Τοπικές Ειδήσεις

Η επίσημη μετονομασία του “Δήμου Κάσου” σε “Δήμο Ηρωικής Νήσου Κάσου” και η ακατανόητη απόπειρα εκ των υστέρων οικειοποίησης της πρωτοβουλίας

του πρώην Επάρχου Καρπάθου Ηρωικής Νήσου Κάσου Γιάννη Γεωρ. Μηνατσή

Ρόδος, 7/6/2022

Κλείνουν σήμερα πέντε (5) χρόνια από την ημέρα που ο γράφων, ως Έπαρχος της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Κάσου, ανέλαβε την πρωτοβουλία της επίσημης απόδοσης από την Ελληνική Πολιτεία του τιμητικού τίτλου “Ηρωικό Νησί” στην Κάσο και της μετονομασίας τού ως τότε γνωστού ως “Δήμος Κάσου” του ομώνυμου νησιού, σε “Δήμο Ηρωικής Νήσου Κάσου”.

• Ήταν 7 Ιουνίου του 2017, όταν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης του Ολοκαυτώματος της Κάσου εξήγγελλα ενώπιον του Κασιακού λαού ως επικεφαλής της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Κάσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καταχειροκροτούμενος, τη συγκεκριμένη πρότασή μου. Επέδωσα μάλιστα ιδιόχειρα στον εκεί παρευρισκόμενο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό, και δι΄ αυτού προς την Ελληνική Κυβέρνηση, έγγραφο αίτημα της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Κάσου (αρ. πρωτ.: 1091/7.6.2017) για την επίσημη απόδοση από τη Βουλή των Ελλήνων του τίτλου της “ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ” στο νησί της Κάσου “σε αναγνώριση της προσφοράς των Κασιωτών στους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους”. Η σχετική πρόταση κοινοποιήθηκε στους: α. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο β. Βουλευτές Δωδεκανήσου, Δημήτρη Γάκη, Ηλία Καματερό, Μάνο Κόνσολα, Δημήτρη Κρεμαστινό, αλλά και στην επίσης εκεί παρευρισκόμενη Δήμαρχο Κάσου, Μαίρη Τσανάκη – Σορώτου. Αναφορικά με την κίνηση μας αυτή εκδόθηκε το υπ’ αριθ. πρωτ.: 1130/9.6.2017 Δελτίο Τύπου το οποίο και δημοσιεύτηκε στο Δωδεκανησιακό τύπο (Εφ. “Η ΡΟΔΙΑΚΗ” της Ρόδου, 10.6.2017, κ.α.).

• Η επεξεργασία και τεκμηρίωση της περί ης ο λόγος πρότασης είχε ξεκινήσει ήδη από τον Μάρτιο του 2017 από το τμήμα Πολιτισμού της Περιφερειακής μας Ενότητας, με την ευθύνη του τότε Συμβούλου Πολιτισμού Γιώργου Νικ. Τσαμπανάκη, σε παραλληλισμό με τους από δεκαετίες ανακηρυγμένους Δήμους α. ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ και β. ΗΡΩΙΚΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΝΑΟΥΣΑΣ. Η σημαντική αυτή πρόταση, που ετίθετο ενώπιον των ιθυνόντων του τόπου, δεν ήταν κάτι το πρωτότυπο. Ανάλογες τιμητικές πρακτικές με αναφορά σε ιστορικούς

τόπους είχαν εφαρμοστεί διεθνώς και από μακρού χρόνου από χώρες όπως η πρώην Σοβιετική Ένωση, η πρώην Γιουγκοσλαβία, η Ρωσία, η Ιταλία, η Ισπανία κ.α.

• Για την εν λόγω προοπτική έτυχαν αναλυτικής τηλεφωνικής ενημέρωσης πλείστοι όσοι διακεκριμένοι Κασιώτες οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην υπό εξέλιξη πρωτοβουλία με ανυπόκριτο ενθουσιασμό και φυσικά και η τότε Δήμαρχος Κάσου Μαίρη Τσανάκη – Σορώτου. Πέραν όμως από την πρώτη απάντηση “ωραία ιδέα”, ουδεμιά άλλη αντίδραση δεν σημειώθηκε από την κ. Δήμαρχο μέχρι την ημέρα της επίσημης κατάθεσης της πρότασης από τον γράφοντα στον τότε Υφυπουργό Νεκτ. Σαντορινιό.

• Αντί μάλιστα για την αναμενόμενη δημόσια επιδοκιμασία της πρωτοβουλίας του Επάρχου από την πλευρά της επικεφαλής του Δήμου Κάσου κατά την ομιλία της στην επετειακή εκδήλωση, ακούστηκαν διά στόματος του συνεργάτη της Γιάννη Εμίρη, επίσημα ορισμένου εκφωνητή του πανηγυρικού της ημέρας, πρωτοφανείς, απαράδεκτοι και προσβλητικοί υπαινιγμοί αναφερόμενοι σαφέστατα στην πρόταση του Επάρχου Καρπάθου – Κάσου. Η παράδοξη εκείνη ομιλία —η οποία είχε προφανώς τεθεί ενωρίτερα υπ’ όψιν και της κυρίας Δημάρχου, όπως ομολογεί η μετέπειτα έλλειψη από μέρους της οιασδήποτε διορθωτικής αντίδρασης— φιλοξενήθηκε και στο περιοδικό “Ο ΠΑΛΜΟΣ ΤOY ΚΑΣΙΩΤΗ”, που εκδίδεται στην Αθήνα από τον Σύλλογο των εν Ελλάδι Κασίων (τεύχος υπ’ αριθ. 401 (66), Μάϊος – Ιούνιος 2017, σ.σ. 6,7 και 12). Μεταξύ άλλων ο ομιλητής ανέφερε ότι “…το όστρακο της Κάσου –η πρωτογενής ψυχή του νησιού- μας καλεί να αναδείξουμε αυτό το μεγαλείο στον ιστορικό άξονα. Ωστόσο, η ατόφια ψυχή δεν ξεγελιέται με κολακευτικές προτάσεις που έρχονται αναρμοδίως για να εξυπηρετήσουν άλλους σκοπούς. Η Μεγάλη Ιστορία δεν χωρά σε παιχνίδια. Ούτε τότε, ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον. Η ανάδειξη της Ιστορίας αποκτά ουσιαστική αξία όταν αγγίζει και την καθημερινότητά μας που, δυστυχώς, πολύ απέχει από αυτό που τα προτερήματά μας, αξίζουν!” Στις απίστευτες αυτές τοποθετήσεις δόθηκε από τον Έπαρχο μετά την κυκλοφορία του περιοδικού —ετεροχρονισμένα έστω— η αρμόζουσα απάντηση (Δελτίο Τύπου προς τα Μ.Μ.Ε., αρ. πρωτ.: 1515/14.7.2017). Είναι επομένως προφανές, ότι η κ. Δήμαρχος αντί να υποστηρίξει, επιχείρησε διά του εκπροσώπου της να απαξιώσει, αν μη και να υποσκάψει, αναιτιολόγητα τη δίκαιη και συνάμα τιμητική για την Κάσο και τους Κασιώτες πρότασή μου.

• Σε συνέχεια της προαναφερθείσας κίνησης και επιμένοντας στην εύστοχη πρωτοβουλία μου, κατέθεσα ανάλογη επίσημη έγγραφη πρόταση και προς τον τότε Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη (αρ. πρωτ.: 1163 /12.6.2017) με ταυτόχρονη κοινοποίηση προς τους: α. Αρχηγούς των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου: ΣΥ.ΡΙΖ.Α., “Νέα Δημοκρατία”, “Χρυσή Αυγή”, “Δημοκρατική Συμπαράταξη”, Κ.Κ.Ε., “Το Ποτάμι”, “Ένωση Κεντρώων”, “Ανεξάρτητοι Έλληνες”. β. Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό γ. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο δ. Βουλευτές

Δωδεκανήσου, Δημήτρη Γάκη, Ηλία Καματερό, Μάνο Κόνσολα, Δημήτρη Κρεμαστινό ε. Δωδεκανησιακής καταγωγής Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου: Α΄ Αθηνών Κώστα Σκανδαλίδη, Α΄ Πειραιά Κωστή Κατσαφάδο, Κορινθίας Γιώργο Ψυχογιό στ.Δήμαρχο Κάσου, Μαίρη Τσανάκη – Σορώτου (εκ νέου).

• Σε όλο το επόμενο διάστημα υπήρχε τακτική φιλική επεξηγηματική επικοινωνία του Συμβούλου Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Γιώργου Νικ. Τσαμπανάκη με σειρά σημαντικών πολιτικών παραγόντων, που μπορούσαν να επηρεάσουν την εξέλιξη της όλης προσπάθειας και ιδιαιτέρως με τον κυβερνητικό Βουλευτή Δωδεκανήσου Δημ. Γάκη (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) με σκοπό να αναδειχθεί, μέσα από μια συγκροτημένη επιχειρηματολογία, η σκοπιμότητα της υλοποίησης της προσδιορισθείσας στοχοθεσίας.

• Επειδή όμως τα πράγματα δεν προχωρούσαν με τους ρυθμούς που θα ‘πρεπε στην επιθυμητή κατεύθυνση, σε αντίθεση με ότι θα περίμενε κανείς, αποφάσισα να αναφερθώ με έμφαση στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία μου στο πλαίσιο της ομιλίας καλωσορίσματος του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος επισκεπτόταν την Κάσο στις 16/7/2017 και του κατέθεσα ιδιοχείρως σχετικό έγγραφο υπόμνημα (αρ. πρωτ.: Δ.Υ./16.7.2017) ζητώντας δημόσια την προσωπική υποστήριξή του για την ικανοποίηση του αιτήματος. Η τότε Δήμαρχος Κάσου και επίσημη οικοδέσποινα τουναντίον δεν έκαμε την παραμικρή αναφορά στο θέμα, παρά τους μεταγενέστερους ανυπόστατους ισχυρισμούς της, όπως εξάλλου συνάγεται και από το περιεχόμενο του ανακεφαλαιωτικού Δελτίου Τύπου, που εξέδωσε ο Δήμος Κάσου στις 28/7/2017, όπου δεν περιέχεται ούτε καν νύξη για το ζήτημα (Ιστοσελίδα “Η ΝΕΑ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΟΥ”, 29/7/2017).

• Σε συνέχεια των χειρισμών που ήδη αναφέρθηκαν και με σκοπό να πιεστούν περισσότερο τα πράγματα προς την ορθή κατεύθυνση επιστράτευσα τον Βουλευτή Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας Μάνο Κόνσολα, ο οποίος και κατέθεσε την επομένη 17/7/2017, ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων (αρ. πρωτ.: 7314), που απευθυνόταν στον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, με την οποία ζητούσε να μάθει εάν επρόκειτο να ικανοποιηθεί το ήδη υποβληθέν αίτημα για την επίσημη αναγνώριση της Κάσου από την Ελληνική Πολιτεία ως “ΗΡΩΙΚΟ ΝΗΣΙ”. Κατέθεσε μάλιστα, ως επισυναπτόμενο, το σχετικό έγγραφό μου με το οποίο διατυπωνόταν το αίτημα για την επίσημη ανακήρυξη της Κάσου ως «Ηρωικό νησί». Στο σχετικό ερώτημα ο Υπουργός απάντησε εγγράφως 14/9/2017, (αρ. πρωτ.: 1350) με μια μάλλον αόριστη παραπομπή του θέματος στο μέλλον.

• Δεν αφήνει όμως κανένα περιθώριο αμφιβολίας και για τον πλέον δύσπιστο, αναφορικά με την τηρηθείσα από πλευράς της τότε Δημοτικής Αρχής της Κάσου στάση, η ειλικρινής αναφορά του τότε Αντιδημάρχου Κάσου (και Αναπληρωτή της Δημάρχου) Γιάννη Νικολάου. Ο τότε Αντιδήμαρχος σε μιαν επιθετική απάντησή του προς τον Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Φλεβάρη, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο του 2017, έγραφε αναφερόμενος στον τότε και νυν Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο τα εξής: “Επί τρία χρόνια δεν πάτησε το πόδι του στο νησί. Το Ολοκαύτωμα της Κάσου είναι η επισημότερη εθνική εορτή σε όλη την Περιφέρεια, τόσο μάλιστα που ο Έπαρχός του κ. Μηνατσής ζήτησε να ανακηρυχθεί η Κάσος Ηρωική Νήσος”. Γλώττα λανθάνουσα τ΄ αληθή λέγει. Ακριβώς αυτό!

• Η αταλάντευτη όμως επιμονή της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Κάσου στην αρχική της πρόταση, ωρίμασε, όπως φάνηκε, τις καταστάσεις. Έτσι την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δημήτρης Γάκης συμμετείχε στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Κάσου εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων. Στην ομιλία του μάλιστα ο Δημ. Γάκης, αιφνιδιάζοντας θετικά το ακροατήριο, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για να ανακηρυχθεί η Κάσος ως «Ηρωϊκό νησί», τιμώντας τους αγώνες των Κασιωτών και αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά του νησιού για Ελευθερία και Εθνική Ανεξαρτησία (Εφημερίδα “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ” της Ρόδου, 8.6.2018).

• Την Πέμπτη 14/6/2018 ο Δημ. Γάκης επισκέφτηκε, αμ’ έπος αμ’ έργον, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον ενημέρωσε για την ανάγκη ανακήρυξης της Κάσου ως “ΗΡΩΙΚΟ ΝΗΣΙ” σε ένδειξη τιμής στη μεγάλη προσφορά του νησιού στην υπόθεση της Ελληνικής Ελευθερίας και Εθνικής Ανεξαρτησίας (Ιστοσελίδα “ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗ”, 19.6.2018). Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όντας ήδη ενημερωμένος από τον Έπαρχο Καρπάθου – Κάσου, εξέφρασε τη στήριξή του στο αίτημα της αναγνώρισης της Κάσου ως «ΗΡΩΙΚΟΥ ΝΗΣΙΟΥ».

• Η πρώτη χρονικά αντίδραση του Δήμου Κάσου σημειώνεται μόλις στις 26/6/2018!!! Τότε εκδίδεται με την υπογραφή της τότε Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμπρινής Γενειάδου η υπ’ αριθμ. πρωτ. 1568 πρόσκληση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κάσου με μοναδικό θέμα της “Αίτημα Δήμου Κάσου προς τη Βουλή των Ελλήνων για να ανακηρυχθεί η Κάσος ως «Ηρωικό Νησί»”, η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο διαύγεια με ΑΔΑ: Ψ9ΖΚΩΕΙ-ΚΒΟ. Κι αυτό, αφού είχε προηγηθεί η πληροφόρηση της οικείας Δημοτικής Αρχής από τον Βουλευτή κ. Δ. Γάκη για την κίνηση που είχε προγραμματίσει.

• Στις 2/7/2018 το Δημοτικό Συμβούλιο Κάσου ψηφίζει την υπ’ αριθ. 76/2018 ομόφωνη απόφασή του με την οποία “ζητά από τη Βουλή των Ελλήνων να αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία ή να προωθήσει την έκδοση Προεδρικού διατάγματος για να ανακηρυχθεί η Κάσος ως «Ηρωικό Νησί»”. Η συγκεκριμένη απόφαση, της οποίας δυο απόστροφοι που αναφέρονται στο ιστορικό της διατύπωσης του αιτήματος και πιο συγκεκριμένα στην εμπλοκή της τότε Δημοτικής Αρχής στο θέμα προβληματίζουν σοβαρά κάθε καλό γνώστη του όλου θέματος…αναρτήθηκε στον ιστότοπο διαύγεια με ΑΔΑ: ΨΨΞ1ΩΕΙ-4Ε0. Πρέπει μάλιστα να επισημανθεί ότι στο κείμενο της απόφασης δεν αποδίδεται, ως οφείλετο εν ονόματι της ειλικρινείας, η εκκίνηση της πρότασης στον τότε Έπαρχο Καρπάθου – Κάσου Γιάννη Γεωρ. Μηνατσή, αλλά επιχειρήθηκε αστήρικτα, μέσα από αοριστολογίες και εικοτολογίες, η οικειοποίηση της πρότασης με τρόπο ατεκμηρίωτο και αβάσιμο από τη Δημοτική Αρχή του νησιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και στο κείμενο περιέχεται προσχηματικά η θέση πως “Το θέμα επανέρχεται με την παρούσα Δημοτική αρχή και αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της Δημάρχου κ. Μαίρης Σορώτου Τσανάκη” ουδεμία απολύτως αναφορά για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν υπάρχει στο μακροσκελέστατο έντυπο προεκλογικό πρόγραμμα του Δημοτικού Συνδυασμού της κ. Τσανάκη “ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΣΟ ΜΑΣ”, που κυκλοφόρησε στην Κάσο και στις Κασιακές παροικίες εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου του 2014!…

• Κατόπιν των εξελίξεων αυτών και ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το Πρόγραμμα «Κλεισθένης», αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας για να αναγνωριστεί η Κάσος ως “Ηρωικό Νησί” (Εφ. “Η ΡΟΔΙΑΚΗ” Ρόδου, 11.7.2018).

• Στο μεταξύ το παράδειγμα της Κάσου ακολουθεί και ο Δήμος Ψαρών. Το Δημοτικό του Συμβούλιο συνέρχεται την 24η Ιουλίου 2018 και αιτείται κατά πλειοψηφίαν με την υπ’ αριθ. 77/2018 απόφασή του, η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο διαύγεια με ΑΔΑ: Ψ4ΕΧΩΗΧ-094, “την υποβολή αιτήματος προς τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων προκειμένου να αναλάβουν σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για την ανακήρυξη των Ψαρών σε «Ηρωικό Νησί»”.

• Πέραν αυτών, στη διάρκεια της προγραμματισμένης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Όλυμπο της Καρπάθου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στις 15 Αυγούστου 2018 διαβεβαίωσε τον γράφοντα ότι “σύντομα και με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών επρόκειτο να κηρυχθεί και επίσημα η Κάσος «ΗΡΩΙΚΟ ΝΗΣΙ».

• Στις 3/9/2018 ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μυταράκης συντάσσει και αυτός επιστολή προς τον Υπουργό των Εσωτερικών (αρ. πρωτ. 195/6.9.2019) με την οποία τον ενημερώνει για την απόφαση που πήρε ο Δήμος Ψαρών και ζητά την ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος (Εφ. “ΠΟΛΙΤΗΣ” της Χίου, 7/9/2018).

• Στις 23/10/2018 οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δημήτρης Γάκης (Δωδεκανήσου) και Αντρέας Μιχαηλίδης (Χίου) επισκέφτηκαν τον νέο Υπουργό Εσωτερικών Αλέξανδρο Χαρίτση και του παρουσίασαν την πρόταση τους για νομοθετική ρύθμιση, που θα εκπληρώσει ένα χρέος μνήμης και τιμής της Πολιτείας για το ανυπολόγιστο τίμημα που πλήρωσαν η Κάσος και τα Ψαρά στον Αγώνα των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία. Ο Υπουργός έκανε με προθυμία δεκτή την εκτεθείσα πρόταση (Εφ. “Η ΡΟΔΙΑΚΗ” της Ρόδου, 24/10/2018).

• Στις 26/10/2018, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας Μάνος Κόνσολας, αναφερόμενος στην πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για την ανακήρυξη της Κάσου σε “Ηρωικό Νησί”, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Χαίρομαι που ο νέος Υπουργός, μετά από αίτημα που υποβλήθηκε πριν από λίγες ημέρες και από Βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, δεσμεύεται να φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι σαφές ότι τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση θα την υπερψηφίσουμε (ενν. το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης)” (Εφ. “Η ΡΟΔΙΑΚΗ” της Ρόδου, 26/10/2018).

• Στις 29/10/2018 η Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου – Κάσου εξέδωσε το υπ’ αρ. πρωτ. 2449 Δελτίο Τύπου με τίτλο «Η Κάσος ανακηρύσσεται επίσημα από την Ελληνική Πολιτεία ΗΡΩΙΚΟ ΝΗΣΙ. Μια ιστορική πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Κάσου δικαιώνεται.», το οποίο και δημοσιεύτηκε μεταξύ άλλων και στις Ροδιακές εφημερίδες (βλ. εφ. “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ” 29.10.2018 και εφ. “Η ΡΟΔΙΑΚΗ” 30.10.2018.) Στο συγκεκριμένο Δελτίο Τύπου ξεδιπλώθηκε με χρονολογική σειρά όλη η ακολουθία των γεγονότων που οδήγησαν στο σπουδαίο αυτό για την Κάσο αποτέλεσμα.

• Την ίδια μέρα 29/10/2018 ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, έστειλε στο γραφείο μου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το ακόλουθο μήνυμα (αυτολεξεί): “Φίλε Έπαρχε Γιάννη Μηνατσή. Συγχαρητήρια για την παρουσίαση του ιστορικού του θέματος της αναγνώρισης της Κάσου σε ηρωικό νησί. Είναι γνωστή η μεγάλη σας συμβολή σ’ αυτή την προσπάθεια και στο τελικό αποτέλεσμα. Η πρόταση μας είναι όπου εμφανίζεται το όνομα Κάσος να αντικατασταθεί με το όνομα Ηρωική Νήσος Κάσος. Ήθελα να σε ρωτήσω αν πρέπει να αλλάξουμε και το όνομα του Επαρχείου σε Επαρχείο Καρπάθου – Ηρωικής Νήσου Κάσου. Περιμένω την πρόταση σου. Φιλικά, Δημήτρης Γάκης Βουλευτής Δωδ/σου ΣΥΡΙΖΑ”.

• Στις 4 Δεκεμβρίου 2018 κατατέθηκε επίσημα στο Προεδρείο της Βουλής “Τροπολογία – Προσθήκη” των Βουλετών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δημ. Γάκη (Δωδεκανήσου) και Ανδρέα Μιχαηλίδη (Χίου) στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Τουρισμού “Θεματικός Τουρισμός – ειδικές μορφές τουρισμού – ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης – στήριξη τουριστικής επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις” με θέμα: Ανακήρυξη της Κάσου και των Ψαρών ως «ΗΡΩΙΚΩΝ ΝΗΣΩΝ»” (Ιστοσελίδα “ΝΕΑ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΟΥ”, 10.12.2018).

• Στις 6 Δεκεμβρίου 2018 ψηφίστηκε ομόφωνα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής των Ελλήνων η ανακήρυξη της Κάσου και των Ψαρών ως “Ηρωϊκών Νησιών” (Ιστοσελίδα “ΝΕΑ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΟΥ”, 6.12.2018). Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Σώματος παραβρέθηκαν ως επίσημοι προσκεκλημένοι του Βουλευτή Δωδεκανήσου Δημ. Γάκη, η Δήμαρχος Κάσου Μαίρη Τσανάκη – Σορώτου, ο Σύμβουλος Πολιτισμού και εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Κάσου Γιώργος Νικ. Τσαμπανάκης και ο Κασιακής καταγωγής Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Παροικιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς Γιάννης Φραγκούλης.

• Στις 7 Δεκεμβρίου 2018 εκδόθηκε από τον Σύμβουλο Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Κάσου, Γιώργο Νικ. Τσαμπανάκη, Δελτίο Τύπου απευθυνόμενο στους απανταχού Κασιώτες με το οποίο συνέχαιρε τους απογόνους των ηρωικών αγωνιστών του 1821 για την περίτρανη αναγνώριση από τη Μάνα Πατρίδα των θυσιών και των αγώνων των προγόνων τους για την Ελληνική Εθνική Ανεξαρτησία.

• Στις 7/12/2018 “Δελτίο Τύπου” εξέδωσε και η τότε Δήμαρχος της Κάσου με αριθ. πρωτ. 3312 με το οποίο επιχείρησε χωρίς κανέναν ενδοιασμό, για άλλη μια φορά, την οικειοποίηση της ιστορικής πρωτοβουλίας της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Κάσου. Έτσι ευχαρίστησε τους πάντες και τα πάντα εκτός από τους αληθινούς πρωταγωνιστές της απονομής αυτής της εξαιρετικής ηθικής σπουδαιότητας, για την Κάσο, τιμητικής διάκρισης!!!

• Στις 11 Δεκεμβρίου 2018 τέλος, δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθμόν 208 φύλλο του Α΄ Τεύχους της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως ο Νόμος υπ’ αριθμός 4582, το άρθρο 94 του οποίου ρυθμίζει οριστικά το θέμα.

• Στις 20 Δεκεμβρίου 2018 οι Βουλευτές Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης και Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης επισκέφτηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για να τον ευχαριστήσουν για την καθοριστική συμβολή του στην επιτυχία της όλης προσπάθειας. (Ιστοσελία ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗ, 20.12.2018).

• Στις 31 Δεκεμβρίου 2018 όμως και για να ολοκληρωθεί ο κύκλος των ευτράπελων που ξεφύτρωσαν δίχως λόγο στην τόσο σοβαρή αυτή υπόθεση, προέκυψε από το πουθενά και άλλος επίδοξος διεκδικητής της ιδέας!… Επρόκειτο για τον δημοσιογράφο Μανώλη Κοττάκη, Διευθυντή της ημερήσιας εφημερίδας της Αθήνας “ΕΣΤΙΑ”, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι κατέθεσε τη σχετική πρόταση στις 7/6/2018 (ένα χρόνο δηλ. μετά την επίσημη δημόσια κατάθεσή της από τον τότε Έπαρχο Καρπάθου – Κάσου Γιάννη Γεωρ. Μηνατσή!) στη διάρκεια της επετειακής ομιλίας που εκφώνησε στις τελετές μνήμης του Ολοκαυτώματος της Κάσου που πραγματοποιήθηκαν στο νησί της Κάσου το έτος 2018! “, (Αθηναϊκή εφημερίδα “ΕΣΤΙΑ”, 31.12.2018). Τί να πει κανείς…

• Εντούτοις η εμμονή στην οικειοποίηση αλλότριας πρωτοβουλίας συνέχισε να προσδιορίζει στο υπόλοιπο της θητείας της την τότε Δήμαρχο Ηρωικής (πλέον) Νήσου Κάσου Μαίρη Τσανάκη – Σορώτου και στη πρεμούρα της να πείσει τους ανενημέρωτους, ίσως, συμπολίτες της ότι δήθεν η πρωτοβουλία τής ανήκε…, ανάρτησε στην είσοδο του Δημαρχείου της Κάσου ανορθόγραφη επιγραφή χαραγμένη σε μαρμάρινη πλάκα η οποία πληροφορεί τους δημότες της Κάσου ότι “Η Κάσος «ανακυρήχθηκε» (sic) από τη Βουλή των Ελλήνων Ηρωικό Νησί Δήμου Κάσου επί Δημαρχίας Μαίρης Σορώτου – Τσανάκη. 6 Δεκεμβρίου 2018”. Και η μεν «ανακύρηξη»…συνέπεσε με τη θητεία της κ. Τσανάκη, το πως όμως αυτή επιτεύχθηκε, ουδόλως αναφέρεται.

• Είναι επιπλέον εντυπωσιακό ότι στην επιχείρηση εμπέδωσης της ιστορικής αυτής λαθροχειρίας ενεπλάκη εν συνεχεία και ο Σύλλογος των εν Ελλάδι Κασίων, ο οποίος διά του Προέδρου του κ. Μίνου Κομνηνού απέστειλε στις 13 Ιανουαρίου 2021 συγχαρητήρια επιστολή στην τέως Δήμαρχο Μαίρη Τσανάκη – Σορώτου με την οποία την συνέχαιρε για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την ανακήρυξη της Κάσου σε «Ηρωική Νήσο», μετά από επίμονες και συστηματικές προσπάθειες της

…,! (“Ο ΠΑΛΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΣΙΩΤΗ”, Διμηνιαία Έκδοση του Συλλόγου των εν Ελλάδι Κασίων, Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2021, αρ. φ. 422 (86), σ. 15)).

• Όμως μετά τη μακρά σειρά λαθραίων οικειοποιήσεων της πρωτοβουλίας για την επίσημη ανακήρυξη της Κάσου σε «ΗΡΩΙΚΗ ΝΗΣΟ» από: α. μερακλήδες που τραγούδησαν κατά καιρούς θεματικές μαντινάδες, β. εκφωνητές σχετικών κορωνών στο πλαίσιο επετειακών πανηγυρικών,

• γ. κληρικούς που ιερούργησαν στις ετήσιες τελετές, γ. την πρώην Δήμαρχο Κάσου, δ. τον Διευθυντή της Αθηναϊκής εφημερίδας “ΕΣΤΙΑ” Μανώλη Κοττάκη και ε. από πλείστους όσους Μετά Χριστόν Προφήτες, προέκυψε εσχάτως και το αποκορύφωμα. Στις 29 Μαΐου 2022 κάποιος κύριος με το κωδικό όνομα Gio21212121 που υπεισήλθε στην ιστοσελίδα της παγκόσμιας διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας “Wikipedia”, επιχείρησε (άραγε με τίνος … την παρότρυνση;;;), να αλλοιώσει, από τη συσκευή κάποιου κινητού τηλεφώνου, το λήμμα που αναφέρεται στον “Δήμο Ηρωικής Νήσου Κάσου”, αποδίδοντας, σε αντίθεση με όσα αναφέρονταν εκεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, την πρωτοβουλία της ονομασίας του Δήμου σε “Δήμο Ηρωικής Νήσου Κάσου” στην τότε Δημοτική Αρχή και όχι στον πραγματικό εισηγητή της, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου – Κάσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η επιχειρηθείσα αυτή λαθροχειρία διορθώθηκε, όπως ήταν φυσικό, άμεσα!

Αγαπητοί αναγνώστες, χρειάστηκε να αφιερώσουμε, τόση φαιά ουσία και τόσο χρόνο εις βάρος άλλων χρήσιμων ασχολιών μας, μόνο και μόνο για να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια και να μην παγιωθεί η επιχειρηθείσα παραχάραξη της ιστορικής πρωτοβουλίας της επίσημης απονομής του τιμητικού τίτλου του «ΗΡΩΙΚΟΥ ΝΗΣΙΟΥ» και της μετονομασίας του ως τότε ονομαζόμενου “Δήμου Κάσου” σε “Δήμο Ηρωικής Νήσου Κάσου”, που δικαιωματικά δόθηκε στην προσφιλή μας Κάσο, η οποία ανήκε αποκλειστικά στην Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου- Κάσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και στον τότε Έπαρχό της Γιάννη Γεωρ. Μηνατσή (2014-2019), έχοντας ως εισηγητή το τότε τμήμα Πολιτισμού της Περιφερειακής μας Ενότητας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου