Τοπικές Ειδήσεις

Την ανάκληση της προσωρινής διαταγής της «Ηχος και Φως ΑΕ» αιτήθηκε ο Δήμος Ρόδου

Ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς προσέφυγε ο Δήμος Ρόδου κατά της ανώνυμης εταιρείας παραχώρησης «Ηχος και Φως ΑΕ» για την ακύρωση της προσωρινής διαταγής 457/1-2-2021 που χορήγησε ερήμην του, η Πρόεδρος του Η’ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς.
Πιο συγκεκριμένα με απόφαση, που εξέδωσε το Διοικητικό Εφετείο Πειραιώς έγινε δεκτό το αίτημα της εταιρείας ειδικού σκοπού «Ηχος και Φως ΑΕ» για την έκδοση προσωρινής διαταγής για την αναστολή 5 αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής με τις οποίες της επιβάλλονται κυρώσεις. Ο Δήμος Ρόδου ερημοδικάστηκε στη διαδικασία, ενώ η συναφής αίτηση αναστολής ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς αναμένεται να συζητηθεί σύντομα. Οπως έγραψε η «δημοκρατική», η εταιρεία επιδιώκει την αναστολή και ακύρωση των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής με τις οποίες:
-Εγκρίθηκε η αποστολή φακέλου της συμβάσεως σε κάθε αρμόδια ελεγκτική αρχή ώστε να διερευνηθεί η οικονομική ζημία την οποία έχει υποστεί ο Δήμος της Ρόδου.
-Απορρίφθηκε το αίτημά της για χορήγηση 4ης παράτασης για την ολοκλήρωση του έργου στον ανθόκηπο της πλατείας Ρίμινι.
-Αποφασίστηκε η ακύρωση ως παράνομων των 3 προηγούμενων αποφάσεων του Δήμου Ρόδου που εγκρίθηκαν αιτήματά της για παράταση των εργασιών.
-Αποφασίστηκε η καταγγελία της συμβάσεως και η κατάπτωση εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης.
-Η είσπραξη οφειλών που υπολογίστηκαν στο ποσό των € 660.656,87, πλέον προσαυξήσεων ποσού € 35.000.
Ο Δήμος Ρόδου στην αίτηση ανακλήσεως της προσωρινής διαταγής εκθέτει με σαφήνεια ότι κατόπιν συνεννόησης με την Γραμματεία του Δικαστηρίου, απέστειλε εμπροθέσμως τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα λίγο μετά τις 14:00 δύο μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στα οποία περιέχονταν αφενός οι απόψεις του Δήμου επί του αιτήματος χορήγησης προσωρινής διαταγής, αφετέρου πλήρης διοικητικός φάκελος, με το σύνολο των κρίσιμων εν προκειμένω στοιχείων και εγγράφων.
Σημειώνει μάλιστα ότι οι απόψεις και ο διοικητικός φάκελος του Δήμου για λόγους άγνωστους και εκ παραδρομής της γραμματέως του Δικαστηρίου δεν αναρτήθηκαν την ίδια εκείνη μέρα της 1ης Φεβρουαρίου 2021 στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της υπόθεσης (adjustice.gr), μολονότι είχαν σταλεί από τη Νομική Υπηρεσία και κατόπιν δική του οχλήσεως αναρτήθηκαν τελικά αυτές στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης (adjustice.gr) την Τρίτη 2 Μαρτίου 2021. Περαιτέρω, τα σχετικά έγγραφα (απόψεις και διοικητικός φάκελος) εστάλησαν και ταχυδρομικά στη Γραμματεία του Δικαστηρίου η οποία κατόπιν επικοινωνίας διαβεβαίωσε ότι βρίσκονται στο φάκελο της υπόθεσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στα χέρια της Εισηγήτριας.
Επισημαίνει ακόμη ότι η Πρόεδρος του Η’ Τμήματος προέβη εσπευσμένως την ίδια ημέρα (Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021) και ώρα 14:01 στη χορήγηση στην αντίδικο εταιρεία της υπ’ αριθ. 457/1-2-2021 προσωρινής διαταγής, χωρίς προηγουμένως να λάβει υπόψη της τις απόψεις του Δήμου και χωρίς να συντρέχει ουδείς κατεπείγων λόγος, ικανός να δικαιολογήσει την εσπευσμένη χορήγησή της.
Η έλλειψη μάλιστα κατεπείγοντος λόγου είχε λίγες ημέρες πριν τη χορήγηση της προσωρινής διαταγής αναγνωριστεί ρητώς και από έναν εκ των συνηγόρων της αντιδίκου στο ακροατήριο του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου.
Επί της ουσίας της υποθέσεως ο Δήμος Ρόδου, μεταξύ άλλων τονίζει ότι είναι απαράδεκτη η χορήγηση προσωρινής διαταγής αναστολής εκτέλεσης της υπ’ αριθ. 47Α/2021 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, καθόσον η συγκεκριμένη προσβαλλόμενη αποτελεί πράξη με γνήσια αρνητικό περιεχόμενο.
Ισχυρίζεται ακόμη ότι είναι απαράδεκτη η χορήγηση προσωρινής διαταγής αναστολής εκτέλεσης των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου σχετικά με την καταγγελία της επίμαχης Σύμβασης και την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών της αντιδίκου εταιρείας ενόψει του ότι κατ’ αποτέλεσμα ισοδυναμεί με επιβολή από το Δικαστήριο υποχρέωσης συνέχισης εκτέλεσης της σύμβασης και παραπέρα διότι οι πράξεις αυτές είχαν ήδη εκτελεστεί. Επισημαίνει επιπλέον ότι είναι απαράδεκτη η χορήγηση προσωρινής διαταγής αναστολής εκτέλεσης της υπ’ αριθ. 47Ε/2021 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, καθόσον η συγκεκριμένη προσβαλλόμενη πράξη στερείται εκτελεστότητας. Αποφασίστηκε ειδικότερα η αποστολή του πλήρους φακέλου της επίμαχης σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών σε κάθε αρμόδια ελεγκτική αρχή προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο οικονομικής ζημίας του Δήμου από την εκτέλεση της σύμβασης. Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι μια διοικητική πράξη αμιγώς διαβιβαστικού χαρακτήρα, η οποία δεν παράγει καμία απολύτως έννομη συνέπεια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου