• Το σημείωμα απόψεων της Περιφέρειας στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου χαρακτηρίζει αβάσιμη και προσχηματική τη νέα αίτηση προσωρινής διαταγής της ΔΕΥΑΡ και ξετυλίγει το πλήρες ιστορικό της υπόθεσης, την αναγνώριση της οφειλής, τη νομική βάση της εκτέλεσης και την πραγματική οικονομική εικόνα της επιχείρησης
Σε νέα φάση εισέρχεται η γνωστή υπόθεση της επιβολής κατάσχεσης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εις βάρος της ΔΕΥΑΡ, η οποία έχει φέρει στην επιφάνεια χρόνια προβλήματα διαχείρισης, νομικών παρερμηνειών και ελλειμματικού διαλόγου ανάμεσα σε δημόσιους φορείς.
Η κατάθεση απόψεων των δύο πλευρών ενώπιον του Προέδρου του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, σχετικά με την αίτηση προσωρινής διαταγής που υπέβαλε η ΔΕΥΑΡ στις 30 Ιουνίου 2025, αποτέλεσε την κορύφωση μιας αλυσίδας δικαστικών προσφυγών, ενώ η ετυμηγορία επί του αιτήματος έκδοσης προσωρινής διαταγής αναμένεται αύριο.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, διαμέσου τεκμηριωμένου νομικού σημειώματος από τους δικηγόρους της κ.κ. Γ. Μαυρομμάτη, Ελλη Βελιάδη και Ευάγγελο Πετρόπουλο όχι μόνο επιχειρεί την πλήρη νομική κατάρριψη του αιτήματος, αλλά αποδομεί και τη συνολική επιχειρηματολογία της Δημοτικής Επιχείρησης, τονίζοντας με σαφήνεια: «Η εκτέλεση ολοκληρώθηκε, δεν υπάρχει στάδιο για να ανασταλεί».
Κατάσχεση εκτελεσθείσα, εκχώρηση πεπραγμένη
Το κεντρικό και αδιαμφισβήτητο σημείο του υπομνήματος είναι η πλήρης εκτέλεση των επίμαχων κατασχετηρίων που επεβλήθησαν στις 18 Ιουνίου 2025. Όπως εξηγεί η Περιφέρεια, η επιβολή κατάσχεσης στα χέρια τρίτων, τραπεζών εν προκειμένω, έχει ήδη οδηγήσει σε θετικές δηλώσεις εκχώρησης και μεταφοράς των χρημάτων στον κατασχόντα. Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια έχει ήδη εισπράξει ποσό 748.805,59 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς.
Κατά τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και τις ερμηνευτικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου (ΑΠ 1452/2021, 259/2020), από την υποβολή θετικής δήλωσης τρίτου, η κατάσχεση ολοκληρώνεται με αναγκαστική εκχώρηση. Άρα, δεν τίθεται θέμα αναστολής εκτέλεσης – διότι εκτέλεση δεν υφίσταται πλέον.
Η ρύθμιση οφειλής ως έμμεση ομολογία
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που προσκομίζει η Περιφέρεια σχετικά με τη στάση της ΔΕΥΑΡ. Όπως καταγράφεται, η ΔΕΥΑΡ έχει ήδη ενταχθεί σε ρύθμιση οφειλών και έχει καταβάλει την πρώτη δόση ύψους 151.968,04 ευρώ. Αυτό, σύμφωνα με την Περιφέρεια, συνιστά πλήρη και αμετάκλητη αναγνώριση της οφειλής, καθιστώντας την προσφυγή της επιχείρησης νομικά προσχηματική.
Επιπλέον, η οφειλή των 6.384.094,10 ευρώ αποτυπώνεται ρητά στον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΡ για το έτος 2025, υπό συγκεκριμένο κωδικό και με αναφορά στην Προγραμματική Σύμβαση για τη διαχείριση του φράγματος Γαδουρά. Κατ’ ουσίαν, η ίδια η ΔΕΥΑΡ έχει ενσωματώσει την απαίτηση που τώρα αμφισβητεί.
Η μισθοδοσία δεν απειλείται – Ούτε η ρευστότητα
Στο αίτημα προσωρινής διαταγής η ΔΕΥΑΡ επικαλείται πλήρη δέσμευση λογαριασμών και ασφυκτική οικονομική πίεση, αδυναμία πληρωμής εργαζομένων και εργολάβων. Ωστόσο, το σημείωμα της Περιφέρειας αντικρούει με συγκεκριμένα οικονομικά δεδομένα αυτούς τους ισχυρισμούς:
• Η ΔΕΥΑΡ έχει πλεόνασμα που αγγίζει τα 6,5 εκατ. ευρώ, βάσει ισολογισμών.
• Η μισθοδοσία έχει ήδη πληρωθεί, όπως προκύπτει από επίσημες δηλώσεις του προέδρου των εργαζομένων.
• Η ίδια η Περιφέρεια αποδέσμευσε 295.000 ευρώ ειδικά για την πληρωμή της επόμενης μισθοδοσίας.
Επιπλέον, τονίζεται ότι η επιχείρηση εισπράττει καθημερινά μεγάλα ποσά μέσω λογαριασμών, επιταγών και ταμειακών εσόδων, ενώ έχει ήδη ανοίξει νέο λογαριασμό στην Παγκρήτια Τράπεζα για να διασφαλίζει απρόσκοπτη λειτουργία.
Ένα οικονομικό παράδοξο 35,6 εκατομμυρίων ευρώ
Η Περιφέρεια παραθέτει και ένα άλλο κρίσιμο επιχείρημα: από τις αρχές του 2024 έως τον Ιούνιο 2025, η ΔΕΥΑΡ έχει προχωρήσει σε δημόσιες συμβάσεις ύψους 35.632.474,50 ευρώ, εκ των οποίων το 87,7% με απευθείας αναθέσεις (450 στο σύνολο, οι 395 χωρίς διαγωνισμό).
Αυτό, κατά την Περιφέρεια, δείχνει ότι η οικονομική δυσπραγία δεν είναι αποτέλεσμα της κατάσχεσης, αλλά της διοικητικής της επιλογής να λειτουργεί χωρίς στρατηγική διαφάνειας και πειθαρχίας.
«Η ΔΕΥΑΡ είναι μία βιομηχανία απευθείας αναθέσεων, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους κανόνες της χρηστής διοίκησης. Το ποσό αυτό των 35.632.374,50 ευρώ καμία συνάφεια δεν έχει με τα οικονομικά τα οποία επικαλείται η ΔΕΥΑΡ στους λόγους αναστολής της. Καθίσταται σαφές πως το ποσό των 748.805,59 ευρώ που πλέον θα λάβουμε κατόπιν των θετικών δηλώσεων των Τραπεζών καμία διαφορά δε δημιουργεί στην οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΡ. Το ποσό αυτό είναι, όμως, απολύτως σημαντικό ώστε να πληρωθεί ο ανάδοχος από εμάς και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη υδροδότηση του νησιού. Αν η ΔΕΥΑΡ έχει οδηγηθεί σε οικονομικό στραγγαλισμό, έχει οδηγηθεί με αποφάσεις της διοίκησής της. Η όποια βλάβη της εταιρείας έχει να κάνει με τη μη χρηστή διαχείρισή της και σε καμία περίπτωση με τη δέσμευση των τραπεζικών της λογαριασμών, στους οποίους υπήρχε διαθέσιμο μόνο περί το 1 εκατομμύριο ευρώ» αναφέρει η Περιφέρεια.
Το κοινό συμφέρον και το φράγμα Γαδουρά
Η Περιφέρεια υπενθυμίζει τον πυρήνα της διαφοράς: η σύμβαση που αφορά στη λειτουργία του φράγματος Γαδουρά είναι κρίσιμη για την ύδρευση της Ρόδου. Η ΔΕΥΑΡ, μολονότι είναι ο τελικός αποδέκτης του έργου, έχει καθυστερήσει την εξόφληση των υποχρεώσεών της προς την Περιφέρεια, η οποία συνεχίζει να πληρώνει τον ανάδοχο από ιδίους πόρους.
Η ενδεχόμενη αποδοχή του αιτήματος της ΔΕΥΑΡ, σημειώνεται, θα επιφέρει πραγματική ζημία στην Περιφέρεια, διακινδυνεύοντας τη διακοπή υδροδότησης του νησιού και ενδεχομένως τη διάλυση της εργολαβικής σύμβασης με την ΑΚΤΩΡ.
Η Δικαιοσύνη δεν είναι καταφύγιο τακτικισμών
Το σημείωμα απόψεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αποτελεί ένα πλήρως δομημένο νομικό και πραγματολογικό επιχείρημα που υπογραμμίζει την ανυπαρξία των προϋποθέσεων για έκδοση προσωρινής διαταγής. Επικαλείται όχι μόνο την ουσιαστική κατάρριψη κάθε αιτιάσεως της ΔΕΥΑΡ αλλά και την ανάγκη προστασίας του δημόσιου συμφέροντος.
Το μήνυμα προς το Δικαστήριο είναι καθαρό: δεν υπάρχει εκτέλεση που να μπορεί να ανασταλεί. Υπάρχει μόνο μια επιχειρούμενη καθυστέρηση σε βάρος του κράτους και της κοινωνίας. Η απόφαση του Προέδρου του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου αναμένεται να αποτυπώσει αν πράγματι η Δικαιοσύνη είναι προπύργιο δικαίου ή εργαλείο τακτικισμών.