Ρεπορτάζ

Συνεχίζονται οι έρευνες σε φορολογική αποθήκη αλκοολούχων ποτών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται έρευνα επιτελών του Τελωνείου Ρόδου, του ΣΔΟΕ Αττικής και Νότιου Αιγαίου και του Τμήματος Χημικών Υπηρεσιών Ρόδου, γύρω από τη λειτουργία φορολογικής αποθήκης αλκοολούχων ποτών, που λειτουργεί και κατάστημα λιανικής στο νησί της Ρόδου.
Ελεγχόμενοι είναι συγκεκριμένα δύο Ροδίτες, εκπρόσωποι ομόρρυθμης εταιρείας, που υπέστησαν αλλεπάλληλους ελέγχους από τις αρχές του Μαρτίου 2016, γιατί μετά από αιφνίδιο έλεγχο τελωνειακών και αστυνομικών σε αποθήκη ιδιοκτησίας τους, βρέθηκαν στην κατοχή τους σημαντικές ποσότητες αλκοολούχων ποτών τύπου «Breezer» τα οποία δεν έφεραν σήμανση και ημερομηνία λήξης, ενώ περαιτέρω βρέθηκαν χημικές ουσίες για να αφαιρούνται από τα μπουκάλια οι σχετικές ενδείξεις αλλά και ειδικό εκτυπωτικό μηχάνημα, που εκτυπώνει πάνω σε φιάλες.
Εγιναν έρευνες και από το χημείο, που διαπίστωσε ότι τα συγκεκριμένα ποτά δεν ήταν «μπόμπες».
Οι τελωνειακοί είχαν πάντως δεσμεύσει μεγάλες ποσότητες ποτών που βρέθηκαν σε δύο αποθήκες, ενώ από την έρευνα που διενήργησαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να έχει προκύψει, ότι σε ορισμένα από τα μπουκάλια που κατασχέθηκαν είχαν αναγραφεί ενδείξεις ότι παρήχθησαν τον Ιούνιο του 2016!
Υφίστανται ενδείξεις δηλαδή ότι έχουν παραποιηθεί τα στοιχεία παρτίδας και ημερομηνία λήξης των ποτών αυτών, γεγονός, που έχει θορυβήσει τις αρχές.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι σχετικά έχει ενημερωθεί και η εταιρεία που αντιπροσωπεύει τα συγκεκριμένα αλκοολούχα ποτά στην Ελλάδα, ενώ έχουν κατασχεθεί παραστατικά αγοράς ποτών από την συγκεκριμένη εταιρεία τα οποία και ελέγχονται.
Την περασμένη Παρασκευή, οι επιτελείς του ΣΔΟΕ κατέσχεσαν, σε παράνομο αποθηκευτικό χώρο που διατηρούσε η ίδια επιχείρηση εμπορίας αλκοολούχων ποτών και αναψυκτικών στη Ρόδο, 2000 περίπου φιάλες αλκοολούχων ποτών για τις οποίες δεν είχαν καταβληθεί οι αναλογούσες δασμολογικές επιβαρύνσεις.
Στον ίδιο χώρο εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 11.500 φιάλες και κουτιά μπίρας, αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών, των οποίων η ημερομηνία λήξης είχε παρέλθει ή θα έληγε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Επίσης, βρέθηκαν χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την παραποίηση των ημερομηνιών λήξης και δη για την αφαίρεση των ημερομηνιών λήξης των προϊόντων από τα μεταλλικά κουτιά και την αποκόλληση των αντίστοιχων ετικετών από τις φιάλες.
Σε 2.000 από τα κατασχεθέντα κουτιά και φιάλες, οι ημερομηνίες λήξης των προϊόντων είχαν σβηστεί.
Με δεδομένο ότι από τον Μάρτιο του 2016 είχε κατασχεθεί, μηχανισμός εκτύπωσης σε φιάλες και μεταλλικά κουτιά, για την οποία υπάρχει σχετική δικογραφία η όλη υπόθεση ανατέθηκε στο Τελωνείο Ρόδου για διεκπεραίωση.
Σχετικά έχει ενημερωθεί η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Σημειώνεται ότι η όλη υπόθεση θεωρείται εξαιρετικά σοβαρή και για τον πρόσθετο λόγο ότι επιτελείς, που έχουν επιληφθεί των ελέγχων, θεωρούν ότι από την πρακτική που φέρονται να ακολουθούν οι ελεγχόμενοι, ελλοχεύουν και κίνδυνοι για την δημόσια υγεία από την διάθεση στην αγορά ληγμένων ποτών και αναψυκτικών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου