ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δημοσκοπήσεις- Οι Έλληνες για τον πόλεμο: Μαζικό «όχι» στην αποστολή όπλων – Αγωνία για το αύριο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
900

Μα­ζι­κή δια­φω­νία με απο­στο­λή πο­λε­μι­κού υλι­κού στην Ου­κρα­νία αλλά και διά­χυ­τη αγω­νία για τις επι­πτώ­σεις που θα έχει η πο­λε­μι­κή σύρ­ρα­ξη για τη χώρα και την οι­κο­νο­μία, εκ­φρά­ζει η ελ­λη­νι­κή κοινή γνώμη σύμ­φω­να με δύο δη­μο­σκο­πή­σεις που δό­θη­καν στη δη­μο­σιό­τη­τα τα τε­λευ­ταία ει­κο­σι­τε­τρά­ω­ρα.

Έρευ­να της εται­ρεί­ας Prorata για την ου­κρα­νι­κή κρίση που δη­μο­σιεύ­ε­ται στην «Εφη­με­ρί­δα των Συ­ντα­κτών» δεί­χνει ότι η συ­ντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των Ελ­λή­νων συμ­φω­νεί μεν με την αν­θρω­πι­στι­κή συν­δρο­μή στην Ου­κρα­νία αλλά όχι και με την απο­στο­λή πο­λε­μι­κού υλι­κού (κα­λάζ­νι­κοφ, εκτο­ξευ­τή­ρες κλπ). Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να το 61% των πο­λι­τών απά­ντη­σε ότι η Ελ­λά­δα θα έπρε­πε να στεί­λει μόνο αν­θρω­πι­στι­κή βο­ή­θεια στην Ου­κρα­νία ένα­ντι του 32% που δή­λω­σε ότι συμ­φω­νεί με την από­φα­ση απο­στο­λής τόσο αν­θρω­πι­στι­κής βο­ή­θειας όσο και πο­λε­μι­κού υλι­κού.

Αξί­ζει να ση­μειω­θεί με την κυ­βερ­νη­τι­κή από­φα­ση απο­στο­λής στρα­τιω­τι­κού υλι­κού στην Ου­κρα­νία δια­φω­νεί και πε­ρί­που ένας στους τέσ­σε­ρις ψη­φο­φό­ρους της ΝΔ (73% συμ­φω­νί­ας). Μοι­ρα­σμέ­νοι για το θέμα της απο­στο­λής πο­λε­μι­κού υλι­κού εμ­φα­νί­ζο­νται οι ψη­φο­φό­ροι του ΚΙΝΑΛ οι οποί­οι συμ­φώ­νη­σαν σε πο­σο­στό 43% με την απο­στο­λή όπλων στην Ου­κρα­νία. Αντί­θε­τα μόλις το 5% των ψη­φο­φό­ρων του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ είδε θε­τι­κά αυτή την κυ­βερ­νη­τι­κή επι­λο­γή.

«Έχουν όλοι με­ρί­διο ευ­θύ­νης» λέει ο ένας στους δύο Έλ­λη­νες

Αρ­κε­τά ξε­κά­θα­ρη ει­κό­να προ­κύ­πτει, όμως, και ως προς τους υπαί­τιους της πο­λε­μι­κής σύρ­ρα­ξης στα μάτια της ελ­λη­νι­κής κοι­νής γνώ­μης. Ει­δι­κό­τε­ρα, το 47% των ερω­τη­θέ­ντων εκτί­μη­σε ότι όλες οι πλευ­ρές έχουν με­ρί­διο ευ­θύ­νης για τη ση­με­ρι­νή κα­τά­στα­ση στην Ου­κρα­νία. Ταυ­τό­χρο­να το 29% απέ­δω­σε την ευ­θύ­νη κυ­ρί­ως στη Ρωσία και το 17% κυ­ρί­ως στις ΗΠΑ. Απο­κλει­στι­κή ευ­θύ­νη στην Ου­κρα­νία και την Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση επέρ­ρι­ψε μόλις το 3% και το 2% των πο­λι­τών αντί­στοι­χα. Επι­ση­μαί­νε­ται ότι η εν λόγω μέ­τρη­ση έγινε στις 2 με 3 Μαρ­τί­ου σε δείγ­μα 802 ατό­μων.

Πα­ράλ­λη­λα, κοινό συ­μπέ­ρα­σμα της έρευ­νας της Prorata αλλά και της πρό­σφα­της δη­μο­σκό­πη­σης της Pulse (25 έως 28 Φε­βρουα­ρί­ου) που με­τα­δό­θη­κε από τον ΣΚΑΙ είναι η διά­χυ­τη ανη­συ­χία που αι­σθά­νε­ται η κοινή γνώμη για τις συ­νέ­πειες που θα έχει η ελ­λη­νι­κή εμπλο­κή στον πό­λε­μο αλλά και γε­νι­κό­τε­ρα για τις επι­πτώ­σεις της κρί­σης στην ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μία. Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, σύμ­φω­να με την Prorata το 63% των Ελ­λή­νων ανη­συ­χεί  ότι η από­φα­ση για απο­στο­λή πο­λε­μι­κού υλι­κού στην Ελ­λά­δα μπο­ρεί να απο­δει­χθεί επι­κίν­δυ­νη για την Ελ­λά­δα. Αντί­θε­τα το 34% δεν συμ­με­ρί­ζε­ται αυτή την ανη­συ­χία.

Αντί­στοι­χα, βάσει των ευ­ρη­μά­των της Pulse το 80% των Ελ­λή­νων ανη­συ­χούν, πολύ ή αρ­κε­τά, ότι η ει­σβο­λή της Ρω­σί­ας στην Ου­κρα­νία θα επη­ρε­ά­σει την ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μία. Στον αντί­πο­δα μόλις, το 12% πι­στεύ­ει ότι ο πό­λε­μος θα επη­ρε­ά­σει την ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μία μέ­τρια ή λίγο. Η ίδια έρευ­να κα­τέ­γρα­ψε ακόμη ότι η συ­ντρι­πτι­κή πλειο­νό­τη­τα των πο­λι­τών, ήτοι το 66%, συμ­φω­νεί (σί­γου­ρα ή μάλ­λον) με τις πρό­σφα­τες πα­ραγ­γε­λί­ες και αγο­ρές εξο­πλι­σμού. Τη δια­φω­νία του με τις πρό­σφα­τες απο­φά­σεις της Ελ­λά­δας για αγο­ρές οπλι­κών συ­στη­μά­των εξέ­φρα­σε αντί­θε­τα το 27%.

Πηγή naftemporiki.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.