Ρεπορτάζ

X. Λουκαράς: Θετικές οι εξελίξεις για τη ροδιακή οικονομία

Θετικές είναι οι εξελίξεις για τη ροδιακή οικονομία όπως αυτή εξελίσσεται εν μέσω της τουριστικής σεζόν.
Αυτό τόνισε σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο οικονομολόγος και μέλος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κ. Χαράλαμπος Λουκαράς, εκτιμώντας πως η τουριστική κίνηση, έδωσε ώθηση στην επανέναρξη της οικονομίας και της αγοράς που για έναν και πλέον χρόνο, ήταν σε ‘λήθαργο’.
«Βλέπουμε ότι η αγορά τον τελευταίο καιρό, αρχίζει να εισπράττει την καλή εξέλιξη της τουριστικής σεζόν. Το ζητούμενο για την τοπική οικονομία, είναι η διάρκεια αυτής της κατάστασης και πώς θα καταφέρουμε να διατηρηθεί η ροή των αφίξεων σε υψηλούς ρυθμούς. Μας ενδιαφέρει λοιπόν πόσο θα διαρκέσει αυτή η καλή ροή –υπό την αίρεση ότι επειδή βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και τα κρούσματα του κορωνοϊού είναι σε έξαρση, ίσως να έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις που θα ανακόψουν το τουριστικό ρεύμα.
Αυτά εξαρτώνται από πολλές παραμέτρους: από τους περιορισμούς που βάζουν οι χώρες προέλευσης, από τις αποφάσεις που μπορεί να λάβει η δική μας χώρα ή άλλοι εξωγενείς παράγοντες.
Οι αγορές που επέβαλαν περιορισμούς, όπως η Τσεχία και το Ισραήλ, θα έχουν, πάντως επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση.
Γι αυτό και οι αποφάσεις που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις (που έχουν σχέση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τον τουρισμό) είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις εξελίξεις αυτές.
Οι περιοχές που είναι απόλυτα εξαρτημένες από την τουριστική βιομηχανία, όπως η Ρόδος, υπέστησαν ένα ‘σοκ’ το 2020 αφού είδαν τα εισοδήματά τους να καταρρέουν. Όσο καλά προετοιμασμένος και να είσαι, ακόμη και όσες επιχειρήσεις αναβαθμίζονταν, εκσυγχρονίζονταν, καινοτομούσαν ή ακόμη κι αν κάποιες δεν ήταν τόσο πολύ εκτεθειμένες σε δανεισμό κ.λπ. ήρθαν αντιμέτωπες με το πρόβλημα. Όλες οι υπόλοιπες, που είχαν ένα προβληματικό στάτους, ουσιαστικά ήρθαν αντιμέτωπες με την καταστροφή. Κανένα κρατικό μέτρο ενίσχυσης δεν θα μπορούσε να τις σώσει ή να διατηρήσει μια κατάσταση. Το 2018 και το 2019, έβαλαν κάπως τα προβλήματα κάτω από το…. χαλάκι. Ήταν δύο καλές χρονιές. Εάν όμως κάποιος είχε πρόβλημα, σίγουρα το 2020 τους έφερε προ τετελεσμένων….»
Ερωτηθείς εάν υπάρχει οικονομικό ‘αποτύπωμα’ στην αγορά της Ρόδου και αν αυτό είναι μετρήσιμο, ο κ. Λουκαράς ήταν κατηγορηματικός:
«Επειδή τυγχάνει να είμαι και αντιπρόεδρος μιας επιστημονικής ομάδας τουρισμού, οι εκτιμήσεις με βάση κάποια οικονομικά και ποσοτικά μοντέλα, είναι ότι στο καλό σενάριο, η αγορά θα παράξει για το νησί ένα εισόδημα που θα φτάσει τα 620εκ. ευρώ (σαν άμεσο ΑΕΠ που θα παραχθεί από τον τουρισμό). Το κακό σενάριο είναι ότι να κυμανθεί περίπου στα 400εκ. ευρώ. Να σας αναφέρω μόνον ότι το εισόδημα, το 2019 με βάση τις αφίξεις που είχαμε τότε, άγγιξε το 1,1δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν με έναν 55% του εισοδήματος του 2019 –στην καλύτερη περίπτωση και με μια πρόχειρη προσέγγιση, κατά μέσο όρο».
Όπως τόνισε, υπάρχουν ακόμη χρηματοδοτικά εργαλεία για τις επιχειρήσεις αν και τα πράγματα είναι ακόμη ρευστά.
«Οι επιχειρήσεις που είναι σε καλή κατάσταση θα μπορέσουν να αντέξουν και να προσαρμοστούν».
Ανέφερε ακόμη ότι από τα μέσα Μαΐου έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την εκταμίευση των πόρων από το πρόγραμμα ΝΗΣΙΔΑ για τους δικαιούχους και θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο. Επιπλέον, θα υπάρξουν κι άλλες ενισχύσεις (λόγω της κρίσης που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού) που θα είναι μη επιστρεπτέες και θα έρθουν εν ευθέτω χρόνω.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου