και β. Αν η ισοβαθμία αφορά σε περισσότερες των δύο ομάδων, τότε επαναλαμβάνεται η διαδικασία της παραγράφου γ.
ΑΡΘΡΟ 5ο: ΑΘΛΗΤΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Στο πρωτάθλημα μπορούν να πάρουν μέρος αθλητές που πληρούν τις προϋποθέσεις του ισχύοντος Αθλητικού Νόμου και του άρθρου 36 των Κανονισμών της ΕΟΚ. Κάθε σωματείο δικαιούται να παρατάσσει σε κάθε αγώνα μέχρι 12 αθλητές, εκ των οποίων οι 2 θα είναι κάτω των 20 ετών.
ΑΡΘΡΟ 6ο: ΓΗΠΕΔΑ ΑΓΩΝΩΝ
Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα γίνονται σε κλειστά γυμναστήρια. Για τα σωματεία που δεν έχουν δική τους αγωνιστική έδρα , χρειάζεται και συγκατάθεση της αρχής στην κυριότητα της οποίας ανήκει το γήπεδο. Τα σωματεία οφείλουν να μεριμνήσουν για την καταλληλότητα των γηπέδων τα οποία δηλώνουν ως έδρα. Εάν διαπιστωθεί από την Τ.Ε. η ακαταλληλότητα κάποιου γηπέδου , η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να ορίζει άλλο κατάλληλο γήπεδο διεξαγωγής του αγώνα και το γηπεδούχο σωματείο οφείλει να αγωνισθεί εκεί διατηρώντας την ιδιότητα του γηπεδούχου.
ΑΡΘΡΟ 7ο: ΑΝΑΒΟΛΗ ΑΓΩΝΩΝ
Καμία αναβολή αγώνα δεν δικαιολογείται , παρά μόνο για λόγους ανωτέρας βίας (όπως κακοκαιρία , συμμετοχή παίκτη στη Μικτή Δωδεκανήσου και σε Εθνική Ομάδα). Δεν θα αναβάλλονται αγώνες λόγω εκδρομών, υποχρεώσεων φοιτητών, τραυματισμών αθλητών, σχολικών υποχρεώσεων, οικονομικής αδυναμίας σωματείου κ.λ.π. κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Αγώνες που θα αναβληθούν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, θα ορίζονται εκ νέου από την Επιτροπή Πρωταθλήματος της Τ.Ε. ΕΟΚ Δωδεκανήσου είτε ενδιάμεσα είτε μετά τη λήξη του εκάστοτε γύρου, χωρίς να αλλάζουν οι ημερομηνίες διεξαγωγής των υπόλοιπων αγωνιστικών.
ΑΡΘΡΟ 8ο: ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ- ΕΦΕΣΕΙΣ
α) Οι ενστάσεις που αναφέρονται σε περιπτώσεις κακής εφαρμογής Κανονισμών Παιδιάς, εκδικάζονται σε Α’ και Β’ βαθμό από τα προβλεπόμενα στον ισχύοντα κανονισμό διαιτησίας όργανα.
β) Οι υπόλοιπες ενστάσεις εκδικάζονται από την επιτροπή πρωταθλήματος της Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. Δωδεκανήσου
γ) Οι παραπάνω αποφάσεις προσβάλλονται με προσφυγή , κατά μεν της Επιτροπής Εκδικάσεως Ενστάσεων, ενώπιον της Επιτροπής Εφέσεων Διαιτητών (Ε.Ε.Δ.), κατά δε της Επιτροπής Πρωταθλήματος , ενώπιον του Α.Σ.Ε.Α.Δ.
δ) Οι ενστάσεις θα συζητούνται μόνο εφόσον υποστηρίζονται και συνοδεύονται με το ανάλογο χρηματικό ποσό (παράβολο). Το παράβολο των ενστάσεων ενώπιον της Τ.Ε. ΕΟΚ ορίζεται σε 50 €, για δε τις προσφυγές στην Ε.Ε.Δ. και Α.Σ.Ε.Α.Δ. όσα ορίζουν. Οι ενστάσεις που υποβάλλονται δεν αναστέλλουν τη συνέχιση του πρωταθλήματος.
ΑΡΘΡΟ 9ο: ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των αγωνιζομένων σωματείων, καθορίζονται με τις διατάξεις των κανονισμών της Ε.Ο.Κ. που αναφέρονται παραπάνω. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι η συμμετοχή των Σωματείων που δήλωσαν ότι θα πάρουν μέρος στα διάφορα πρωταθλήματα είναι υποχρεωτική , σύμφωνα με το άρθρο 27 των Κανονισμών της Ε.Ο.Κ.
Εάν ένα σωματείο δεν προσέλθει να αγωνιστεί, μηδενίζεται στον συγκεκριμένο αγώνα. Στην περίπτωση που ένα σωματείο δεν προσέλθει να αγωνιστεί σε δύο (2) αγώνες, τότε αποκλείεται από τους υπόλοιπους αγώνες του πρωταθλήματος ,μετά από εξέταση του θέματος από την Τ.Ε., σύμφωνα και με το άρθρο 7. Στις περιπτώσεις αυτές το υπαίτιο σωματείο θα επιβαρύνεται με την συνολική δαπάνη που θα προκύψει από τα έξοδα διαιτησίας, γραμματείας, γυμνασιάρχου, μετακινήσεων και ημεραργιών, καθώς και τα έξοδα της μετακινούμενης ομάδας. Θα του επιβάλλεται επίσης πρόστιμο 150 €.
ΑΡΘΡΟ 10ο: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ
Τα έξοδα μετακίνησης διαμονής και διατροφής των ομάδων, τα έξοδα διαιτησίας και κριτών που είναι για κάθε διαιτητή 10 ευρώ και για κάθε κριτή 10 ευρώ καθώς και τα έξοδα μετακίνησης των διαιτητών και κριτών, καλύπτονται από τα σωματεία.
ΑΡΘΡΟ 11ο: ΙΑΤΡΟΣ ΑΓΩΝΑ
Τα γηπεδούχα σωματεία υποχρεούνται να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να εξασφαλίζουν σε κάθε αγώνα την παρουσία ΙΑΤΡΟΥ ή εξειδικευμένου ατόμου (π.χ. Σαμαρείτες) για παροχή Πρώτων βοηθειών, που θα παρουσιάζεται στην Γραμματεία και θα υπογράφει στο Φ.Α.
ΑΡΘΡΟ 12ο: ΓΕΝΙΚΑ
α) Για οτιδήποτε δεν προβλέπεται από την παρούσα προκήρυξη, τους κανονισμούς της Ε.Ο.Κ., καθώς και για κάθε ασάφεια που έχει ανάγκη από διευκρίνιση ή συμπλήρωση και θα προκύψει κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος, αποφασίζει η Τ.Ε. Δωδεκανήσου.
β) Τα γηπεδούχα σωματεία υποχρεούνται να έχουν στη γραμματεία πριν την έναρξη του αγώνα τα παρακάτω:
1)Ένα χρονόμετρο.
2)Ένα χρονόμετρο 24’΄.
3)Ταμπέλες με αριθμούς από 1 – 5 και δύο (2) σημαίες κόκκινες με βάσεις.
4)Μπλοκ Φύλλου Αγώνος και βέλος κατοχής μπάλας.
γ)Ολοι οι αγώνες θα διεξάγονται με μπάλες SPALDING.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου